(12.40 hodin)
(pokračuje Jurečka)

Ano, teď se to snaží nějakým způsobem komise ještě upravit. I já jsem tam včera řekl a podpořil jsem to, aby přesto, že udělaly státy chyby v objednávání, aby se komise pokusila nastavit princip solidarity a do těchto států dát některé vakcíny navíc, což se doufám, podaří. Ale je potřeba to říct, že tady vzniklo pochybení české vlády a českých ministrů zahraničí - předchůdců pana ministra Blatného - kteří měli možnost využít objednávku vakcín, které už tady dnes, v dubnu, mohly být na rámec současných počtů a chránit životy lidí v České republice. Když se na zdravotním výboru členové zdravotního výboru ptali na ty smlouvy a chtěli je vidět, dostali prakticky začerněné formuláře a nedozvěděli se žádnou informaci, jak a co se tedy objednávalo a co se objednat mohlo.

Musím říct, že i na mě se obrací velké množství lidí. Jsou lidé, kteří mi píší: Zvažte prodloužení stavu nouze. Já velmi dobře rozumím lidem starších věkových skupin. Sám mám oboje svoje rodiče v rizikové skupině, druhé rodiče, tchány, taktéž. Čekají na očkování. Chápu obavy těchto lidí. Píší mi lidé, kteří jsou chronicky nemocní. Ale píší mi také lidé, kteří jsou naprosto zoufalí v tom, že neví, jak uživí svoje rodiny. Píší mi majitelé firem, majitelé firem v oblasti autobusové dopravy, lidé, kteří se živí kulturou, umělci. Píší mi zoufalí rodiče, kteří mají třeba problém s tím, že by potřebovali už své děti dát třeba zpátky do speciálních škol, do základních škol, do mateřských škol. Sám jsem táta pěti dětí a vím, že situace vůbec není jednoduchá pro všechny tyto skupiny.

A musím říct, že třeba neumím odpovídat těm lidem na některé reakce, když mi tady lidé posílají odkazy, že stále čekají na vyřízení některých forem pomoci už od podzimu, že se na ně nedostává. A ti lidé mi posílají odkazy a říkají: Jak je možné, že stát dal tento týden záruku 1,9 miliardy korun na úvěr pro Smartwings? Kde jsou ti ostatní podnikatelé, ti, kteří přišli o svá auta, o svoji techniku a budou to několik let splácet svými domy, protože podepsali směnky?

Kde těmto lidem stát, vážená paní ministryně (Schillerová), kde těmto lidem dá stát takovou záruku 80 % na úvěr, aby jim umožnil přežít? Když to dá jedné velké dopravní firmě a nedá to tady těmto podnikatelům? Jak to máme těm lidem vysvětlit? Kde je nějaký férový přístup tohoto státu vůči lidem, vůči firmám, vůči malým živnostníkům?

Neumím to vysvětlovat, stejně jako neumím vysvětlovat to, když slyšíme příběh bombasticky zabavených ochranných pomůcek. Ministr vnitra tehdy říkal, že to byla úžasná akce, zabavily se respirátory a roušky za 300 000 korun. A pak se potichu vyplatí právníkům napojeným na ruské firmy 26 milionů korun jako dohoda za vyrovnání.

Jak toto chcete, milá vládo, vysvětlovat lidem, kteří přišli za poslední půlrok o živobytí? Zůstaly jim dluhy, sebrané zařízení, technika a budou to platit oni několik let, možná jejich děti, a nebudou mít kde bydlet. Já toto neumím vysvětlit. Uměl bych pochopit to, kdyby tady s prodlouženým stavem nouze s kvalitní obhajobou byla nabídnuta kvalitní pomoc tak, jak to umí jiné státy, a říct: Nikdo nezkrachujete, nikdo neskončíte v dluhové pasti ze svého domu, protože naše pomoc bude adresná, férová a rychlá. Ale na příběhu těchto lidí to neumím vysvětlit. Neumím jim říct, že stát má ke všem stejný přístup.

Neumím obhájit bombastický nákup Ivermektinu do brněnské nemocnice, když se ukáže za tři týdny, že i nejvyšší cena tohoto léku v Bulharsku by byla o tři miliony nižší, než za kolik udělal ten nákup pan premiér, nebo na jeho pokyn byl udělán ten nákup.

Paní vicepremiérko, jak tohle chcete vysvětlovat lidem? Jak jim chcete říct, že ten nákup byl promyšlený, když ani ministr zdravotnictví o tom nákupu nevěděl? Když v Bulharsku si tento lék můžete koupit za nejvyšší nabídku o tři miliony korun levněji, než byl sem nakoupen?

Ti lidé jsou naštvaní, bojí se a nevidí naději a světlo na konci tunelu. Já bych ještě v té debatě pochopil, kdyby pan premiér ve středu na tom jednání s námi řekl: Využili jsme ty tři týdny k tomu, že máme naočkované všechny pedagogy a všechny ty, kteří budou v mateřských školkách, a my mateřské školky otevřeme příští nebo přespříští týden. Je to světlo a naděje na konci tunelu. Pochopil bych, kdyby řekl: Máme naočkované všechny ty, kteří slouží ve speciálních školách, proto, abychom mohli otevřít speciální školy a odlehčit rodičům, kteří to mají nejtěžší. Pochopil bych to, kdyby řekl: Máme naočkované učitele v prvních, druhých třídách, ty, kteří by mohli za 14 dní začít postupně rozjíždět tu výuku. Ale takováto informace tam nezazněla. Pan premiér na opakovaný dotaz nám řekl: Žádný termín neřekneme, už nic říkat nebudu. Vy jste nám dodali tabulku za AntiCovid tým. Za tu tabulku děkujeme, my se jí budeme inspirovat. Ale my jako vláda vám, potažmo hlavně veřejnosti, rodičům, firmám, majitelům, pracovníkům, žádný plán neřekneme.

Přiznám se, ze svého regionu mám teď jeden aktuální příběh. Nevím, paní vicepremiérko a pane ministře, jestli o něm víte. A to je příběh holičství v Olomouci. Podívejte se na ten příběh. Rezonuje to dneska titulky, Česká televize se tomu věnuje, sociální sítě. Příběh holičství, které říká: My máme rok zavřeno. Dneska se lidé různě pokoutně stříhají, není každý šikovný tak jako paní vicepremiérka, že by to zvládl doma. To holičství říká: My v pondělí otevřeme, budeme mít testy, budou mít testy lidi, budeme mít respirátory a my otevřeme. Protože ty lidi už jsou tak zoufalí, že prostě do toho jdou. A teď jak já mám těm lidem, kteří mi ten odkaz posílají a říkají "tak ti lidé vlastně logicky všechno splní pro to, aby ten provoz byl zabezpečený, ale stejně nemůžou fungovat", jak tohle chceme vysvětlovat? Já tady jenom říkám příklady toho, kam ta situace lidi prostě vede.

Píší mi i starší lidé, starší seniorská generace mi píše a říká: Tak my jsme naočkovaní a my se nemůžeme potkat s našimi dětmi a vnoučaty. Někteří mi píší: Půl roku jsme je neviděli. My jsme naočkovaní, přece my už jsme ta skupina lidí, která přece, říkáte, až se naočkuje, tak se bude moci otevřít. Neumím jim vysvětlit, proč naočkovaní senioři se nemohou potkat se svými i naočkovanými dětmi, u některých profesí, to si řekněme na rovinu, nebo třeba u dětí, které prodělaly covid a mají vysoké protilátky.

Zkuste nám to vysvětlit, i těm lidem. Tady kolují humorná videa po sociálních sítích o tom, jak i ten, kdo je naočkovaný, kdo má protilátky, kdo prodělal covid, musí nosit roušku a nemůže se potkat se svými blízkými. Já nechci rozstřelovat opatření vlády. Já jenom chci, abychom uměli tyhle věci celé veřejnosti vyargumentovat a říct, proč to tak je, anebo uvědomme si to a změníme to. Chystáme registr, bude aplikace, za týden, za dva týdny, už to bude jinak. Ale musí někdo říct, že s tím pracujete a že ty logické otázky budou mít také logické odpovědi. A odpověď - žádný plán není, termín neřekneme, nic po nás nechtějte - tak s tím se opravdu neumíme úplně ztotožnit.

Chtěl bych zmínit také to, že pan premiér zvolil teď takovou speciální taktiku a poslal panu ministrovi Blatnému - pokud se nepletu, pane ministře - už dva vytýkací dopisy jste obdržel, je to tak? Pan ministr neříká, nekýve hlavou. Mám pocit, že v mediálním prostoru to byly dva vytýkací dopisy. Přiznám se, mě to překvapilo, protože si nepamatuji, že by premiéři předchozích vlád posílali svým členům vlády vytýkací dopisy, už vůbec ne, aby poslali vytýkací dopis do resortu, který spadá do strany, kterou vede premiér. Ale když se pan premiér rozhodl k takovéto praxi, tak my jsme mu dneska za koalici SPOLU odeslali už přes podatelnu vytýkací dopis. A já ho tady přečtu:

"Věc: Upozornění na porušení povinnosti vztahující se k vykonávané práci a výzva k odstranění nedostatků.

Vážený pane inženýre Babiši, dne 6. června 2018 jste byl jmenován předsedou vlády České republiky. Česká republika je stále zřízením, společenskou smlouvou občanů. Občané jsou zdrojem veškeré státní moci a ta je vykonávána výhradně pro ně. V tomto smyslu Vás považujeme za zaměstnance občanů České republiky a nás, občany, za Vašeho zaměstnavatele. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP