(11.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí na faktickou poznámku pan poslanec Mikuláš Ferjenčík a naskočila mi ještě jedna - předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem chtěl stručně reagovat na pana premiéra. Pane premiére, vy jste předložil v rozporu s koaliční smlouvou, která avizovala, že daňové změny se budou dít dostatečně dopředu, aby se na to mohli všichni připravit, zákon, který tady máme 22. prosince, dokonce prezident už avizoval, že ho nepodepíše, takže ani k 1. lednu ještě nebude ve Sbírce zákonů, jste tady předložil tento zákon na poslední chvíli jako poslanecký pozměňovací návrh, kde jste si nejspíš ani neuvědomili řadu těch dopadů, co to má, nebyla k tomu odborná oponentura, a teď nám tady vyčítáte, že o tom zákonu diskutujeme? To fakt úplně jste asi spadl z višně! To prostě není normální, abyste ve chvíli, kdy se tady dělá největší daňová reforma za posledních dvanáct let, tady vystupoval, že se o tom nemáme bavit, že vy potřebujete někam do nemocnice. Vy jste se asi minul povoláním!

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: A nyní zatím poslední přihláška na faktickou - předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Tím pádem se připraví pan poslanec Ondřej Veselý, který je jistě dlouho připraven. Tak prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já už jsem to skoro vzdal, ale naposled pro paní poslankyni Valachovou. My si fakt vůbec nerozumíme. Stát nic nedává, stát méně vezme. To je fakt rozdíl. Já vím, že tomu nerozumíte, ale zkuste se nad tou větou zamyslet. Vy dáváte přes dotace. Ano, to stát dává, když vymyslíte nějaký skvělý nový dotační titul s 80 přílohami, které musí žadatel vyplnit, a pak blahosklonně zasedne nějaká komise a buď řekne ano, nebo ne. A když máme odpuštění sociálního - nějaký chudák to pošle o den později, tak už na něj nastoupí ta skvělá státní správa a už vymáhá ty peníze zpátky a ani se neptá, jestli náhodou účetní nebyla nemocná, nebo v čem byl problém.

A není pravda, že neporostou mzdy. Nelžete, paní poslankyně prostřednictvím pana místopředsedy. Vy tedy lžete sama, ale ten vzkaz vám posílám prostřednictvím pana místopředsedy. Neříkejte, že neporostou mzdy! Vždyť tady v každé tabulce vidíte, že ty mzdy porostou! A když říkám, že poroste někomu o 40 tisíc čistého, a vy říkáte, že si to zaslouží, tak váš ministr vnitra navrhuje zvýšení toho platu o 80 tisíc hrubého, což by odpovídalo? Opravdu to navrhl? Opravdu jste to vy jako sociální demokraté navrhli, aby to bylo adekvátní zvýšení? Tak nepleťte lidi! Samozřejmě se všem zaměstnancům zvýší příjmy. Těm, kteří mají minimální mzdu, o 1 021 korun měsíčně a všem ostatním adekvátně víc. A to je celé. A vám to prostě vadí, protože - a už to tady myslím říkal někdo z předřečníků - vy ty peníze považujete za své, nebo za státní. Ale to jsou peníze těch lidí. Tak jim je neberte! To je všechno. Stát jim nic nedává, jenom jim méně vezme. Pořád budou daně, pořád budou platit.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní tedy ještě jedna faktická poznámka, paní poslankyně Kateřina Valachová, zatím poslední přihláška. Prosím, paní poslankyně, vaše dvě minuty. Máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Ano, stát jim méně vezme, aby jim potom méně za jejich práci dali zaměstnavatelé. To jste řekl vy, nikoliv já. A každý, kdo to poslouchal, tak to slyšel.

A co se týká těch vašich neustálých lží - protože lžete vy, pokud tady někdo vůbec lže prostřednictvím pana předsedajícího. Musíte říkat celou pravdu. Není dědictvím sociální demokracie, ale vaším, Občanské demokratické strany, že zásadní příjmy pro stát, pro kvalitní zdravotní péči, sociální péči a vzdělávání visí, tuším, z 75 %, možná i z větší částky na příjmech z daní fyzických osob. Byla to sociální demokracie, která tady opakovaně navrhovala vyšší zdanění firem, cizího kapitálu, bank, digitální daň. To jste vy, kdo to blokuje, ne sociální demokracie. Takže nelžete tady, protože za něco se tyto výdobytky zdravotní péče, sociální péče a vzdělávání zaplatit musí. A když jste byli u moci, tak jste kromě rovné daně zaváděli zdravotnické poplatky, zpoplatňovali sociální péči a také jste navrhovali školné, proti kterému se bouřili studenti vysokých škol. Tak to bylo a to není žádná lež, to je holá pravda a vědí to všichni!

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Opět to tedy spustilo reakci pana předsedy klubu ODS Zbyňka Stanjury, takže pane poslanče, máte slovo a připraví se na faktickou ještě pan poslanec Václav Klaus. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Já mám netradiční prosbu na paní ministryni financí. Paní ministryně, já mám prosbu. Zabalte například listopadová data o plnění státního rozpočtu, dejte to do doporučené pošty a pošlete to paní poslankyni Valachové, aby zjistila, co je nejvyšší příjem, z kterých daní či pojištění, na stát. Na prvním místě je sociální pojištění, na druhém místě DPH a daleko za tím jsou daně z příjmů fyzických osob. Když to nevíte, tak to pak je velmi těžká debata. Každý měsíc to najdete na stránkách Ministerstva financí. Já už to sleduji asi 18 let, protože to má dopad i na obecní rozpočty. Tak se aspoň jednou podívejte, které daně plní státní rozpočet nejvíc. A nejvíc je to sociální pojištění, to, co platí střední třída ze svých mezd - jak sami, tak jejich zaměstnavatelé. Zdaleka nejvíc! Pak DPH a o hodně níž je daň z příjmů fyzických osob. A čtyři miliardy za sektorovou daň to skutečně nezlepší!

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní mám dvě faktické poznámky, takže jako první vystoupí pan poslanec Václav Klaus a připraví se paní poslankyně Kateřina Valachová. Takže vaše dvě minuty, pane poslanče. Máte slovo.

 

Poslanec Václav Klaus: Tak můj vánoční apel, abychom šli hlasovat, se evidentně minul účinkem, ale bylo to nadějné. Tady čtu na internetu, paní Míša mi píše, daně jsou jen dluhy těch, kteří si nakradli. Já si myslím, že takoví ti headhunteři sociální demokracie by měli zbystřit, protože tahle paní by mohla být předsedkyní poslaneckého klubu v příštím volebním období. Náš názor je přesně opačný, proto pro tento zákon budeme hlasovat, ale formulace daně jsou jen dluhy těch, kteří si nakradli, je taková lidová verze toho, co tady říká pan ministr Zaorálek, pan ministr Hamáček a tady ti řečníci... (Odchází od mikrofonu.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Závěr už na mikrofon jsme neslyšeli. V pohodě. Takže nyní vystoupí paní poslankyně Kateřina Valachová. Vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Za mě poslední poznámka. Slyším pana předsedu hnutí ANO, že potřebuje do práce. Já myslím, prostřednictvím pana předsedajícího, dobrá zpráva, pan předseda hnutí ANO v práci je a já si... (Premiér - poznámka z vládní lavice.) Dobře. Pane předsedající, omlouvám se, že se usmívám. (Předsedající: To nevadí. - Pobavení.). Ale pan předseda hnutí ANO (směje se )... pan předseda hnutí ANO říkal, že je vypárován. Dobře. Tak děkuji za toto odlehčení, pane předsedo hnutí ANO.

Nicméně musím zareagovat na Zbyňka Stanjuru prostřednictvím pana předsedajícího. Pane předsedo klubu Občanské demokratické strany, nesnažte se mě tady cvičit. Já jsem mluvila o poměru mezi zdaněním fyzických osob a právnických osob. Vy jste to velice dobře pochopil a já si myslím, že jste dostatečně bystrý. To je moje poslední poznámka. Myslím si, že nás v rámci obecných rozprav řádně přihlášených řečníků bezpochyby napadne spousta glos, takže to je za mě v tuto chvíli poslední poznámka.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní se vrátíme tedy k běžným přihláškám do obecné rozpravy, takže vystoupí pan poslanec Ondřej Veselý. Tak jste se dočkal po delší době. A potom se připraví pan poslanec Pavel Blažek. Prosím, máte volný prostor.

 

Poslanec Ondřej Veselý: Děkuji za slovo, pane předsedající. Potvrzuji vaše slova. Vypadalo to, že se dostanu na řadu v deset hodin, tak jsem si chvilku počkal.

Já samozřejmě to neulehčím, ten spor ještě rozdmýchám. Já si pamatuji, a byl jsem tady jeden z těch poslanců, kteří tady seděli, když jsme schvalovali daňový balíček někdy mezi jednou a druhou hodinou ranní, a viděl jsem to zděšení z toho, co jsme tady schválili. Zděšeni byli takřka všichni. Ne úplně všichni, ale takřka všichni byli zděšeni. A všichni jsme upírali zraky k Senátu, co ta moudrá komora s tím udělá a jak to napraví. Tak to jsme tedy pěkně koukali, a nestalo se takřka nic. Jediné, co je na tom návrhu ze Senátu pozitivní, je to, že trochu, ne úplně, ale trochu odlehčuje krajům a obcím, to znamená, že ten dluh víc převaluje na stát. To je jediné pozitivum. Ale ještě daleko větším hákem, než to udělala Poslanecká sněmovna, bere lidi. Já beru lidi samozřejmě všechny, a máme tady zhruba půl milionu vysokopříjmových a zbytek, kteří mají nižší střední a nižší příjmy. To je realita.

Já odpovím i na Jardu Foldynu. Ale než se o tom začneme bavit, tak prosím pár čísel. Řekněme si, mezi které státy chceme patřit. Já řeknu jednu skupinu. Nejbohatší stát EU je Lucembursko v přepočtu na hlavu. Víte, kolik mají Lucemburčané daňových sazeb? Deset! Deset daňových sazeb z příjmů fyzických osob. Nejnižší začíná na nule, to znamená, že když chtějí pomáhat opravdu těm, kteří mají nízké příjmy, tak ti mají nulovou sazbu daně. Nejvyšší je 38 %. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP