(19.50 hodin)

 

Poslanec Lukáš Černohorský: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem u hlasování číslo 12 hlasoval pro, ale na sjetině mám zdržuji se. Jednalo se o ty smlouvy. Zpochybňuji hlasování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zpochybňujete hlasování. Takže hlasování číslo dvanáct. Takže máme tady návrh od pana poslance Černohorského, který zpochybňuje hlasování číslo dvanáct. Takže necháme hlasovat o vaší námitce.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 16, přihlášeno 102 poslanců, pro 100, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Takže můžete ještě jednou, pane zpravodaji, přečíst, o čem budeme hlasovat?

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Ano, přečtu: "Poslanecká sněmovna ukládá vládě zveřejnit veškeré smlouvy uzavřené k nákupům v období nouzového stavu."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 17, přihlášeno 99 poslanců, pro 49, proti žádný. Návrh byl zamítnut. Tak.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Děkuji. Tím se domnívám, že celý návrh usnesení je vyčerpán. Máme zde poslední doprovodné usnesení, které pochází z pera Pirátů. Předpokládám, že ho budete chtít hlasovat po jednotlivých bodech. Z logiky věci to vyplývá.

Takže bod číslo 1: "vyzývá vládu České republiky, aby objasnila, proč neobjednala všechny dostupné vakcíny ze společného nákupu zprostředkovaného Evropskou unií, a to s termínem do 7. dubna 2021".

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 18, přihlášeno 101 poslanců, pro 52, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Děkuji. Zase: "Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby jednala se státy, které mají přebytečné vakcíny schválené pro evropský trh, o dodávkách vakcín proti covidu do České republiky."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 19, přihlášeno 101 poslanců, pro 48, proti 2. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Děkuji. Dále: "Poslanecká sněmovna vyzývá vládu České republiky, aby se soustředila na přípravu dostatečných kapacit očkovacích míst."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 20, přihlášeno 101 poslanců, pro 48, proti 2. Návrh byl zamítnut.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Ano, děkuji. Za další: "Vyzývá vládu České republiky, aby vypracovala a předložila veřejnosti přehled kvality doporučovaných antigenních testovacích sad vycházející z dostupné odborné literatury s termínem do 7. dubna 2021."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 21, přihlášeno 101 poslanců, pro 58, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Děkuji. Za další: "Žádá vládu o provedení následujících změn ve vládní pomoci podnikatelům - a) zmírnit podmínku poklesu tržeb ze současných 50 % na 40 % u vstupu do programu COVID - Nepokryté náklady i COVID 2021."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 22, přihlášeno 101 poslanců, pro 50, proti žádný. Návrh byl zamítnut.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Za další: "Zvýšit horní limit poskytované podpory u programu COVID - Nepokryté náklady na 70 % fixních nákladů."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 23, přihlášeno 101 poslanců, pro 50, proti žádný. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

(Žádost o kontrolu hlasování.) Ano. Moment, pane zpravodaji. Pan poslanec Ferjenčík? Tak počkáme, na to máte právo. (O slovo se hlásí poslanec Marian Jurečka.) Ano, předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

 

Poslanec Marian Jurečka: Já toho teď chviličku využiji, než kolega Ferjenčík udělá kontrolu hlasování. Já jenom chci udělat krátké shrnutí, jak Sněmovna vlastně rozhoduje a hlasuje. Takže při prodloužení stavu nouze tady byla většina pro termín 11. 4. Pak se hlasovalo o usnesení, které se týká omezení pohybu a kontrole na hranici okresů, a to tady byla většina pro termín 6. 4.

Tak prosím vás, vy, ta většina, běžte vysvětlit těm lidem, proč vlastně po 6. 4. ten stav nouze je, protože logicky zůstávají jenom dva důvody omezení pohybu a vycházení lidí po deváté hodině večer, a to, že vláda může ještě dál těch posledních pár dnů dávat zakázky bez výběrových řízení. To jsou jediné dva důvody po 6. 4., proč jste prodloužili stav nouze. Tomu absolutně nerozumím. A gratuluji tady té většině, která hlasovala pro to, že se smlouvy, které byly uzavřeny vládou po dobu trvání stavu nouze, nebudou zveřejňovat.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: S přednostním právem místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip. Pane zpravodaji, momentíček. Tak prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Vaším prostřednictvím, panu předsedovi Marianu Jurečkovi. A ty vojáky do těch nemocnic uděláte jak bez nouzového stavu? Rozhodnutím náčelníka Generálního štábu, který to udělat nechce?

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní k hlasování paní poslankyně Golasowská. Prosím, ano, máte slovo.

 

Poslankyně Pavla Golasowská: Děkuji za slovo. Já se velice omlouvám, ale chtěla bych zpochybnit hlasování číslo 22. Hlasovala jsem pro, a na sjetině mám zdržela se. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ano, rozumím. Takže budeme hlasovat o námitce paní poslankyně Golasowské, která zpochybňuje hlasování. (Poslankyně se nestačila vrátit do lavice.) No, já se omlouvám. Já to hlasování stornuji (hlasování 24), abyste se mohla vrátit na místo. Takže moment, ukončím hlasování, to jsem si neuvědomil. Ať se paní poslankyně, když sama o své námitce hlasuje, tak ať se vrátí na místo.

 

Nejdříve se zeptám, zda souhlasíte s námitkou.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s námitkou paní poslankyně Golasowské? Kdo je proti?

Hlasování číslo 25, přihlášeno 102 poslanců, pro 98, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

A teď, pane zpravodaji, seznamte nás prosím s tím usnesením.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Podle mého názoru je to hlasování: změnit podmínku k poklesu tržeb ze současných 50 na 40 % u vstupu do programu COVID - Nepokryté náklady i COVID 2021.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Paní poslankyně Golasowská, je to to, o čem máme hlasovat? (Ano.)

 

Zopakujeme si tedy hlasování o tomto usnesení.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 26, přihlášeno 102 poslanců, pro 51, proti žádný. Návrh byl zamítnut.

 

Prosím, pane zpravodaji, pojedeme dál.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Ano. Nyní máme zvýšit horní limit poskytované podpory u programu COVID - Nepokryté náklady na 90 % fixních nákladů pro mikropodniky.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 27, přihlášeno 101 poslanců, pro 49, proti žádný. Návrh byl zamítnut. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP