(10.30 hodin)
(pokračuje Ondráček)

Skiareály nejsou živnostníci jako každí jiní, kteří i s výpadkem dvou tří měsíců fungují a provozují dál dalších devět měsíců, nebo chcete-li deset, když jsem mluvil o dvou až třech. Skiareály musí fungovat v zimě a za celou zimní sezónu si musí vydělat na zbývající provoz v období mimo hlavní turistickou sezónu, což je zima. Přes léto se to úplně nevytrhne. Pojďme se o této věci bavit. Řekněte provozovatelům jasně, za jakých podmínek jste schopni a ochotni 29. ledna tohoto roku, kdy začínají žákům a studentům jarní prázdniny, otevřít a jaké podmínky budou dodržovat, včetně těch hygienických. Včetně těch hygienických, protože ty jsou, řekněme, žalostné a mohlo by to vést i k jiné epidemii než té koronavirové. Na jihu Čech už mají myslím žloutenku.

Třetím pro nás velmi důležitým bodem je přijetí potřebné legislativy. Zmiňoval jsem sněmovní tisk číslo 908, a chceme informaci zde na mikrofon nebo jinou formou, kdy bude tento bod zařazen na jednání této Poslanecké sněmovny, pevně zařazen, a kdy ho budeme moct projednat. O dalších legislativních oblastech jsem hovořil. A jsme připraveni, a mohu si dovolit říct, že jsem v této věci hovořil i řadou kolegů z jiných politických stran, kteří jsou připraveni se podílet na té přípravě legislativy a odstranění některých nedostatků, například v tom zákoně 219/1990 Sb., o ozbrojených silách, a kde bychom mohli řešit nasazení sil a prostředků Armády České republiky.

Chceme tedy s vládou, ale i s dalšími opozičními stranami také diskutovat o otevření obchodů a většiny služeb - kadeřnictví, pedikúry, opravny obuvi, opravny oděvů atd. Není to naše podmínka pro náš souhlas s prodloužením nouzového stavu, ale dovolte mi krátce i odůvodnit, proč toto chceme vrátit do nějakého normálu. Je absolutně mimo logiku, že si lidé mohou jít koupit drogistické zboží, zboží domácích potřeb, ale třeba také munici, nově také školní potřeby nebo dětskou obuv, ale nemohou si již koupit třeba zimní oblečení ani obuv pro nás dospělé. To musel být hodně velký myslitel na Ministerstvu průmyslu a obchodu, který toto vymyslel! A byl bych rád, kdyby to někdo mohl z Ministerstva průmyslu a obchodu vysvětlit. Pan ministr jako tradičně přítomen však není.

Zajímalo by mě, jaké posuzování pro nákup této dětské obuvi je. Je to věk dítěte, anebo velikost obuvi? Protože znám děti, které v 15 letech mají nohy větší než jejich rodiče, takové malé kajaky, a pak znám dospělé lidi, a tady se na mě hezky směje kolegyně z SPD se svou drobnou postavou, která možná nakupuje větší dívčí, anebo má velmi malé nohy, kde by bez problémů řada děvčat a žen nakupovala v té dětské velikosti. Dětské, kolega potvrzuje. Tak to je ono. Takže kolegyně si asi nebude moct koupit boty, protože je evidentně dospělá, ale na patnáctiletého kluka asi si taky nebude moct koupit boty, protože ten už má na nohách parníky velikosti 40, 46, 48 nebo také 50, které už rozhodně nejsou dětskou velikostí. Co tedy je tím kritériem pro otevření dětské obuvi? Věk, nebo velikost obuvi? No, neřešme to, pan ministr obchodu tady stejně není, pojďme říct, že se otevřou všechny obuvi a prodejny obuví, ať si může koupit zimní boty ten, kdo je potřebuje, a ne takový blábol, který zase tady vylezl na světlo boží.

Argumenty, které často uvádí pan ministr průmyslu a obchodu, že si mohu zboží objednat přes internet, jsou absolutně mimo realitu všedního života. Pro otevřené obchody přece už dnes jsou nastavena jasná pravidla a ta musí platit pro všechny stejně. Nejenom pro supermarkety, ale i pro ty prodejce obuvi, popřípadě prodejce jakéhokoliv jiného zboží. Nikde nikým nebylo zatím dosud prokázáno, že by zrovna v těchto uzavřených prodejnách docházelo k velké koncentraci nakupujících, a tím i přenosu oné nákazy. Naopak velká koncentrace nakupujících je v supermarketech a vidí to každý, kdo nemá klapky na očích.

Uzavření služeb nemůže trvat věčně. Z minulého období jejich uzavření víme, že tyto služby jsou většinově stejně realizovány. Stejně jsou realizovány, ale pouze v tzv. šedé ekonomice. Mnohé služby, například pedikúru, je třeba vnímat i jako preventivně medicínskou záležitost, která může skončit až potřebou lékařského zákroku. Nechme proto živnostníky podnikat za jasně vymezených pravidel a současně přísné kontroly, včetně postihů za jejich porušování. Zvedněme úředníky, kteří za 100 % platu jsou každý druhý den na home office, a pošleme je, ať něco dělají ve prospěch tohoto státu. Pošleme je na kontroly, pošleme je mezi lidi, pošleme je tak, abychom byli schopni zabezpečit činnost obchodníků a všech služeb v této zemi.

Určitě je třeba diskutovat také o potřebě zákazu nočního vycházení. Samozřejmě chápu plně argumenty ministra zdravotnictví o té mobilitě a o tom, že je potřeba co nejvíc omezit mobilitu. Ale nezlobte se na mě, každý, kdo se projdete po městě v době nočního zákazu vycházení, uvidíte desítky a stovky lidí, kteří jsou mimo bydliště. Je v podstatě veřejným tajemstvím, že to nikdo nikdy nekontroluje. Ono totiž ani není v možnostech policie zkontrolovat informaci, kterou při případné kontrole občan sdělí: jdu z práce, jdu do práce, musím za nemocným příbuzným atd. Naši spoluobčané jsou mistři ve vymýšlení si čehokoliv. Ano, samozřejmě chápu argument pana ministra, který říká, že jde především o určitou skupinu osob, které si koupí lahvové, popřípadě jinak prodávané alkoholické nápoje a shlukují se na veřejném prostranství, kde toto popíjejí a konzumují, a máme-li zákaz nočního vycházení, že s tím policie může něco dělat. Otázka je, dělá s tím policie něco a činí se v tom něco? A pokud ano, kde ta oznámení nebo popřípadě ty věci končí?

Požadujeme po vládě proto, aby konala. Aby konala v zájmu občanů a aby pro její rozhodování v této nelehké době nebylo jen hledisko medicínské, ale i ta ostatní, která jsem zmínil. Mohlo by se lehce stát, že sice ochráníme stovky a tisíce životů z ohrožených skupin, ale doženeme k sebevraždě desítky jiných. Koho tím myslím, není snad třeba ani uvádět. KSČM proto navrhuje prodloužit nouzový stav do 14. 2. 2021 a příslib, zde veřejný příslib splnění těch tří požadavků, které jsem zde nastínil. Děkuji za pozornost a budu čekat na vyjádření buď vlády jako celku, nebo příslušného ministra. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Zdeňku Ondráčkovi. Nyní je připraven k vystoupení místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Fiala, po něm Marian Jurečka. Všichni s přednostním právem. Pane předsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, také začnu pohledem mimo zdi Poslanecké sněmovny na to, co se děje v naší zemi. V tuto chvíli, kdy my tady jednáme, tak tisíce už unavených, ale v každé minutě profesionálních zdravotníků dělají svoji práci. Většina z nich ji dělá naprosto výborně a my jsme jim samozřejmě vděčni. Ve stejné chvíli desetitisíce, možná statisíce lidí by rády dělaly svoji práci, ale nemohou. Nemohou kvůli pandemii, nemohou kvůli vládním opatřením - a my tady máme teď pracovat zejména pro ně. A pak jsou tu samozřejmě miliony lidí, kteří jsou nějakým způsobem omezeni ve svých právech, v tom, co běžně dělají ve svých zájmech, ve svých životech, a naším úkolem, proto to zmiňuji, samozřejmě je hlídat, aby nebyli omezeni ani o milimetr nebo o minutu déle, než je to nezbytné. A to je samozřejmě úkolem celé Poslanecké sněmovny, ale zvlášť je to úkolem opozice, abychom hlídali zájmy všech těchto lidí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP