(20.10 hodin)
(pokračuje Arenberger)

Co se týče výsledku antigenních testů, určitě to budeme dál sledovat. My na to dokonce máme dokonalý elektronický systém, podobně jako je to s PCR testováním nebo s výsledky nebo se vším tím, co souvisí s covidem, takže stejným způsobem sledujeme i antigenní testování. Je to zatím akademická debata, ale zamysleme se nad tím, proč jsou ty antigenní testy ve školách, které se prováděly v pondělí, tak málo pozitivní. My jsme totiž těmito testy nezjišťovali to, co se děje v tom školním kolektivu, ale jestli náhodou ty děti se nenakazily doma. A samozřejmě když byl lockdown, tak se doma nenakazily, prostě seděly doma, a pokud tam nebyl někdo infikovaný, tak samozřejmě to nemohly chytnout. Čili ty testy, které jsme dělali v pondělí, nám říkají, že doma nemají covid. To, co bude zítra, už možná bude trošku zajímavější z epidemiologického hlediska a určitě teprve příští týden můžeme seriózně říct o tom, jestli to, co provádíme ve školách, odráží realitu, anebo jestli musíme dál pátrat po něčem jiném.

To, že PCR testy jsou... (K řečníkovi přichází poslanec Michálek a oslovuje ho mimo mikrofon.) Aha... můžu, jo? Dlouho povídám. Ale tak byly dotazy, tak na ně jenom odpovídám. (Hlas mimo mikrofon.) Jo, dobře. Takže to je další věc. Co se týče těch testů, tak o tom jsem tady mluvil. Traumatizace dětí, o tom jsem také mluvil. A přátelé, tak já už vás nebudu trápit. Já koukám, že opravdu jsem mluvil déle -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Pane ministře, klidně pokračujte, ve 21.00 jednání přeruším v každém případě, protože uběhne čas vyhrazený pro jednání Sněmovny.

 

Ministr zdravotnictví ČR Petr Arenberger Dobře. Ale já mám Piráty rád, tak určitě to budu respektovat. A jestli jsou ještě nějaké dotazy, tak já určitě...

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Je tu několik dalších přihlášek do rozpravy v tuto chvíli.

 

Ministr zdravotnictví ČR Petr Arenberger Tak jo, tak pojďme, já nechci obstruovat Sněmovnu. Takže zatím, dotazy určitě rád budu odpovídat dál.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nejdříve jsou zde faktické poznámky. Jako první je přihlášen pan poslanec Kasal, poté pan poslanec Dominik Feri, poté paní poslankyně Černochová. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji, pane místopředsedo. Já bych se vyjádřil tentokrát jako zdravotník. Pro kolegy, vnímám tam ten rozpor mezi zdravotnictvím a právem. Začnu tím, že na rozdíl od většiny z vás my, zdravotníci, ty respirátory máme na ústech už více jak rok a ve chvíli, kdy třeba v létě řada z vás je nosit nemusela, tak my jsme je museli v práci mít pořád. Taky nás to štve. Já chápu a rozumím postoji, tomu právnímu postoji, ale já teď budu vyloženě úplně konkrétní a doplním to, co tady bylo řečeno. Jestliže není kontakt, tak není přenos. A ve chvíli, vy tady rozebíráte, jestli koronavirus bude rozlišovat mezi kontaktem v rodině nebo u příbuzných, jestli budou dva nebo jestli bude jiný kontakt, jestli se jinak koronavirus bude chovat na chatě nebo v bytě nebo jinde, pro nás zdravotníky to je, já rozumím tomu, že vy se na to ptáte všichni, ale pro nás, zdravotníky, to je úplně nepochopitelný dotaz z tohoto pohledu.

Protože znovu říkám, základní premisa je: Není kontakt, není přenos. A říkám to se vší vážností toho, že mně to taky vadí, jak to dlouho trvá, ale pokud to neustojíme, tak budeme řešit další a další vlnu, než bude celá republika oočkována. A ono se to netýká republiky, můžeme si něco dovézt, když budeme jezdit do zahraničí. Takže je to opravdu o tom přemýšlení. A skončil jsem, koukám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ještě máte 15 sekund.

 

Poslanec David Kasal: Aha. Vypadá, že to vypadlo. A jenom příklad: děti se scházejí, scházejí se v rodinách. Za poslední týden jsme přivezli do nemocnice tři podnapilé přes dvě promile. (Předsedající: Čas.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní pan poslanec Feri, poté paní poslankyně Černochová, poté další faktické. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Dominik Feri: Děkuji za slovo. Prostřednictvím pana předsedajícího, stručně na úvod ke kolegovi zdravotníkovi. Já tomu naprosto rozumím a vyzývám lidi, aby se chovali zodpovědně. Ale na druhou stranu musíme brát to, že jsme zákonodárci, a slibovali jsme, že budeme zachovávat ústavu a zákony. Pan ministr sliboval jako ministr, také skládal slib, a to právní hledisko, na to prostě nejde rezignovat, to prostě musíme v demokratickém právním státu zachovávat a zdravotnické hledisko a právnické hledisko může být v souladu, nemusí být v rozporu.

K panu ministrovi. Pane ministře, nezlobte se, vy říkáte, že chcete data, nikoliv datumy, ale vy jste nedal ani ta data. Vy jste bohužel neřekl, třeba fitness centra, svatby nad 15 lidí budou ve třetí vlně, která nastane, když sedmidenní incidence na 100 000 obyvatel bude pod 100 nebo něco takového. Vy jste to neřekl. My jsme se tady nedozvěděli vůbec nic, ale vůbec nic. Já jsem chtěl jenom jako aspoň rámcovou představu o tom, kdy tyto věci budou moci nastoupit. Nezlobte se na mě, ale to je naprosto ohlušující prázdnota toho vládního počínání, že vláda prostě nemá plán. Všechny vlády na západ mají plán, všechny, prostě vědí aspoň, co budou rozvolňovat. Třeba v Severním Irsku je napsáno jenom, co je v kterém balíku, ale prostě mají nějaký plán. Vláda nemá žádný plán.

Měsíc a půl tady říkáme, že vláda nemá plán, není nic, není nic napsané, nic na papíře. Nyní si lidi... datumy, data. Nejsou ani ta data. Je to frustrující prostě. To jako fakt se vžijte do pozice někoho, kdo má restauraci, padá na hubu, je úplně vyždímaný, nebo má to fitko a prostě ani neví, že bude ve třetí vlně, ve druhé vlně, protože prostě premiér dokáže akorát vyměnit lidi, ale nedokáže dát něco ta vláda na papír, něco konkrétního, čeho bychom se mohli chytit. Nezlobte se, pane ministře, ale nedozvěděli jsme se nic.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Paní poslankyně Černochová, připraví se paní poslankyně Valachová. Prosím.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji, pane místopředsedo. Jenom v reakci na pana ministra. Jednak bych mu chtěla poděkovat za to, že mi částečně odpověděl moje otázky, ale jenom vysvětlit těch 58 korun bez DPH je za antigenní test ze slin, který jsme nakoupili proto, protože školy nechtěly spoléhat jenom na ty z nosu, jak jsem popisovala, že řada rodičů se na nás obracela s touto prosbou, aby alespoň tato možnost byla. Ale Praha 9, možná i Praha 6, ty se nespokojily s těmi antigenními testy a zahajují plošné pravidelné testování PCR testy, což tedy odvolávají se na článek 17 mimořádného opatření a způsob, který Praha 9 volí, je neinvazivní, test se provádí ze slin, které si dítě odebere doma do zkumavky poskytnuté školou a vzorek je zkoumán u registrovaného poskytovatele zdravotních služeb. Výsledek je znám ještě týž den a test v případě pozitivity zároveň odhalí, o jakou mutaci viru jde. Test nejen že nevyžaduje přítomnost rodiče ve škole, není pro dítě nepříjemný, ale i nedráždí sliznici nosu a vlastně jediný problém, který s tím je, že tam není ani částečná kompenzace městské části. Takže tohle vlastně vám i píše pan starosta Prahy 9, takže klidně můžeme dát i doporučení nebo můžu se s ním spojit a požádat ho, aby vám poslal konkrétní společnosti, které to pro ně dělají. Prostě pojďme se všichni společně snažit udělat vícero alternativ k tomu, jak ty děti testovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Děkuji za dodržení času. Paní poslankyně Valachová je nyní přihlášena k faktické poznámce, poté pan poslanec Výborný, poté ještě další dvě faktické. Prosím.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Děkuji, pane předsedající. Vážená paní ministryně, kolegové, kolegyně, opravdu jen velmi rychle chci zareagovat na odpověď pana ministra zdravotnictví, protože on řekl, že tedy bohužel netuší návrat do praxí a do středních škol nebo tedy něco podobného. A po pravdě, rozumím tomu, že epidemiologicky to zřejmě na den, hodinu říci nejde, ale na druhou stranu, kolegové a kolegyně, a zejména tedy pane ministře zdravotnictví, vás prosím, aby tedy na vládě jste třeba vy jako ministr zdravotnictví tváří v tvář této skutečnosti se spolu s ostatními kolegy vypořádal tedy, jak to bude se stávajícími maturanty a učni závěrečných ročníků. Protože pokud jim neumožníme přípravu, kterou jsme plánovali, a nástup do škol pro obnovení praxí a další kroky, které byly součástí plánu, tak by tedy mělo jednoznačně z vlády jako z kolektivního tělesa zaznít, zda pokud nemají maturanti šanci, aby měli dost času na přípravu, tak zda skutečně nemusíme uvažovat o umožnění úřednické maturity, minimálně v té praktické části, a to za situace, i kdyby to mělo znamenat novelizaci školského zákona. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP