(12.40 hodin)
(pokračuje Mračková Vildumetzová)

Je jasné, že shodu najít určitě nebylo jednoduché. Otázkou bude, jak se k tomu postaví Senát. A je jasné, že i po volbách se to bude nějakým způsobem hodnotit. Já pouze v tuto chvíli tady poukazuji na to, že to, o čem Ústavní soud hovořil ohledně rovnosti hlasů v jednotlivých krajích, tak jsem přesvědčena, že v tuto chvíli tento návrh tuto otázku pořád nevyřešil.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Budou následovat faktické poznámky. Pan místopředseda Vojtěch Pikal, poté pan poslanec Tomáš Martínek. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji za slovo. Jenom krátce. My jsme si už tuto diskusi odbyli částečně ve druhém čtení, nicméně není možné porovnávat procenta. Mandáty se dostávají za hlasy, nikoli za procenta. Pokud je nějaký kraj pětkrát menší, tak je potřeba tam pětkrát více procent, ale stejně hlasů na zisk mandátu. Když se podívám na simulace, jak je mám udělané já, jak tady zmiňoval již kolega Martínek, je to na volebnimodely.pirati.cz, já mu hrozně děkuji za to, že tento nástroj vytvořil, každý si tam může porovnat jednotlivé systémy, porovnat jednotlivé volby, jak by to vypadalo někdy od roku 2006 a jak by jednotlivé systémy v jednotlivých volbách fungovaly apod., včetně modelů různých preferenčních metod apod. Jediný model, který tam právě není, je návrh paní poslankyně Vildumetzové, protože ten by vyžadoval zahrnout do té úvahy, kam ty mandáty ještě přijdou, právě ty preferenční hlasy. A v rámci nich už jsme ta data netahali tehdy, když jsme to vyráběli před třemi roky.

A chci podotknout, že pro Karlovarský kraj tam připadá pět mandátů, jak už v modelu s úpravou pana předsedy Vondráčka, tak v modelu podle úpravy mé. Prostě pokud se upraví druhé skrutinium, tak to tam vyjde. Na Karlovarský kraj bude na jeden mandát potřeba 24 400 hlasů, což zcela odpovídá např. Středočeskému kraji, kde bude potřeba dokonce 25 000 hlasů, nebo Praze, kde bude taky potřeba přes 25 000 hlasů. Naopak například ve Zlínském kraji bude potřeba 24 500 hlasů.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Omlouvám se, čas vypršel. (Posl. Pikal: Děkuji.) Pan poslanec Tomáš Martínek, poté paní poslankyně Mračková Vildumetzová, faktické poznámky. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Martínek: Děkuji. Asi většinu řekl předřečník, jenom bych chtěl požádat, aby nebyly používány takové manipulace, že se tady v různých krajích používají procenta, když prostě nějaký kraj má jinou velikost. Jako když máme kraj, kde je půl milionu voličů, a kraj, kde je sto tisíc voličů, tak je jasné, že za pět procent bude jiný počet mandátů. Pět procent ze sta tisíc a pět procent z půl milionu je prostě úplně jiný počet mandátů.

Pokud bychom chtěli zachovat nějakou rovnost mezi kraji, tak od toho je tady právě pozměňovací návrh pana Pikala, který zajišťuje to, že každý kraj, i ty malé, i ten Liberecký, i Karlovarský a další, budou mít zachovány počty mandátů podle toho, jak velký je ten kraj. Aby náhodou nějaký kraj díky těm zbytkům v případě přijetí pana Vondráčka nezískal více mandátů nebo naopak méně mandátů.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Musím reagovat na pana místopředsedu na pana Vojtěcha Pikala. Já jsem si samozřejmě ten návrh zákona ohledně předloženého automatu, který je tady podpořen, tak jsem si udělala analýzu, která určitě je nějakým způsobem i dohledatelná, a nemáte pravdu. V rámci prvního kola a prvního skrutinia by Karlovarský kraj získal dva poslance a v rámci druhého skrutinia bude záležet, kolik dostane pak jednotlivá politická strana, hnutí mandátů. A to získají pak ti, kteří budou mít ty největší zbytky. Kdybych to vzala před těmi čtyřmi lety, tak bychom dostali další dva. To znamená čtyři. A měli jsme pět.

A já chápu, že je to podle počtu voličů. Ale můžou občané Karlovarského, Libereckého kraje a dalších menších krajů za to, že bydlí v těchto krajích? A že tyto kraje a jejich váha hlasů v tu chvíli má menší váhu? Nebo co mají v tu chvíli udělat pro to, aby Karlovarský kraj popřípadě ten mandát získal? Ono může dojít k paradoxní situaci, že my máme v tuto chvíli tři senátory, ještě spolu s Plzeňským krajem, a ono to také v rámci tohohle modelu může dopadnout, že Karlovarský kraj bude mít dva poslance. Myslím si, že z hlediska toho, že Poslanecká sněmovna rozhoduje o rozpočtu a takových věcech, že tato cesta určitě není správná.

Já na to pouze poukazuji. Chápu, že je strašně těžké najít cestu. Ale pouze říkám a jsem přesvědčena o tom, že to, co Ústavní soud napadl, tak že i tímto návrhem se to podle mého názoru nepodaří narovnat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan místopředseda Vojtěch Pikal bude reagovat faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Jenom velice rychle a pak si budeme muset porovnat ty matematické modely, protože jeden z nás se zjevně mýlí. Možná jsem to já, možná jste to vy, ale je potřeba tedy zjistit, kde je pravda. Protože podle mých výpočtů to vychází, že když vezmu dohromady v roce 2017 první a druhé skrutinium, že to vychází na Karlovarský kraj pět mandátů. Neříkám, že nemůže nastat situace, kdy jich tam skončí méně, proto předkládám svůj pozměňovací návrh, který se snaží dosáhnout toho, aby ve druhém skrutiniu ty mandáty, když se budou rozdělovat, nepřišly nějak velice nerovnoměrně mezi kraje. To asi stačí takto. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Tomáš Martínek s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Martínek: Děkuji. Jen velmi krátce. Když se podíváte na volebnimodely.pirati.cz, tak tam například, pokud by byla přijata komplexní úprava pana Bendy a potom ať už návrh pana Vondráčka nebo pana Pikala, tak by Karlovarský kraj měl podle modelů např. průzkumu Kantaru z března 2021 místo pěti mandátů dokonce šest. To samé i jiné kraje. Takže ano, může to být výhoda, může to být nevýhoda, ale nerozhoduje velikost kraje v tomhle případě.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní v rozpravě vystoupí pan poslanec Jan Jakob, v tuto chvíli poslední přihlášený do rozpravy. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, já bych se rád vyjádřil k některým pozměňovacím návrhům. A protože za některé budu děkovat, tak bych chtěl poděkovat i kolegovi Bendovi a celému ústavně-právnímu výboru za ten komplexní pozměňovací návrh.

V první řadě bych ovšem chtěl varovat před pozměňovacím návrhem kolegyně Mračkové Vildumetzové, protože my tady projednáváme tenhle volební zákon z toho důvodu, že Ústavní soud některé části zrušil právě proto, že některé hlasy nebyly rovné a ten systém v jistých parametrech vykazoval nespravedlnost. A mám obavu, že právě její pozměňovací návrh by mohl způsobit totéž a ještě možná i v horších výsledcích. Proč? Protože ono lze poměřovat preferenční hlasy v rámci jedné kandidátky v rámci jednoho kraje, nikoliv v rámci všech kandidátek a různých krajů. Ten návrh, jak je předložen, uděluje ve druhém skrutiniu mandáty podle relativního počtu preferenčních hlasů. Tedy oproti tomu, kolik strana získala v daném kraji, což zcela evidentně zvýhodňuje a zavádí nerovnost preferenčních hlasů v jednotlivých krajích a zvýhodňuje kraje menší. A ad absurdum by se mohlo stát, že onen zmiňovaný Karlovarský kraj by ve výsledku dostal v prvním skrutiniu pět nebo šest mandátů a ve druhém všechny subjekty by mohly získat mandát taktéž, a tím by získal Karlovarský kraj více mandátů třebas než kraj Královéhradecký, který má více než dvojnásobek obyvatel. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP