(13.00 hodin)
(pokračuje Langšádlová)

Já si myslím, že nám všem jde o to, a věřím, že většině z nás jde o to, aby i do budoucna naše země byla suverénní, svobodná, bezpečná, abychom byli pevnou součástí Evropské unie a Severoatlantické aliance. A věřím, že stejně jako mě, tak i vás znepokojují některé poznámky našich kolegů. Už jsem to tady říkala. Mě v létě navštívil jeden francouzský senátor a on mi říkal: Vy už jste asi ztraceni, vždyť váš prezident je proruský, pročínský, tak to vy už jste vlastně asi tak jako ti Maďaři, jste vy ještě, jak vy to máte? Já jsem ho ujišťovala, že ne, že my nejsme ztraceni, že se to určitě všechno podaří po dalších volbách zvrátit. A já v to pevně věřím.

Ale opravdu, dámy a pánové, my si takhle nemůžeme zahrávat s naší budoucností, protože jsou věci, které jdou napravit, jsou věci, které jdou zvrátit. Vlastně velká část zákonů, které projednáváme, jdou nějakým způsobem ještě změnit. Ale dobře víme z historie, že když se pokazí základní zahraničněpolitická orientace, když se zkrátka ta země vydá jiným směrem, když se stane, dokonce dostane do vleku nedemokratických režimů, tak se to potom napravuje mnohdy desetiletí. A my, kteří jsme to zažili, jsme na to velmi opatrní.

Právě proto takový projekt, jako je tento projekt, není projektem jenom energetickým, ekonomickým. Tento projekt má naprosto jednoznačně bezpečnostní geopolitické dopady. Takovýto projekt je symbolický. Přece my nechceme, aby si tady Putinovo Rusko zapíchlo vlajku uprostřed našeho území: další dobyté území. Tak ty my máme taky.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Já se omlouvám, paní poslankyně, je 13 hodin a v tuto chvíli musíme přerušit tento bod i jednání Poslanecké sněmovny. Podle naší dohody budeme pokračovat ve 14.30 bodem číslo 32.

A ještě vás seznámím s omluvou. Pan ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček se omlouvá z jednání od 11 hodin do konce dnešního dne z pracovních důvodů.

Připomínám všem členům organizačního výboru, že jeho jednání je svoláno na dnešek a bude zahájeno ve 13.05.

 

(Jednání přerušeno ve 13.02 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP