(11.20 hodin)
(pokračuje Valachová)

Já mám potom samozřejmě na Zbyňka Stanjuru vaším prostřednictvím dvě otázky. Jak zaručíte, že tento růst mezd a platů v následujících letech, měsících, bude pokračovat a že zaměstnavatelé nezareagují tak, že řeknou: To už máte zpátky od Občanské demokratické strany na daních! Už vám nedáme ani korunu! Já vás upozorňuji, že tyto informace ze strany podnikatelů, fabrik, ale také bohužel i obcí a krajů mám už dnes.

A druhá věc, vaším prostřednictvím, pane předsedající, pane Stanjuro, bude těch 30 tisíc tomu hasiči a policistovi stačit na školné pro jeho děti, zdravotní péči zpoplatněnou a sociální péči?

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Čas! Nyní vystoupí na faktickou poznámku předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura a připraví se pan poslanec Jan Skopeček. A následně se na faktickou hlásí poslanec Jaroslav Foldyna. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Když mě sociální demokraté takhle vyvolávají, já rád odpovím.

Pro ministra kultury, mám takový malý graf. Pane ministře kultury, nechte si zpracovat stejný graf, který se týká plateb zdravotního a sociálního pojištění. O tom vy mlčíte! My přece máme rovnou daň! Dvě rovné daně v České republice. Jmenují se zdravotní a sociální pojištění. A ti, kteří přispívají do těch systémů a mají vyšší platy, tak samozřejmě přispívají mnohem více! Já mluvím o střední třídě. To je zákon pro střední třídu! To je třeba říct zcela otevřeně. Toto snížení daní se dotkne především střední třídy. Ale to jsou ti, na kterých stojí naše veřejné finance! To jsou ti, na kterých stojí náš penzijní systém, na kterých stojí náš zdravotní systém, na kterých stojí zdravotní péče! A my teď navrhujeme, že jim vezmeme o něco méně. Vy jste z toho celí jako zdivočelí, jak si to můžeme dovolit? Těm, kteří platí nejvíc, něco málo nechat. Pořád budou platit nejvíc! Pořád budou platit nejvíc! Nebo máte pocit, že to tak není? Tak se podívejte, jak se platí sociální a zdravotní pojištění! Čtyři a půl procenta platí zaměstnanec, devět procent platí zaměstnavatel. Je to prostě rozdíl, když se to platí ze 20 tisíc, nebo ze 40 tisíc, ne? Je to dvakrát víc. O tom vy vůbec nemluvíte, to berete jako samozřejmé. Ať platí jako mourovatí, ať nám dají svoje peníze a my už to moudře rozdělíme!

Teď na ty otázky. Ta druhá: Nevím, proč by se mělo nějaké školné platit. Někdo navrhuje? Vy to navrhujete, sociální demokraté? Jako že tady bude víc peněz, ať platí školy? My to nenavrhujeme. Tak jednoduchá odpověď: Nic takového nehrozí. Pokud si nevyberou dobrovolně soukromou školu. Ale to je věc rodičů, kam investují svoje peníze. Jestli zvolí veřejnou školu, nebo soukromou. Do toho nám vůbec nic není! To je rozhodnutí té rodiny.

A ta druhá otázka, to jsem zapomněl už přesně... (Napovídá ministryně financí od stolku zpravodajů.) No to bude snazší. A ten argument, ano, máte pravdu. Myslím, že mnozí zaměstnavatelé nebudou zvyšovat hrubé mzdy, protože - (Upozornění na čas.) Tak já se přihlásím ještě jednou, abych nezůstal dlužen odpovědi.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak já si vás napíšu ještě za pana premiéra. Takže Stanjura.

Nyní vystoupí v pořadí, jenom to přečtu: pan poslanec Jan Skopeček na faktickou, pan poslanec Jaroslav Foldyna a pan premiér Andrej Babiš a znovu Zbyněk Stanjura. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Skopeček: Děkuji za slovo. Zareaguji na pana ministra Zaorálka. On říká, že my snižujeme daně a rozdáváme. Všimněte si té rétoriky. Pane ministře, my nic nerozdáváme, my jenom část peněz necháváme u lidí samotných. To jsou peníze lidí, kteří je vydělali. To už je zvrácené socialistické myšlení. Vy už ty peníze lidí považujete automaticky za svoje! Vy byste nejradši chtěl, aby vám sto procent věnovali z té mzdy, aby všechno, co vydělali, vám dali, a teprve vy uznáte, kolik komu rozdáte! To nejsou vaše peníze, pane ministře! Stát má vybírat co nejmenší daně. Takové, aby zajistil základní veřejné statky a služby. Ne maximum pro to, abyste nabírali tisíce a tisíce nových státních úředníků. To nejsou vaše peníze! Ty peníze lidi nejdřív museli vydělat, tak jim aspoň část z toho nechte! Od roku 2013 tato vláda vybrala o 400 miliard korun víc. Kolik byste ještě chtěli vytahat peněz z kapes daňových poplatníků, aby vám to stačilo? Kolik? Tak to řekněte! O kolik mají být vyšší daně?

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí pan poslanec Jaroslav Foldyna a připraví se pan premiér Andrej Babiš. Vaše dvě minuty, prosím.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji. Já jenom poznámku k tomu grafu, který tady ukazoval pan ministr zahraničí - zahraničí ne, kultury teď - pan ministr kultury. On tu ukazuje dvě daňové skupiny. Ty nízkopříjmové a vysokopříjmové. Pane ministře, můj kolego Luboši Zaorálku, a co ti uprostřed? Ta střední třída, ti učitelé, ti zaměstnanci ve Škodovce? Ti nás dneska nezajímají?

Včera jsem šel po obchodním domě v Děčíně. Ptal jsem se v několika otevřených řetězcích, jaká je jejich situace atd. A oni mi říkali všichni: No jo, my máme vedení v Berlíně, my někde. Víte, tady vůbec neprobíhá diskuse o tom, co zajímá českého daňového poplatníka a tu střední třídu. Tu jsme úplně vynechali. (Hovoří hlasitě, emocionálně.) My si tady ukazujeme nízkopříjmové a vysokopříjmové. A co ti uprostřed? Kdy se tady začneme bavit o tom, co uděláme pro českého podnikatele?

Já málokdy souhlasím s panem Stanjurou, ale on má úplnou pravdu, on vám to tady říká: ta skupina lidí, kteří nejvíc platí daně a financují tenhle stát, ta vám vypadla z repertoáru. Ta bohužel vypadla z repertoáru sociální demokracii. Já jsem v ní byl 30 let! Sociální demokracie měla 28, 30 %, když mluvila o lidech práce! A o čem mluví dneska? Já vůbec nevím.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí na faktickou poznámku premiér Andrej Babiš. A připraví se předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Tak pane premiére, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Dobrý den, dámy a pánové, vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové. Já jsem chtěl poprosit, jestli by mohla ctěná Sněmovna už konečně hlasovat. Od rána čekám na to, že tady vystoupím s nouzovým stavem. Měl jsem být už v nemocnici, v ÚVN, protože připravujeme to očkování. A ve 12:30 máme virtuální oběd, končí německé předsednictví, tak jsou tam všichni velvyslanci. Takže jsem vás chtěl poprosit, jestli byste si to nenechali na příští rok, ty ideové střety, a že byste mohli hlasovat, abych mohl jít do práce! Nejdu péct, ale potřebuju, zítra je poslední pracovní den a máme plno práce. Takže se omlouvám, ale zkuste prosím hlasovat. Děkuji vám moc.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí na faktickou poznámku předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura a připraví se paní poslankyně Kateřina Valachová. Prosím, pane předsedo, máte slovo dvě minuty.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Nejdřív krátká reakce pro pana poslance Andreje Babiše - ne pro pana premiéra. Pro pana poslance Andreje Babiše prostřednictvím pana místopředsedy, když oslovuji poslance.

Jste v práci, pane poslanče. Když zasedá Poslanecká sněmovna, tak je to hlavní práce poslance. Tak tady jste fakt v práci. Takže nevím, čemu se divíte. A myslím, že je dobře, že padají argumenty pro a proti, a já přináším argumenty pro.

A abych odpověděl paní poslankyni Valachové prostřednictvím pana místopředsedy, ano, já myslím, že mnozí podnikatelé a zaměstnavatelé to přivítají, protože sníží tlak na zvyšování mezd, protože člověka zajímá čistý příjem. Ne hrubý nebo superhrubý, to si řekněme otevřeně. Zajímá je čistý. A tohle je šance, že se výrazně zvýší čisté příjmy a sníží to tlak, to je třeba říct, na zvyšování hrubých mezd. Což v těchto týdnech a měsících je velmi dobře. Protože máme přímé dopady pandemie na ty, kteří nemohou podnikat, kteří mají omezené podnikání, a také nepřímé tím, že je nižší poptávka. A jestli chceme udržet pracovní místa, tak není dobré zvyšovat náklady, které se zvyšovat nemusí, zaměstnavatelům a podnikatelům. To je poctivá odpověď. Ano, to je cesta, aby lidé měli víc peněz v peněženkách na úkor státu, ne na úkor svého zaměstnavatele. A myslím si, že v této těžké ekonomické době je to správné řešení.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí s faktickou poznámkou paní poslankyně Kateřina Valachová a pak, jako poslední, prosím, aby se připravil pan poslanec Mikuláš Ferjenčík zatím ve faktických. Paní poslankyně, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Já jsem ráda, že pan kolega potvrdil to, čeho se řada zaměstnanců obává. A myslím si, že opravdu z toho jsou velice šťastní ti zaměstnanci a střední třída, ty 4,5 milionu lidí, že pod vánočním stromečkem se dozvědí, že jejich mzdy neporostou, ale dostanou od státu něco víc. A od zaměstnavatele, kterému odvádějí svou práci, nedostanou nic. A že to je součást plánu. Takže to je skutečně radostná zpráva. Uvidíme, co na to řeknou.

A druhá věc. No, školné, to opravdu my jako sociální demokracie nenavrhujeme. To jste navrhovali vy, Občanská demokratická strana. Stejně jako zdravotnické poplatky. A byl to celkový váš přístup, tak jak jste navrhovali rovnou daň. Spolu s rovnou daní jste navrhovali toto! Proto na to upozorňuji a ptám se: Ta druhá část plánu bude kdy? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP