(Jednání pokračovalo v 15.07 hodin.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, tak jsem definitivně dostal informaci, že žádný z členů vlády se není schopen dostavit na jednání schůze Poslanecké sněmovny, takže v souladu s usnesením Poslanecké sněmovny z 23. července 1996 bod 3, které praví, že příslušní členové vlády se zúčastní projednávání jednotlivých bodů pořadu podle své působnosti, tedy přerušuji 91. schůzi Poslanecké sněmovny na neurčito.

Pardon? (Předsedající dostává informaci, že přijde místopředsedkyně vlády Schillerová.) Aha, tak se sehnal ministr. Takže se sehnal, nepřerušíme a stačí prý deset minut. Takže přijde tedy paní ministryně - (Přihláška z pléna.) Já vám dám slovo. Takže počkáme ještě. Moment. (Informace mimo mikrofon.) Takže já přeruším ještě na deset minut, protože za deset minut - do deseti minut, nebo za deset minut? (Za deset minut.) Tak přerušíme na patnáct minut a přeruším tedy do 15.23 a má se dostavit za deset minut paní ministryně financí Schillerová. Takže přerušuji do 15.23.

Paní předsedkyně TOP 09 Adamová Pekarová s přednostním právem. (Mikrofon je vypnutý.) Pardon, já ho zapnu. Prosím.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za slovo. Musím říct, že to je něco neuvěřitelného, protože abychom tady sháněli ministry ve chvíli, kdy mimořádná schůze je svolaná velice standardním způsobem, nic neprobíhá nadstandardního, že by to bylo v nějakém časovém presu, a my tady, Sněmovna, čekáme poslušně desítky minut na to, až se uráčí - uráčí! - někdo z vlády dostavit. To je takové pohrdání Sněmovnou, že si myslím, že bychom už neměli v té schůzi ani pokračovat. Ale samozřejmě je to na nás, kolegové, kolegyně. Každopádně nepamatuji se, a myslím, že tady jsou delší pamětníci, kteří vám to také potvrdí, že by někdy k něčemu takovému vůbec došlo, že si ministři dávají malé kafíčko anebo nevím co a nepřijdou ani na jednání Sněmovny a takhle jí pohrdají. To je nehorázné!

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já už jsem tedy vyhlásil pauzu, takže nevím. Pane místopředsedo (Pikale), chcete hovořit v pauze, která běží, nebo až po pauze, aby to bylo v nějakém řádném úseku? (Odpověď mimo mikrofon.) Tak klidně to prý můžete říct už teď, ale je to na vás. Já jenom tedy sdělím, že v 15.23 budeme pokračovat, a nechám tedy zapnuté mikrofony v pauze, aby se mohli vyjádřit ti, co se chtějí vyjádřit. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji, pane předsedající. Když je pauza, tak já nebudu nic navrhovat, nicméně si dovolím ocitovat z usnesení Sněmovny z roku 1996, které jasně stanoví, že Poslanecká sněmovna stanoví, že příslušní členové vlády se zúčastní projednávání jednotlivých bodů podle své působnosti. Já si vůbec nejsem jistý, jestli dokážeme naplnit dnes tento bod. Obávám se, že nikoli. Nechci tady úplně z toho dělat virvál. Přijde mi poněkud absurdní, že na organizačním výboru, přestože jsme byli proti, bylo navrženo zařadit dnes tuto mimořádnou schůzi. Já myslím, že nikdo nemohl čekat, že v tuhle dobu ještě to jednání nebude probíhat. Přesto tady vlastně nikdo není schopen se dostavit, přesto není schopná se dostavit gesční ministryně, což naprosto respektuji. Já jsem toho názoru, že tyto zákony jsou poměrně zásadní, měly by být tedy projednávány za přítomnosti gesční ministryně. Vzhledem k tomu, že je pauza, tak v tuto chvíli nebudu přednášet žádné návrhy, když tak se k nim vrátíme později. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak běží pauza, ale předseda klubu ČSSD pan poslanec Chvojka.***




Přihlásit/registrovat se do ISP