(18.00 hodin)
(pokračuje Okamura)

Ale jinak ono totiž stejný skandál, že se - mám na mysli to setkání s tím manažerem firmy JCDecaux Tomášem Tenzerem, souzeným za korupční jednání a manipulace s veřejnými zakázkami - ono se totiž to, že jste to neuváděli na váš protikorupční seznam, ono se to totiž netýkalo pouze Michaely Krausové, vaší zastupitelky a přítelkyně předsedy poslaneckého klubu Jakuba Michálka. Stejný skandál se totiž týká dalšího pirátského zastupitele, takže to není náhoda, to je váš systém. A týká se to také nově zvoleného předsedy pražských pirátských zastupitelů Viktora Mahrika, na kterého se totiž ihned provalilo, když Michaela Krausová odstoupila a nastoupil tam Viktor Mahrik - bohužel nesleduji až tak pražský magistrát, nevím, jestli je pořád, ale předpokládám, že tím zastupitelem je - a ihned se provalilo, že se s Tenzerem rovněž dvakrát sešel, a opět to neuvedl do evidence schůze lobbistických kontaktů. Takže to je váš systém, obelhávat voliče! Vy to jenom říkáte a pak to neuvádíte! Scházíte se s lidmi obviněnými a souzenými za korupci a neuvádíte to do toho seznamu a jenom obelháváte vaše voliče. A samozřejmě do toho seznamu to napsal až pod tlakem, to všichni víme, jsou to veřejné informace, jelikož to na něj veřejně prasklo. To je styl vaší politiky!

A mimochodem, pojďme se podívat, jak by to dopadlo, kdyby Piráti byli ve vládě. Vy jste teď ve vedení jedné viditelné věci, což je pražský magistrát. Teď máme krizi, lidi potřebují peníze, práci a každá koruna je dobrá pro běžné slušné a pracující lidi. No jo, ale co že jste to tam odsouhlasili za pirátského vedení? Praha podpořila částkou 120 000 korun festival s názvem Tvůrčí Afrika aneb Všichni jsme Afričani! (Smích a potlesk.) Tak to jsou tedy opravdu priority!

Dále jste... Teď tedy trošku vážněji. Mimo jiné jste schválili - lidi nemají peníze, deficitní rozpočet, a pražské zastupitelstvo pod vedením Pirátů schválilo individuální dotaci v hodnotě přes 5,1 milionu korun neziskové organizaci, která se stará o v uvozovkách integraci migrantů s názvem Integrační centrum Praha - ICP. Tak víme, co nás čeká, kdybyste byli u vlády, jaké jsou priority. Ale ony to nejsou jenom dvě věci, abyste neřekli, že je to náhoda. Vidíte, já vždycky uvádím těch věcí víc, abychom to věděli podrobněji. Tak je tady: finančně podporujete - 100 000 korun jste odsouhlasili - Centru queer paměti, které - a cituji z toho, co jste odsouhlasili - "vytváří vysoce profesionální zázemí pro uchování kulturního dědictví pražské queer komunity". Čtu doufám dobře, tu výslovnost. Protože já se, pravda, příliš v těchto tématech do hloubky neorientuji. No queer, to je taková ta.. nebo... taková ta... no... (Pobavení.) No tak... No tak mně to jako ne to... my jsme pro rovnost lidí. My nemáme problém. Jenom říkám, jaké jsou priority. Jenom říkám, porovnejme priority. Já nemám nic proti nikomu. Každý se nějak narodil, to je v pořádku. Já mám také šikmé oči a nic s tím neudělám. (Pobavení.)

Takže já jsem chtěl jenom... A teď zároveň, abych to uvedl do kontextu, proč o tom hovořím. Takže Tvůrčí Afrika aneb Všichni jsme Afričani - 120 000 korun atd., ale zároveň pod vedením Pirátů se zrušily speciální bezbariérové linky pro vozíčkáře mezi Černým Mostem a stanicí Florenc. A už veřejně proti tomu, jak víte, mnoho vozíčkářů psalo, že jsou kvůli tomu v zoufalé situaci. Takže bezbariérová doprava pro vozíčkáře, asi vám připadalo, že je jich málo, protože ono se proti tomu ohradilo pár desítek vozíčkářů, ale oni za to nemůžou, že jsou tělesně postižení. Oni potřebují pomoc. Takže vy jim zrušíte linku H1, abych to upřesnil, o čem mluvím, a zároveň peníze dáváte na tyhle věci.

Takže já vím, že tady projednáváme váš zákon na legalizaci drog, ale já se za sebe přiznám, že pro mě je mnohem důležitější, aby veřejné prostředky šly na zdravotně postižené spoluobčany, aby se nemanipulovala veřejná řízení, například do vedení Obecního domu v Praze, a aby v souladu s programem SPD slušný a pracující člověk byl na prvním místě. Děkuji. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Faktická poznámka pana poslance Petra Třešňáka, připraví se pan poslanec Dominik Feri. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Třešňák: Ještě jednou pěkné odpoledne. Asi netřeba, abych zmiňoval, že v kontextu projednávání této novely vůbec nechápu to tahání z archivů a z análů, ale přece jenom jednu věc bych tam panu předsedovi Okamurovi opravil. On mluvil o nějakých zmanipulovaných veřejných výběrových řízeních. Jste si tím jistý, pane předsedo? Skutečně? Nebyla to naše interní pirátská výběrová řízení? Naše interní, která si děláme tak, aby skutečně do dozorčích rad, správních rad byli obsazeni odborníci? Které jiné strany toto dělají? A já netvrdím, že to probíhá všude - všude to probíhá stoprocentně korektně, většinou to probíhá korektně a je to doporučení republikového předsednictva, tudíž to není závazek. A všechny ostatní strany si tam běžně nominují, koho chtějí.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan poslanec Dominik Feri s faktickou poznámkou, poté pan místopředseda Sněmovny Tomio Okamura s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Dominik Feri: Děkuji, pane místopředsedo. Já bych si jenom pro jistotu dovolil dát návrh, aby Sněmovna hlasovala i po 19. hodině do projednání bodu 47. Je to návrh, kde již uplynula adaptační lhůta. Musíme to projednat, je to velmi důležité, a dneska je i riziko, že bychom to nemuseli stihnout. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano, zazněl procedurální návrh. Já jsem přivolal poslankyně a poslance, kteří nejsou v sále. Prosím, abychom chvíli počkali. Jsme připraveni na hlasování. Můžeme hlasovat. Slyším návrh na odhlášení. Všechny jsem vás odhlásil, přihlaste se znovu svými hlasovacími kartami. Prosím, abyste na mě nepokřikovali. Existuje dohoda z politického grémia, že pokud máme hlasování, se kterým nikdo nemůže počítat, tak dáme šanci poslancům, kteří sledují toto jednání ze svých poslaneckých kanceláří, aby přišli. Tuto dohodu dodržuji a nemíním na tom nic měnit.

 

Nyní jsme připraveni na hlasování.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 163 přihlášeno 85 poslanců, pro 70, proti nikdo. Návrh jsme přijali a budeme jednat i po 19. hodině.

 

Nyní je na řadě s faktickou poznámkou pan místopředseda Tomio Okamura. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP