(13.20 hodin)
(pokračuje Blatný)

Byla tady citována některá z dat z těch našich zpráv. Tak já jenom k tomu, aby bylo té komplexnosti učiněno zadost. Upozorním, že také součástí těch dat byly další informace, například právě data o omezení pohybu mezi konkrétními regiony. Vychází to z dat, která zpracovala Vysoká škola báňská a některé její instituce. Já jsem všem, kterým jsem to poslal, rovněž sdělil, že tuto instituci v případě, že mají potřebu konzultovat ta data, může kdokoli konzultovat, jsou ochotni, ten institut, který to zpracoval, je ochoten s kýmkoli dalším se o tom bavit. Dokládá to opravdu ten rozdíl, ke kterému došlo od 1. 3., kdy zejména o víkendech, ale částečně i v pracovní dny došlo k významnému snížení pohybu mezi okresy a to je to, o co se potom opíráme.

A pak jenom krátce k několika drobnostem. Množství vakcíny: já jsem to tady řekl už minule. Nemám potřebu se někoho zastávat ani někoho shazovat, jenom obecně řeknu - a už jsem to tady říkal: po bitvě je každý generál, ono se to vždycky dobře hodnotí, když máme informace, které člověk neměl tehdy. Ale já sám jsem udělal a dělám všechno a budu dále dělat všechno pro to, aby jakákoli vakcína, která se k nám může v průběhu prvního až třetího čtvrtletí tohoto roku dostat, aby se k nám dostala. Ale jenom upozorním na to, že i ty země, které si nakoupily mnohonásobně více, než mají svoji populaci, jako je třeba Německo, tak tyto země jsou v současné době v proočkovanosti za námi. Takže uvědomme si, že hlavní problém je výroba těch vakcín - prostě se nestíhají vyrábět a Evropa není jediným zájemcem o tuto vakcínu, takže to je ten hlavní problém, a nedá se to automaticky extrapolovat tak, že se řekne, že kdybychom si objednali dvakrát víc vakcín, tak bychom jich měli dvakrát víc v této době. Neměli, pravděpodobně bychom neměli. A měli bychom potom obrovská množství vakcín v době, kdy bychom je už nepotřebovali. Prosím, dívejme se na to realisticky. Taky to neberu kriticky, jenom se snažím vnést objektivní přístup tady do této debaty.

Pokud zde bylo konstatováno to konkrétní holičství, tak já se jenom zase se svojí jakousi snahou o to, vnést do všeho řád, musím připomenout, že toto holičství není jediné holičství, takových holičství jsou tisíce. A já proto prosím člověka, který provozuje to holičství, aby právě kvůli těm ostatním holičstvím ještě chvíli vydržel. Věřím, že holičství i ostatní služby se ve velice dohledné době budou moci otevřít, ale právě tím nekoordinovaným rozvracením toho systému - jakkoli rozumím, že je to dlouho, rozumím, že je to špatně, každého takového člověka je mně nesmírně líto a soucítím s ním, to není fráze - tak jenom prosím, abychom se nesnažili do toho systému, který je budován, nějakým způsobem necitlivě zasahovat, protože tím nepomůžeme sobě a ublížíme jiným.

A stejně tak když mluvím o očkování, tak naprosto souhlasím s tím, co tady bylo řečeno. Očkování je a musí být vstupenkou do dalších aktivit, musí to být něco, co umožní očkovaným lidem se účastnit v budoucnu aktivit, které by třeba jinak museli absolvovat jenom s povinným testováním a podobně. Takže má smysl se očkovat, očkování budeme takto zohledňovat, i protiepidemiologický systém s tím bude počítat, ale zatím to neakcentujeme z jednoho prostého důvodu - snažíme se být zase slušní ke všem, a protože doposud ne všichni lidé měli možnost se naočkovat, protože zatím vybíráme jenom prioritní skupiny, vakcín je tady tolik, že nemůžeme nabídnout vakcinaci úplně všem zaráz, tak právě proto se snažíme zatím jít velmi postupnými kroky. Víte, že třeba lidé v sociálních službách mohou navštívit své příbuzné, když jsou očkovaní, nemusí se testovat a tak dále a tak dále, v nemocnicích se netestuje zdravotní personál, který je očkovaný. Takže očkování vnímám jako jednu ze zásadních věcí, která bude vstupenkou na řadu aktivit v budoucnu. Je dobře se očkovat, koordinujeme tyto aktivity s Evropskou unií a myslíme na to, a děkuji panu předsedovi Jurečkovi, že to tady zmínil. Takže to je za mě všechno. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a to byla poslední přihláška s přednostním právem, takže se blížíme k otevření rozpravy. Než ji otevřu, připomínám, že podle § 109m odst. 2 a 3 zákona o jednacím řádu při zkráceném jednání o návrhu na vyslovení souhlasu s prodloužením nouzového stavu se projednání ve výborech nekoná a nelze v rozpravě uplatňovat faktické poznámky, poslanec může vystoupit nejvýše dvakrát a Sněmovna může rozhodnout o omezení řečnické doby až na pět minut s tím, že omezení řečnické doby se vztahuje i na poslance pověřeného přednést stanovisko poslaneckého klubu.

A vidím, že se hlásí pan poslanec Kubíček, předpokládám s přednostním právem za klub. Takže já otevřu rozpravu a dávám vám slovo. Prosím.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já vás požádám, abyste zavolal kolegy poslance do sálu (Gong.), protože navrhuji omezení rozpravy na pět minut v obecné a na pět minut v podrobné rozpravě pro jednoho poslance. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ano, již jsem svolal. Je zde žádost o odhlášení, takže jsem vás odhlásil. A nyní si tedy počkáme, až se nám shromáždí dostatečný počet v sále, abychom mohli hlasovat. (Poslanci přicházejí do sálu.) Děkuji všem, kteří již dorazili. Poprosím vás, abyste se přihlásili svými kartami. Padl zde procedurální návrh na omezení řečnické doby na pět minut. Tento návrh je v souladu s jednacím řádem pro projednávání věcí o bezpečnosti republiky. Vidím, že stále ještě nemáme dostatečný počet, takže budu muset počkat. (Dle tabule přihlášeno 59 poslanců.) Stále ještě přicházejí poslanci, tak já zopakuji, že budeme procedurálně hlasovat o omezení řečnické doby na pět minut. Vypadá to, že se blížíme počtu, ve kterém budeme moci hlasovat. (Dle tabule přítomno 65 poslanců, 66 poslanců...) Ještě jeden. Tak ještě znovu zkusím svolat kolegy do sálu. A vidím dveřmi, že se další blíží. Tak vítám všechny příchozí.

 

Zopakuji, že budeme hlasovat o omezení řečnické doby v rámci tohoto bodu na pět minut. (Dle tabule přítomno 67.) A jelikož máme již dostatečný počet přihlášených, tak já vás znovu ještě vyzvu, abyste se přihlásili, zkontrolovali si, zda už jste přihlášení, protože vidím, že ten počet nyní narůstá. A zřejmě je to všechno.

Takže zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro omezení řečnické doby? Kdo je proti? Já vám děkuji.

hlasování číslo 4 je přihlášeno 76 poslanců a poslankyň, pro 44, proti 28. Konstatuji, že návrh byl přijat. Řečnickou dobu jsme tedy omezili na pět minut. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP