(14.00 hodin)
(pokračuje Holík)

Uzavřeli jsme některá oddělení v supermarketech. Ubrousky a toaletní papír si koupit můžeme, tužky nebo papír do psacího stroje nebo do tiskárny, pokud pracujeme doma, to už si koupit nemůžeme. Stěžujeme si, že někteří lidé daná opatření nedodržují. Ano, jsou takoví, kterým leze krkem mnohdy plnit nesmyslná nařízení, když vidí, že další čelní představitelé na to kašlou. Dámy a pánové -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Pane poslanče, já se musím znova omluvit a znova vás přeruším, tentokrát pana poslance Bojka musím napomenout, protože mé výzvy neuposlechl. Děkuji. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Jaroslav Holík: Dobře, já asi zopakuji celý odstavec, protože jsem byl přerušen uprostřed. Stěžujeme si, že někteří lidé opatření nedodržují. Ano, jsou takoví, kterým leze krkem mnohdy nesmyslné nařízení, když vidí, že někteří čelní představitelé na to kašlou. Dámy a pánové -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ano, to je ideální příležitost. Já vyzývám pana poslance Volného, aby si také nasadil ochranu úst a nosu. Vidím, že máte pití, nicméně také vidím, že jste si znovu nenasadil ochranu úst a nosu hned po tom, co dopijete, takže to je chabá výmluva. A pokud této výzvy neuposlechnete, tak vám samozřejmě udělím napomenutí. Prosím, pokračujte, pane poslanče.

 

Poslanec Jaroslav Holík: Dámy a pánové, spočítejme si, jak dlouho trvalo povolit užití přípravků, například Ivermektin nebo Isoprinosine. Ano, máte pravdu, tyto látky nejsou spásou, ale pokud by pomohly zachránit aspoň deset lidí, pak to stojí za to a určitě jejich použitím by se ulevilo nemocnicím, popřípadě jiným zdravotním zařízením.

Dámy a pánové, lockdown může trochu pomoci, ale pokud zastavíme ekonomiku, brzy nebudeme mít peníze ani na léky, ani na lékaře. A z toho důvodu já i naše hnutí SPD prodloužení tohoto stavu nedoporučí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji, děkuji i za dodržení času, ještě bych vám přidal klidně minutu nebo dvě. Děkuji a panu poslanci Volnému Lubomíru uděluji napomenutí, protože již dopil a ochranu úst si nenasadil. Tak a budeme pokračovat. Paní poslankyně Hyťhová je přihlášena v rozpravě. Prosím.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Dobrý den, děkuji za slovo. Vážená vládo, vážený pane premiére, dnes tu opět stojíme u prodloužení nouzového stavu. Již jsme to tu slyšeli nejméně stokrát, nebo alespoň mně to tak připadá. Nyní se dozvídáme, že svobodu omezující nařízení byla vlastně k ničemu. Zavřeli jste sjezdovky a nyní říkáte, že to vlastně nemělo žádný smysl, protože byly otevřené okresy. Tudíž jste nechali zlikvidovat živnostníky a nyní jste v podstatě veřejně přiznali, že to žádný efekt nemělo. Dozvídáme se, že spousta věcí byla v podstatě k ničemu, myslím tím i nošení roušek. Dnes se musí nosit rouška, respektive dnes už tedy respirátor, i venku na ulici, kde není ani živáček, místo toho, abyste lidi nechali zdravě dýchat. Přiznali jste tedy, že jsme tady rok nosili roušky a v podstatě ta ochrana byla téměř nulová nebo žádná nebo minimální.

Nechali jste živnostníky zkrachovat a naučili jste je svými opatřeními lhát a podvádět, naučili jste živnostníky pracovat načerno. To vše díky vašim zákazům a nařízením, některým velice nesmyslným, například to, že momentálně musíte při vjezdu do okresu mít potvrzení na papíře, kam jedete, ale zároveň jste zakázali prodej papíru, jelikož jsou zavřená papírnictví, a papír si nelze koupit ani v běžném supermarketu, což je naprosto nesmyslné a velmi úsměvné.

Dále, nechali jste děti již rok doma. Rok neviděly své kamarády, neznají žádný režim a mohou v podstatě každý den sedět pouze doma a zavolat si se svým kamarádem pouze přes telefon. Již několikrát jste zde slibovali, že otevřete školy, místo toho jste uvěznili doma i ty nejmenší. Mluvím o dětech z mateřské školky, mluvím o dětech prvního stupně, když jste je nechali pár týdnů chodit do školy, myslím první, druhou třídu, a pak jste je opět nechali doma. Neumožnili jste studentům se řádně připravit na maturitu, a tak část maturity jste raději zrušili.

Chtěla jsem se zeptat pana ministra školství Plagy, kdy se otevřou školy. Žádné konkrétní datum zde opět nepadlo, pouze informace, že ředitelé budou o otevření vědět týden dopředu, což je velmi výborné, akorát by bylo asi vhodné říci, kdy k tomu zhruba dojde. To jsem samozřejmě již včera říkala panu ministru školství. Je to katastrofa, co z těch našich dětí bude. Ano, někde může distanční výuka fungovat, já neříkám, že to není možné, ale také je fakt, že distanční výuka na mnoha místech a na mnoha školách zkrátka nefunguje. Nefungují kroužky, nefunguje sportování dětí, nefunguje zkrátka vůbec nic a někteří učitelé a ředitelé si ani s distanční výukou pořádně neví rady, a to i do dnešního dne. Takový je prostě fakt.

Nepodpořím tedy dnešní prodloužení nouzového stavu, a to v žádném případě. Živnostníky jste nechali zkrachovat, ti živoří, děti nechodí do škol a lidé toho mají naprosto plné zuby. A to vám můžu říct, že takových zpráv, které já dostávám na svůj Facebook a e-mail s prosbami, abychom už nouzový stav dále neprodlužovali, je opravdu velice mnoho a jsem si jistá, že je dostáváte i vy všichni. Proto říkám, nepodpořím tento nouzový stav a stavím se tímto za lidi, kteří opravdu toho mají plné zuby, a vůbec, ale vůbec se jim po roce nedivím a nemůže se jim divit vůbec nikdo. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji a jako další je přihlášen do rozpravy pan poslanec Bojko.

 

Poslanec Marian Bojko: Děkuji, pane předsedo. Já bych jenom chtěl: Podle § 59 písm. 1 "Sněmovna se může k projednávanému bodu usnést bez rozpravy na omezení řečnické doby, která nesmí být kratší než deset minut." Chápu to správně, že těch pět minut, co jste tady odhlasovali, je proti jednacímu řádu?

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Ne, to nechápete dobře. Nalistujte si 109m.

 

Poslanec Marian Bojko: Dobře, nalistuji si 109m. Já bych tady chtěl reagovat hlavně na pana ministra Plagu. Dověděl jsem se z médií, že by rád vrátil děti do škol za určitých podmínek, ale co mě úplně vytáčí, je, aby byly testovány děti v mateřských školách, aby musely celou dobu ve školce mít roušku, a dokonce i při poledním odpočinku, což je podle mě úplně šílená hovadina. Včera v pořadu Máte slovo s paní Jílkovou byl epidemiolog Chlívek, který s vážnou tváří tvrdí, že mu chodí strašně moc e-mailů, že školy neotvírat, školy ne, ne, ne. Takže to má podle mě takovou validitu asi jako vyjádření pana premiéra, který řekne, že mu chodí e-maily od podnikatelů, kteří jsou na tom líp, když mají provozovny zavřené, než když je měli otevřené, což je asi něco podobného.

Neustále tady jsme tlačeni do vakcín, vakcín, vakcín, jako by ta vakcína byla úplně spásná. Pan Dufek - nevím, co má vůbec za funkci, něco v tom krizovém štábu, všichni se řídí podle něho, nebo Dušek - tvrdí, že lidi, kteří jsou po druhé vakcinaci, stoprocentně nebudou mít těžký průběh nemoci, což taky nikdo žádnou studií neprokázal. Po vakcinacích dokonce máme prokázaných 2 288 případů nežádoucích účinků, od začátku vakcinování 25 mrtvých, za poslední týden 4 mrtvé. Řeší to SÚKL. Údajně ti lidé měli spoustu jiných nemocí, tak nechápu, proč je vůbec vakcinovali.

Kadeřnictví, pedikúry - pro staré lidi, člověk, který není schopen po nějaké operaci kyčle nebo kolene si už sám ostříhat nehty na nohách, nevidím v tom důvod, proč bychom ty pedikúry nemohli za podmínek, že se tam opravdu ti lidé nepotkají, budou ta pracoviště dezinfikována, prostě ti lidé trpí, opravdu trpí. Vidím to sám kolem sebe, že ti staří lidé, a dokonce ani ty děti nejsou schopny ty nehty takovým způsobem ostříhat, jak mají.

Takže děti nechodí do škol, kroužky veškeré žádné, děti tloustnou. Nevidím důvod, proč by nemohly cvičit v tělocviku někde venku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP