(19.30 hodin)
(pokračuje Juříček)

Nějak se to rozbruslilo, lidsky řečeno, že se to udrželo a že se ten průmysl nezavřel. Ano, máme zdravotnictví velmi přetížené, máme dramatickou situaci, všichni to víme. Máme jedno pozitivní, že krok za krokem zdravotníci a sestřičky jsou provakcinováni. My ještě ne. My to musíme držet tak, že vytlačujeme každý den lidi, kteří do těch firem nepatří, a ty, kteří jsou ještě práceschopní, těmi držíme, a ty zakázky prostě tady jsou. A vy chcete zlikvidovat - tady nejde o peníze, to, že 2,3 miliardy nám někdo nějak vrátí na základě nějakého pojistného zpět. Tady jde o úplně jiné peníze, o ztrátu zakázky, o krátkodobé, střednědobé a dlouhodobé, protože jak jednou zastavíte zákazníka, tak už si neštrejchnete. Omlouvám se zase za to slovo. A toto bylo druhé zděšení.

A teď máme třetí zděšení, že budeme platit 100 % nemocenské. Co to znamená? Z průměrného výdělku 35 000 korun znamená čistá mzda, když člověk chodí do práce, 28 220 korun. Přesně spočítáno mzdovou účtárnou, průměr. Když se dá 100 % nemocenské, čistá mzda bude 30 412 korun, jinými slovy, o 2 200 korun víc. Proč by ti lidi vůbec chodili do práce? Tak si tu cestu prostě najdou. Když to bude 90 %, jak tady navrhuje ODS, tak to bude 28 348 korun, jinými slovy, ještě o 128 korun víc, Zbyňku - ne Frolíku, se kterým jsem také mluvil - Zbyňku Stanjuro, prostřednictvím předsedajícího. Bude to ještě o 128 korun víc, než když se chodí do práce. Tak to nejsou motivace, to jsou stimulace a říkáme lidem: Prosím vás, nechoďte do práce, my vám to zakazujeme - v uvozovkách, my vám doporučujeme, vůbec tam nechoďte. Když to bude 80 %, tak u 80 % je to 25 198 korun. Jinými slovy, rozdíl je 3 000 korun, a to je zase taková jako: nemusím platit dopravu, nemusím platit obědy, které možná budou, možná nebudou, podle toho, jak se rozhodneme. No, co na to říct!

Drtivá většina podnikatelů mi říká, kteří mě kontaktovali přes víkend a ještě dneska, říkají: Prosím vás, nechte to na nás, na firmách, zvlášť v situaci, když se dramaticky situace změnila, že budeme hromadně testovat. Vždyť od zítřka musíme hromadně testovat. A co to znamená? Znamená to, že nejenom ty osvícené a ty odpovědné firmy, to budou dělat všichni, takže oni přece vytlačí ty, kteří jsou rizikoví. A samozřejmě s covidem už vůbec. Ale budou to dělat pořádně, na vstupu dvakrát, ve chvíli, kdy končí karanténa, znovu. Dneska to ještě nebylo, s covidem 10 dní a nemuseli jste se testovat. Ale my jsme to ve firmách dělali, protože jsme se chtěli ochránit. Takže prosím vás, už nedělejme to, na bošileckým mostku abychom hráli, hráli, až jsme dohráli. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Juříčkovi. Nyní paní poslankyně Hana Aulická Jírovcová, zatím poslední přihlášená do rozpravy. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedající, za slovo. Já se budu snažit být stručná, i když samozřejmě neslibuji nic, protože mám toho mnoho na srdci a myslím si, že je opravdu důležité tuto podobu návrhu, který dnes projednáváme, projít celkově.

Chtěla bych říci, že možná také opravdu důsledně neznám tu konečnou podobu karantény, kterou vláda dnes sjednotila. Každopádně tak, jak ji znám do minulého týdne, tak pokud jeden z členů rodiny je pozitivní a druhý, tedy většinou manžel, manželka, nastupuje do takzvané karantény, tak ano, pátý, šestý den je doporučován PCR test od hygieny s tím, že pokud ten partner, který do té doby byl v karanténě, je pozitivní, tak naši lékaři ukončovali tu nemocenskou do té doby, a od počátku, kdy bylo oznámeno, že je pozitivní i ten druhý partner, dávali znovu na 10 dní. Pouze pokud po těch šesti, sedmi dnech byl test negativní, končil ten partner s tím prvním partnerem karanténu po 10 dnech, teď by to mělo být asi zhruba 14 dní.

Říkám to opravdu schválně, protože ten zmatek, který představila vláda teď, v posledních pěti, šesti dnech, tak musím říct, že je katastrofální, a já jsem včera u televize, když jsem poslouchala brífink po jednání vlády, měla co dělat, aby televize neměla žádnou újmu.

Musím říci, budeme o tom mluvit především zítra, ale to, že testování firem a umožnění samotestování firem mělo být, a dneska jim to ukládáme, jsou tam nějaká čísla, myslím od 300 nebo 250 zaměstnanců a pak do 15. musí být ty menší společnosti, tak je to děláno v takových termínech a v takovém chaosu, že zaměstnavatelé ve velké míře hledají na poslední chvíli informace, hledají na poslední chvíli možnosti, jak získat tyto testy anebo jak řešit to, aby byli otestovaní. Vím to, protože s těmi lidmi mluvím, a vím to, protože dennodenně se na mě nese spousta dotazů, kde to mají najít, jak dále řešit a jak je možné, že vláda nám to oznamuje ze dne na den.

Jde nám především o zaměstnance, ano, protože bez zaměstnanců by firmy nemohly podnikat. Ale jak se chováme do této míry, respektive co dělala vláda, nebo možná Ministerstvo zdravotnictví, ještě před dvěma měsíci? Jaké byly možnosti samotestování nebo toho, aby si mohli zavolat, to, aby je otestovaly společnosti? Téměř nula. (Hluk, poslankyně vyčkává.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já vám rozumím, paní poslankyně, ještě jednou požádám kolegy a kolegyně o klid a přesunutí debat mimo téma do předsálí. Prosím, pokračujte.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji. Možná vás to bude zajímat v další části. Každopádně Ministerstvo zdravotnictví neudělalo téměř nic. To, co se předvádí i v testování u škol, to je prostě ostuda, jak předvádí Ministerstvo školství ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví. Musím říci, že se opravdu nedivím našim občanům, že jsou znechuceni celou situací.

A teď k tomu návrhu. Já jsem tady říkala, že minulý týden v pátek jsme projednávali vratku ze Senátu k té původní takzvané izolačce - i když já musím říci, že toto slovo nesnáším, a je mi velmi líto, že paní ministryně to hrdě přednášela. Myslím si, že by to opravdu měla říkat tak, jak se to správně nazývá, to znamená příspěvek. My jsme opravdu chtěli podpořit sněmovní verzi z toho důvodu, aby se připravila dobrá verze, nejenom to, že by se prodloužilo na těch 14 dní, protože to opravdu řešilo - (Hluk, poslankyně vyčkává.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP