(18.10 hodin)
(pokračuje Vích)

Takže pozměňovací návrhy jsou v podstatě ve smyslu za prvé škrtnutí zbytných výdajů, což jsou podle mě náklady na zahraniční operace v Afghánistánu, Mali, Nigeru, Čadu a Iráku. Náklady na tyto zahraniční operace v celkové výši cca 700 mil. korun potom navrhuji převést na umoření státního dluhu. A za druhé nasměrovat některé položky na technické zhodnocení stávající výzbroje a techniky, tedy pásová bojová vozidla pěchoty, houfnic a vrtulníků, a tedy nekrácení celkového objemu rozpočtu Ministerstva obrany, ale převést vyčleněné prostředky v celkové výši cca 7,5 mld. korun v rámci rozpočtové kapitoly Ministerstva obrany na další programy oprav, udržování a technického zhodnocení těchto druhů výzbroje a techniky. Tímto opatřením podpořit domácí podniky, zejména VOP, s. p., LOM Praha, s. p., a jejich zaměstnance.

Závěrem bych chtěl ještě dodat, že každoroční výdaje na armádu by měly být v souladu s dopředu kvalitně připravenými akvizičními projekty a ministerští úředníci by je měli umět také smysluplně a účelně proinvestovat.

Takže na základě těchto důvodů, které jsem popsal, navrhuji příslušné změny, které jsou podrobně popsány v odůvodnění mého pozměňovacího návrhu, který je evidován pod číslem 6835, a zároveň se k němu tímto přihlašuji. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. V tuto chvíli vystoupí pan poslanec Radek Holomčík, připraví se paní poslankyně Golasowská. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Holomčík: Děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, já bych se z tohoto místa rád přihlásil ke svému pozměňovacímu návrhu vedenému v systému jako sněmovní dokument 7012. Odůvodnění je součást tohoto návrhu.

Ve stručnosti, jedná se o drobné navýšení rozpočtu Státní veterinární správy o 14 mil. korun na to, aby zajistila veterinární dohled u tzv. detašovaných pracovišť jatek. Je to potenciálně velmi zajímavá oblast, která se týká udržitelného chovu zvířat a rozšíření portfolia nabídky našich chovatelů. Myslím si, že v době, kdy jednak čelíme a budeme čelit hospodářské krizi a kdy zároveň vedeme i zde ve Sněmovně poměrně intenzivní debaty o potravinové soběstačnosti, tak jakýkoli nový segment trhu, jakákoli nová možnost, kterou zemědělcům nebo v tomto případě chovatelům přineseme, je velmi žádoucí. Já vás potom samozřejmě ve třetím čtení požádám i o podporu tohoto návrhu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Paní poslankyně Golasowská, připraví se pan poslanec Španěl. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Pavla Golasowská: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, já bych se ráda přihlásila k pozměňovacímu návrhu pod číslem sněmovního dokumentu 6941, který podávám společně s poslankyněmi paní Lenkou Kozlovou a Helenou Válkovou, a jedná se o podporu kultury národnostních menšin.

Ten pozměňovací návrh zní: Výdaje kapitoly 336 Státní dluh se mění následovně: výdaje specifického ukazatele obsluha státního dluhu se snižují o 5 mil. korun a výdaje kapitoly 334 Ministerstvo kultury se mění následovně: zvýšení výdajů specifického ukazatele podpora kultury národnostních menšin o 5 mil. korun, z toho zvýšení výdajů o 4 mil. korun v rámci programu Podpora rozšiřování a přijímání informací v jazycích národnostních menšin na celkovou sumu 24,85 mil. korun a o 1 mil. korun v rámci programu Podpora kulturních aktivit národnostních menšin na celkovou sumu 11,15 mil. korun.

Klíčovou a největší součásti výdajového bloku Podpora kultury národnostních menšin je dotační program Podpora rozšiřování a přijímání informací v jazycích národnostních menšin. Díky tomuto dotačnímu programu mohou národnostní menšiny v České republice vydávat periodická média ve svém jazyce, nicméně bohužel celkový objem prostředků v tomto programu postupně klesá, a přitom náklady, jak víme, přirozeně rostou. Proti roku 2011 objem těchto prostředků klesl o téměř 8 mil. korun. Konkrétně tedy celkový objem těchto prostředků pro rok 2020, tj. pro letošní rok, byl téměř 21 mil. korun, stejná částka je navržená i na rok 2021.

Tento návrh doporučuje, aby z celkové částky 5 mil. korun byly 4 mil. určeny právě na dotační program Podpora rozšiřování a přijímání informací v jazycích národnostních menšin. Tento návrh navazuje na reakci ministra kultury Lubomíra Zaorálka z října loňského roku, který v odpovědi na interpelaci tenkrát potvrdil podfinancování tohoto dotačního programu a přislíbil zvýšení o 4 až 5 mil. korun, což se také stalo, na letošní rok ten program byl podpořen a za to tedy děkuji. Nicméně ta nejistota ze strany národnostních menšin trvá a samozřejmě je znepokojuje ta částka snížená na příští rok.

Prokazatelně podfinancován je rovněž dotační program Podpora kulturních aktivit národnostních menšin, který je rovněž součásti výdajového bloku Podpora kultury národnostních menšin. Platí zde obdobné argumenty a tento návrh doporučuje, aby byl dotační program zvýšen, jak už jsem říkala, o částku 1 mil. korun.

Ještě musím dodat, že na silné podfinancování dotačního programu Podpora rozšiřování a přijímání informací v jazycích národnostních menšin mnohokrát upozorňovali členové dotační komise Ministerstva kultury, společně uspořádali v této věci řadu setkání, adresovali několik dopisů představitelům Ministerstva kultury i Ministerstva financí či Stálé komisi pro rodinu, rovné příležitosti a národnostní menšiny. Na počátku května 2019 uspořádali společně také setkání komise s představiteli obou ministerstev, a to vše za účelem debaty na téma budoucího financování médií národnostních menšin. Nutno nakonec dodat, že počet národnostních menšin se v České republice postupně zvyšuje. Zatímco v roce 2006 bylo v Radě vlády pro národnostní menšiny zastoupeno 11 národnostních menšin, v současnosti je to 14 národnostních menšin.

Já moc děkuji za podporu tohoto pozměňovacího návrhu, kterou určitě ocení národnostní menšiny v naší republice.

A ještě bych chtěla říct pár slov k pozměňovacím návrhům, které tady dneska představil můj kolega Vít Kaňkovský a které se týkaly navýšení financí na sociální služby ve výši 2 mld. Chtěla bych vás moc požádat o podporu, protože ty peníze tam opravdu scházejí. Je to pro poskytovatele sociálních služeb velká nejistota. A možná tvrzení, že v průběhu příštího roku jim ty finance budou navýšeny, je moc nepotěší, protože to je pro ně vždycky zátěž administrativní, a jak už jsem říkala, je to i nejistota, protože si nemohou plánovat, nevědí, jak zaplatí lidi, nemohou investovat atd. A já si myslím, že zaměstnanci v sociálních službách si zaslouží nejenom společenské ocenění, ale také finanční, a vidím, že to finanční ocenění tam stále není. Já už jsem tady v prvním čtení zmiňovala platy zaměstnanců v sociálních službách. Možná tady řeknu, že se jednalo o neziskový sektor, že tam je plat v přímé péči 18 tis. hrubého, jiná situace je určitě v příspěvkovkách a jiná situace je ještě ve službách, které jsou přímo pod státem, a platy sociálních pracovníků 26 až 27 tis. hrubého. Takže já vás opravdu žádám o podporu pozměňovacích návrhů, které už tady přednesl kolega.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji a vystoupí pan poslanec Španěl, připraví se paní poslankyně Jarošová.

 

Poslanec Lubomír Španěl: Dobrý den. Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, můj pozměňovací návrh (sněmovní dokument č. 6863) je v podstatě jednoduchý. Já navrhuji přesunout finanční prostředky z kapitoly Všeobecné pokladní správy, jednalo by se konkrétně o 20 mil., do kapitoly Ministerstva zemědělství České republiky, a to na podporu lesního hospodářství, především na obnovu lesů zničených kůrovcem. Je to zdánlivě malá částka, přesto by to mohlo být jako gesto, protože naše krásné lesy nám zanechaly generace předků. Podpořte, prosím, můj návrh opravdu jako gesto dobré vůle, že my předáme budoucím generacím tyto lesy a vůbec přírodu k jejich potěše a hlavně užitku.

Děkuji za pozornost.***




Přihlásit/registrovat se do ISP