(12.40 hodin)
(pokračuje Okamura)

Zawadil, vysoký funkcionář NSDAP a spolupracovník nacistické tajné služby. Schreiber, bývalý nacista. Preissler, bývalý nacista. Schuetz, člen SdP. Jaksch, sociální demokrat. Reitzner, sociální demokrat. Sladek, duchovní. A součástí jejich, v uvozovkách, milých krajanů, jak vy říkáte v KDU-ČSL, je i organizace Witikobund, která je personálně jasně propojena se Sudetoněmeckým landsmanšaftem. Cituji ze zprávy českého Ministerstva vnitra z roku 2004. Cituji: Pozornost si rovněž zaslouží organizace sudetoněmeckých nacistů Witikobund, který v prostředí landsmanšaftu šíří protičeské názory. Programem organizace je odčinění údajných válečných zločinů spáchaných spojenci na německém národě a dále odstranění lži o německých zločinech včetně takzvané holocaustové kultury jakožto projevu neněmeckého myšlení. Konec citátu. No to je přece šílené, na jaké akce vy jezdíte, KDU-ČSL.

Celostátně se Sudetoněmecký landsmanšaft ustavil 25. ledna 1950 na setkání v Detmoldu, kde bylo přijato druhé základní prohlášení Sudetoněmeckého landsmanšaftu, které opět požadovalo právní nárok na vlast a znovuzískání vlasti. Mezi sedmnácti signatáři se to bývalými funkcionáři NSDAP jenom opět hemžilo. Lodgman, Tins, Staffen, Wollner, Leibl, Schmidt, Schneider, Benatzky, Diewock a další. A podle hnutí SPD by oficiální představitelé našeho státu na taková setkání v uvozovkách milých krajanů prostě jezdit neměli, protože jsou to v uvozovkách milí krajané s nacistickou minulostí. A vy, lidovci, tam jezdíte pravidelně. A znovu připomenu, to si myslím, že je takové jedno z nejsrozumitelnějších jmen, a je to právě ten Franzel, je to policejní důstojník, který za okupace byl členem jednotky podílející se na popravách českých vlastenců v Kobylisích. A na takovéto akce, akce takovéto organizace, Sudetoněmeckého landsmanšaftu, která je spojena s takovými lidmi, členové KDU-ČSL opakovaně jezdí. To je šílené! Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan předseda Jurečka bude s přednostním právem reagovat. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Je pozoruhodné, když tady pan předseda Tomio Okamura se vyjádří k tomu, jaké přátelé má. Zároveň je potřeba také dodat, že tito přátelé například prosazují povinné kvóty nebo také chtějí prosazovat to, aby čeští zaměstnanci a pracovníci, kteří působí v zahraničí, v těchto zemích pracovat nemohli. To je taky potřeba připomenout, že když se řekne A, tak i poznamenat B.

Já teď tu debatu chci vrátit k těm podstatným věcem, proč tato schůze byla svolána. Tak jak jsem mohl vnímat vystoupení paní vicepremiérky a ministryně financí Schillerové, chápu to tedy, paní ministryně, tak, že vnímáte tíživou situaci těch lidí, že vážně uvažujete o zvýšení kompenzačního bonusu, rozšíření těch podmínek a parametrů, aby opravdu ta pomoc byla smysluplná, efektivní, a že tedy nám pomůžete třeba upravit, dopracovat ten zákon o odškodňování tak, abychom ho třeba mohli během čtrnácti dnů dopracovat a třeba za další tři čtyři týdny svolat tady mimořádnou schůzi, aby ten zákon už mohl pokračovat po prvním čtení dále do výborů, abychom prostě tu debatu posunuli dál. Protože vy jste říkala, že tady tuto věc, spolupráci nabízíte, že chcete ten dobrý výsledek.

Pokud by aspoň tohle byl závěr toho dnešního setkání, schůze, u které asi nebude schválen program, tak bych to bral jako dobrý příslib této vlády ne pro nás, pro opozici, ale pro ty lidi, kteří tu pomoc potřebují. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já se tedy rozhlédnu po sále, zdali je ještě někdo, kdo chce vystoupit, kdo chce vystoupit v rozpravě... pardon, jsou to jenom přednostní práva k programu, k navrhovanému programu schůze. A nikoho nevidím, takže nyní tedy přistoupíme ke stanovení pořadu 81. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce. Ano, mám tady žádost o přestávku. Žádost o přestávku dvacet minut před hlasováním vyjádřilo ODS, takže já tedy vyhlásím pauzu, jenom ještě dočtu, že připomínám, že podle § 53 odstavec 7 zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Nelze navrhnout žádnou změnu ani doplnění pořadu. Rovněž tak nelze rozšiřovat schválený pořad.

A nyní tedy vyhlašuji pauzu dvacet minut na žádost klubu ODS, takže se tady sejdeme. A teď já jsem slyšel, že snad je nějaká dohoda klubů, že se bude kontinuálně pokračovat? Takže já se zeptám do sálu, zdali všichni jsou srozuměni. Takže tím pádem vyhlašuji pauzu plus dvacet, to znamená je to do 13.05 hodin a bez pauzy tedy pokračujeme. Takže 13.05 hodin budeme pokračovat. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno ve 12.45 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP