(11.30 hodin)

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, já jsem chtěl ještě krátce, už to nechci natahovat, na Pavla Blažka. On je tamhle. On mě asi neposlouchal úplně přesně. Když už tady vystoupím, tak si to vždycky nějak připravím, byť jedu spatra. Já jsem nereagoval na Marka Bendu nebo na někoho z ODS. Já vždycky poslouchám, ten, kdo něco říká, reaguju přímo na něj. Takže ta výtka byla neférová, abychom dneska byli v těch slovech, nebo nepřesná. Ale já jsem tam zmínil základní moment. A ten základní moment je, když se podíváte do stenozáznamu, že hlavní argument proti jednovolebnímu systému byl ten, že máme málo času, máme řešit covid, spoustu zákonů, a pojďme řešit jenom to, co nám Ústavní soud vytkl, a to jsou dva paragrafy. A když nám nevytkl počet volebních obvodů, tak to neřešme. To byl argument. Já jsem s tím nesouhlasil, říkám, ale respektuji, že takhle se rozhodla většina. A teď tady drtivou většinu času ztrácíme, nebo ztrácíme ne, ta diskuse je potřebná, ale zaobíráme se korespondenční volbou, kterou ale Ústavní soud neřešil taky. Tak já jenom volám, je to přece jasné, po konzistentním postoji, že když máme řešit jenom to, co nám Ústavní soud vrátil, tak ať to řešíme a nedáváme tam i jiné věci. To je přece jednoduchý jak žebřík. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní místopředseda Pikal, poté další dvě faktické poznámky, kolega Volný a kolega Martínek. Máte slovo, pane poslanče.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji za slovo. Jenom velice krátce k panu poslanci Žáčkovi vaším prostřednictvím, když jsem byl osloven. Já jsem rozhodně nechtěl říkat, že někteří američtí kandidáti se mi líbí, nebo nelíbí, že jsou kvalitní, nebo nekvalitní. To si myslím, že mi nepřísluší. Ale řekl jsem, že jejich kvalitu, ať už negativní, nebo pozitivní, prostě generuje volební systém, resp. systém dvou stran, který tam mají. A dovolil bych si podotknout, že ve chvíli, kdy tady proběhl útok na Kapitol v Americe, tak si nejsem jistý, nakolik se tenhle systém dokáže bránit těm extrémům a jejich nástupu, jestli naopak nevede k tomu, že je některé strany začleňují do své rétoriky a započítávají do své základny, což považuji za daleko nebezpečnější. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní pan poslanec Lubomír Volný s faktickou poznámkou, připraví se poslanec Martínek také s faktickou poznámkou. Kolega Chvojka je trpělivost sama. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Lubomír Volný: (Přichází bez roušky.) Děkuji, pane předsedající. Já jsem tady uvedl jako neblahý příklad rozštěpení společnosti korespondenční volby. Nekomentoval jsem žádný systém ve Spojených státech, který není založený na dvou stranách, to prostě není pravda. Ve Spojených státech je spousta jiných politických stran. Ve Spojených státech kandidují jiní prezidentští kandidáti než za republikány a demokraty. To, že to piráti nevědí, je takové poměrně komické. Nicméně pokud se stavíte, tak já vám na to téma dám nějaké školení.

A to, že ten systém, když už jsme rozjeli debatu o tom americkém volebním systému, je zárukou nějaké stability a že brání nástupu různých extremistů, to slyším strašně rád, protože tím pádem je potvrzeno, že pan prezident Trump nebyl žádný extremista a že to nebyl žádný fašista, sexista, nacista apod., jak byl celou dobu označován svými oponenty. A že pan prezident Biden, promiňte, je senilní levicový extremista, který razí podle toho, co mu napíšou na ten papír, levicovou extremistickou politiku absolutního nejlevicovějšího levého spektra made in China, to znamená komunistický kapitalismu, tak to je asi každému normálně uvažujícímu člověk taky jasné. Takže já v tomto nerad, ale souhlasím vaším prostřednictvím pana předsedajícího s panem místopředsedou Pikalem, že tento systém bohužel vůbec, vůbec nebrání nějakým extrémům a že by byl nějaký stabilní. Prostě tady přišel člověk, který byl stoprocentně konzervativní, to byl prezident Trump, a teď tam máme komunistu made in China, který zavádí absolutně levicovou komunisticko-kapitalistickou politiku spojenou úplně se všemi neomarxistickými nesmysly, které si člověk může vymyslet. (Upozornění na čas.) A je to prostě senilní extremista.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vypršel váš čas k faktické poznámce, pane poslanče. Já vás mohu vést, všechny kolegy a kolegyně jenom, abychom hovořili k věci.

Nyní kolega Martínek s faktickou poznámkou a pan kolega Pikal. - Já požádám službu, proto hovořím, abych vás vrátil do debaty ve třetím čtení. Ve třetí čtení. (Probíhá dezinfekce řečniště.) Neblahá zvyklost, která se tady rozvinula po jednom z vystoupení bývalého kolegy Cyrila Svobody, nikdy se tady předtím neřešila ve třetím čtení diskuze, která patří do čtení prvého nebo druhého. Nyní tomu tak je. Vím, že to je praxe.

Máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Martínek: Děkuji. Nechci reagovat na urážky předřečníka, ať už to bylo vůči americkému prezidentovi, nebo vůči Pirátům, nebo komukoliv jinému, ale krátce ke kolegovi Nacherovi. My tady ale řešíme covid tím korespondenčním hlasováním. Nevím, jestli jste poslouchal ten dopis, co jsem četl, jak je v tuto chvíli složité hlasovat pro mnoho českých občanů v zahraničí. Tady v tuto chvíli i kvůli koronavirové situaci prostě nastává to, že mnoho lidí ani hlasovat nemůže, protože by se nemohli vrátit do dané země kvůli daným opatřením, jako to je například na Novém Zélandu. Pokud hlasovat mohou, tak by museli strávit několik týdnů v karanténě při návratu kvůli jednomu hlasování, které by mohli standardně jako další občané vyspělých zemí si splnit korespondenční volbou. Takže ono to je dost souvislé s covidem, nehledě na to, že by to určitě omezilo zbytečné kontakty, které by daní občané měli, a mohlo by je to ohrozit na životě.

To, proč vlastně tento návrh ODS a další předložili, tak je i to, že je to ve vládním prohlášení. Takže my tady vlastně řešíme něco, co by mělo být konsenzem této Sněmovny, pokud to podpoří vládní strany a stejně tak i většina opozičních stran. Takže z toho hlediska si myslím, že budu rád, když to podpoříte, abychom vám pomohli splnit vaše vládní prohlášení a současně abychom pomohli občanům žijícím v zahraničí umožnit jim využít jejich voličského práva, a to i v této složité situaci, kdy koronavirus znemožňuje cestovat, znemožňuje se pohybovat nějakým jednoduchým způsobem do vzdálenějších míst, např. i na ambasády. Mnoho zemí má uzávěry mezi okresy, stejně jako to máme v České republice, a nemusí se dostat ani na tu ambasádu, kde by mohli volit v té dané zemi. Takže je mnoho důvodů, proč právě teď toto podpořit, protože doopravdy koronavir omezuje mnoho občanů na tom vykonat své voličské právo, které mají.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. A snad poslední faktická poznámka kolegy Pikala. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji za slovo. Co nejvíce krátce. Pirátská strana samozřejmě, nebo nevím, jak Pirátská strana, já samozřejmě vím, že v americké politice fungují jiné strany, ostatně i jak zelená strana, tak libertariánská strana postavily své prezidentské kandidáty. Samozřejmě je tam možnost někoho vepsat apod. Ten systém je velice komplikovaný a místy zvláštní. A samozřejmě tam například existuje i pirátská strana, která je registrována v Kalifornii, nebo aspoň Kalifornská pirátská strana, na té celonárodní úrovni je to poněkud komplikované.

A pak jsem chtěl ještě říct, že tady proběhla asi dokonalá demonstrace toho, že naše představa o realitě a o tom, co tedy je pravda a co je extrém a co není extrém, je již totálně zlikvidovaná existencí nových médií a také tím, že prostě naše realita je vytvářena falešnými zprávami, ať již z jedné, nebo z druhé strany, která zjevně vede k tomu, že se pak už nemůžeme ani racionálně bavit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Jan Chvojka, řádně přihlášený do rozpravy. Připraví se kolegyně Jarošová. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Hezké dopoledne, kolegyně, kolegové. Předtím, než začnu mluvit k samotnému zákonu, tak si postesknu. My tady máme neustále tendenci měnit jednací řád, ale řekl bych skoro, že ty faktické poznámky a různé připomínky, že to je zlo, protože není to férové, když je člověk přihlášen hodinu, hodinu a půl a na základě faktických poznámek ho přeskakují různí lidé napříč různými politickými stranami a diskutují o tom, co vlastně žádným způsobem ani faktickou poznámkou není. Takže to mě trošku mrzí, ale je to možná návrh na novelu jednacího řádu. Kolega Nacher se vzteká (směje se), takže vidíte, kdo sám sebe označil za toho, kdo zbytečně zdržuje. Ale dělám si legraci. Mrzí mě to, že jsem se dostal po hodině ke slovu od té doby, co jsem přihlášen.

Budu vystupovat snad ne úplně dlouze k finálnímu třetímu čtení tohoto tisku. Vystupoval jsem ve čtení prvním i v rámci druhého čtení i na půdě ústavně-právního výboru, s tím že věcně asi nemá cenu opakovat a reagovat na to, co už zde zaznělo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP