(18.40 hodin)
(pokračuje Blatný)

A z tohoto pohledu já jenom pořád trvám, a to není vůbec nic proti Ruské federaci nebo proti jakékoli zemi, že musí být postupováno stejně. Budu na tom trvat, dokud budu ministr, budu to opakovat, dokud budu ministr, a myslím si, že to je správné, protože je mou povinností chovat se stejně ke všemu a dodržovat takzvanou dobrou klinickou praxi a nařízení, která jsou v oblasti medicíny platná v České republice a v Evropské unii. Nemám k tomu moc co dodat a není to, prosím, žádná zlomyslnost, je to snaha chovat se solidně ke všem občanům této země.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji a další vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec David Kasal, připraví se pan poslanec Tomáš Martínek, poslanec Jan Lipavský a paní poslankyně Pekarová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji, pane předsedající. Já bych rád zareagoval na kolegu pana Benešíka, prostřednictvím pana předsedajícího, ale i obecně. Na jednu stranu jsme tady kritizovaní, když to vezmu za koalici, jakým způsobem se řešilo očkování. Jenom chci říct, že očkování nebo vůbec objednání látek se plánovalo v dubnu, od koho se vezme, v jakém množství, kdy ty látky ještě nebyly schválené. Samozřejmě každý ten výzkum a každý ten proces se nějakým způsobem zkomplikoval. Tady byly řečeny ty doby, jak které firmě trvalo schvalování. Ale mě zneklidňuje to, když slyším, i když už jsou to schválené vakcíny, že AstraZeneca sníží dodávky o 90 milionů, Johnson & Johnson, ano, jedna dávka, ale má snížit dávky o 50 milionů. To bylo ve veřejných datech.

Tak za mě, pokud mám být úplný realista, já jako lékař potřebuji nějakou vakcínu. V řadě případů po nás ty farmaceutické firmy chtějí, a je to v doporučení, off-label. Některé věci musíme dávat jako lékaři off-label, to znamená dejte to, i když to není schválené. Musíme rozhodovat my sami. To samozřejmě neplatí pro vakcíny, ty musejí projít schvalovacím řízením, ale na druhou stranu, proč se tedy to schvalovací řízení neudělalo samostatně a řeklo se: Ano, není dokumentace a bude to vyřešené. Tady nikdo nechce neschválenou vakcínu, ale máme odpovědnost ty vakcíny sehnat a lidi oočkovat. Původně mělo přijít milion dávek v únoru, 200 000 v lednu. Nepřišly, protože je to krácené, a je předpoklad, že to může být i tak dál. Tak musíme hledat zdroje.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Tomáš Martínek, připraví se pan poslanec Jan Lipavský.

 

Poslanec Tomáš Martínek: Děkuji. Já musím jenom krátce reagovat na pana místopředsedu Filipa. Chápu, že jeho digitální gramotnost není moc vysoká, ale pro vysvětlení. Wikipedie je webová stránka, kam může napsat každý, kdo co chce. Ano, jsou tam potom nějaké kontroly, že někdo to může odmazat a podobně, ale je to jenom souhrn převzatých zdrojů, tam není žádný původní zdroj přímo na té stránce.

Dnes zveřejnila oficiálně vyjádření Evropská komise, které říká, že proces Sputniku V byl zahájen u EMA před šesti dny, a to u té EMA, která doopravdy schvaluje ty vakcíny, ne pouze u nějaké EMA, která má podobný název, ale nejedná se o tu agenturu, která to má schvalovat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Další v pořadí vystoupí pan poslanec Jan Lipavský a připraví se paní poslankyně Pekarová.

 

Poslanec Jan Lipavský: Děkuji za slovo. Byl jsem jmenován jedním z předřečníků, rád bych tedy, aby zaznělo na stenozáznam, že nejsem placen žádnou farmaceutickou společností, nejsem placen vůbec žádnou společností, a kladu si řečnickou otázku, zdali by toto mohl můj předřečník, pan první místopředseda Sněmovny, také s čistým svědomím pronést na mikrofon. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Paní poslankyně Pekarová, připraví se pan poslanec Třešňák. Poprosím, abyste se oslovovali mým prostřednictvím a abyste zbytečně nezajížděli do osobních rovin. Děkuji.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Chystám se tak učinit vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, k předřečníkům soudruhům Ondráčkovi a Filipovi, protože se musím vymezit vůči tomu, aby ti, kteří tady nejvíce říkají, že tady druzí lžou, tak jsou těmi, kteří tady nejvíc ty lži vypouštějí z úst. Tady nikdy nezaznělo od nikoho z nás - a to se chci zastat i kolegů z ostatních stran - že bychom snad varovali před tím, že pokud tady nebude vakcína z jakékoli země, která má vakcínu, ale je ještě neschválená, tak budou po ní umírat další lidé. To tady nikdo neřekl, že na to, že budou očkováni tou vakcínou, budou umírat. Takže se, prosím vás, nedopouštějte těchto ani ne snad zkratek, ale demagogií a lží, které tady používáte.

A k panu místopředsedovi Filipovi, prostřednictvím předsedajícího. Já mám pocit, že to je trošku "podle sebe soudím tebe", pokud tady osočujete někoho z toho, že je někým placen, že je snad někým finančně motivován k tomu, aby tady hájil nějaký princip. Pokud tak činíte vy na základě toho, že rubly nesmrdí nebo nevím, jak to funguje u vás, tak si tak čiňte, ale neosočujte z toho bez důkazů kohokoli jiného, prosím.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pan poslanec Petr Třešňák, připraví se pan poslanec Zdeněk Ondráček. Prosím.

 

Poslanec Petr Třešňák: Hezký večer. Já bych chtěl také zareagovat na pana místopředsedu Filipa, prostřednictvím vás, pane místopředsedo, a trošku mi paní předsedkyně Pekarová vzala slova z úst, protože já jsem chtěl říct úplně totéž. Zameťte si prosím před vlastním prahem, protože u vás, komunistické strany, obzvlášť platí "podle sebe soudím tebe". A já bych vám mohl připomenout některé pozměňováky ve zdravotnickém výboru, aniž bych kohokoli obviňoval, které toto skoro naznačují, například při zrušení tržních podílů farmaceutických firem. Anebo bych mohl jít i zpátky jedenáct let do minulosti, kdy existovali provokatéři z (nesrozumitelné) průmyslu, kteří nachytali právě vaše poslance.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pan poslanec Zdeněk Ondráček, připraví se pan místopředseda Vojtěch Filip. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Já si dovolím reagovat na všechny. Pan Martínek: pane Martínku, prostřednictvím pana předsedajícího, pan místopředseda Sněmovny je možná digitálně negramotný, vy jste pouze negramotný.

Pan kolega Lipavský: ano, jestli to děláte zadarmo, to, co předvádíte, nebo jenom to, jak chodíte na různá školení anebo jezdíte nebo létáte na různá školení, to je vaše věc. Dělejte si to. Jestli to je vaše vnitřní přesvědčení, tak samozřejmě ano.

Paní kolegyně Pekarová: vás nebudu komentovat, protože o ženě bych se nerad vyjadřoval na mikrofon nějakým nehezkým způsobem. Prostě jestli tady někdo lže, tak to jste možná vy tady kolem, kteří tady uvádíte...

Já jsem nemluvil o tom, že když bude někdo očkován, že budou umírat. Já jsem říkal, že tady je určitá skupina lidí, která žádá vakcinaci. Ten stát, tato vláda, neschopná vláda je není schopna dodat, bohužel, v tom objemu. Ale to není pouze tou vládou, je to prostě tím, že nám Evropská komise vakcíny krátí, a ta Evropa. Takže je to tady tento problém a je tady určitá část populace, která říká: My se chceme nechat oočkovat, máme důvěru v jiné vakcíny než pouze ty, které tady jsou.

A my říkáme: udělejte všechno pro to na úrovni národního státu, ať je to SÚKL, samozřejmě i za přispění pana ministra, a pojďme říct: Ano, jsme si schopni poradit sami, jako to dokázalo Maďarsko, jako to možná dokáže Rakousko, jako to dokážou jiné státy.

A říkám, jestli to řešit nechcete, tak rovnou řekněte: Ano, my vás očkovat nebudeme a radši vás necháme umírat. To je to, co jsem řekl. Takže nepřekrucujte to, co tady bylo řečeno, nebo budu muset říci něco, co bych nerad na mikrofon říkal.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: V tuto chvíli vystoupí s faktickou poznámkou pan místopředseda Vojtěch Filip, připraví se pan poslanec Vyzula, pan předseda Marian Jurečka a pan ministr a pak další v pořadí pan poslanec Válek. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedající, paní a pánové, mně je jedno, co si kdo myslí o mé digitální vzdělanosti. Já si myslím, že vím, co je Wikipedie, a podotýkám, že i já jsem si ověřoval tu informaci a vím, že EMA, Evropská léková agentura, sídlí v Amsterodamu. Možná, že ne všichni víte, kde sídlí. Není to v Bruselu, ale v Amsterodamu. A toho 29. ledna jsem si nevymyslel, ne že jsem to přečetl pouze na Wikipedii, ale je to sděleno oficiálně. To, že EMA to začala řešit před šesti dny, to je otázka obchodní praktiky Evropy. Prostě když to víme, tak to přece tady nebudu smlčovat. Mohu místopřísežně prohlásit, že nejsem v žádném konfliktu zájmů, že s žádnou farmaceutickou firmou nespolupracuji ani bych nespolupracoval, protože to není můj obor. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP