(9.40 hodin)

 

Poslanec Lubomír Volný: Využiji pět minut času k tomu, abych upozornil, že díky Rusku tady máme světlo a díky Rusku tady máme teplo. (Ozývá se smích v sále.) To byste si asi měli uvědomit, protože Rusko nám tady, já nevím kolik - sedmdesát let - dodává ropu, plyn, uran a nikdy nás politicky nevydíralo. Ale ta rusofobie a útok na primitivní agresivní rusofobní pudy voličů tady hnutí a stran po mé pravé ruce je naprosto neskutečná. Já mám pocit, jako bychom ani nebyli uprostřed té nejhorší hygienické a zdravotní krize minimálně za dobu existence samostatné České republiky, a řešíme tady pořád nějaké imaginární nepřátelství s Ruskem, které nás opravdu desítky, dekády a dekády zásobuje všemi možnými druhy energií za bezkonkurenční ceny, kterým se prostě nikdo není schopen postavit, a nikdy nás v ničem neomezilo. Omezila nás když tak Ukrajina, která nám kradla plyn, protože -

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Pane kolego, já vás prosím, abyste se věnoval pořadu schůze. Nemáte přednostní právo.

 

Poslanec Lubomír Volný: Dobře, budu se věnovat změně programu, protože si myslím, že jsou tady důležitější věci, než je Rusko, a to je zdravotní a hygienická krize, kterou tady máme, a falešné informace, které nám k ní dává vláda. Existuje tady skupina stovek lékařů, odborníků z praxe, imunologů, vakcinologů, epidemiologů, kteří se podíleli na sepsání petice Zdravého fóra, která tak tak přes aktivní obranu našeho petičního výboru přes ten petiční výbor prošla a skončila někde v šuplíku. A já jsem včera říkal, že při první příležitosti navrhnu projednání této petice na půdě Poslanecké sněmovny před plénem Poslanecké sněmovny. Proto bych chtěl navrhnout jako první bod příští úterý po pevně zařazených bodech ráno. Je to dostatečně jasné, prosím, pane předsedo? (Obrací se k předsedajícímu.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Ano, já vycházím z písemné poznámky.

 

Poslanec Lubomír Volný: Bod Projednání petice Zdravého fóra s tím, že před projednáváním té petice navrhnu, aby Sněmovna odsouhlasila přítomnost hostů, protože Sněmovna je suverén a může si to dovolit, aby odsouhlasila přítomnost hostů, tedy zástupců petentů tak, aby mohli odborně odpovědět na vaše případné dotazy a vysvětlit, proč nám tato vláda podle jejich odborného názoru lže, podvádí a proč vraždí. V této zemi zahynulo přes 20 000 lidí v průběhu posledních 12 měsíců a nezahynuli kvůli tomu, že by nás napadlo Rusko, u jehož hranic teď my cvičíme, máme tam desítky tisíc vojáků a my tam harašíme zbraněmi. Takže to Rusko tady nikoho nezabilo, nikoho nevystavilo ani zimě, ani hladu, ani smrti, ale tato vláda zavraždila desítky tisíc lidí. A já si myslím, že občané České republiky by měli mít právo slyšet lidi, kteří v této obrovské krizi, která nás stála, opakuji, desítky tisíc životů, mají jiný názor než vládní establishment, a přitom pocházejí z odborných kruhů a mají za sebou dekády a dekády vědecké činnosti a tisíce a tisíce zachráněných lidských životů.

Proto vás prosím bez ohledu na osobní sympatie anebo antipatie a bez ohledu na stranickou příslušnost, abyste umožnili projednání této petice příští úterý po prvních dvou zařazených bodech, kterými jsou, tuším, taky nějaké zprávy, takže by to mohlo pěkně navazovat, a abyste posléze umožnili zástupcům petentů, vysoce kvalifikovaným lékařům a odborníkům v praxi vystoupit na plénu Poslanecké sněmovny. Předpokládám, že ani vládní poslanci, a už vůbec nepředpokládám, že by opoziční poslanci měli co tajit a že by jim nějaké ty kufříky mohly zabránit v tom, aby udělali správnou věc a umožnili občanům této země vyslechnout si názor odborníků, kteří jsou přesvědčeni o tom, že vládní opatření v této zemi vraždila a jsou pro budoucnost této země to nejhorší možné řešení. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Pane poslanče, na upřesnění. V úterý začínáme ve 14.00, jsou tam dva pevně zařazené body - Informace Ministerstva průmyslu a obchodu o situaci v ocelářském průmyslu a informace vlády o rozvolňování, takže vy tady máte v poznámce: po těchto pevně zařazených bodech v úterý 20. 4. (Poslanec Volný souhlasí a dotazuje se mimo mikrofon, zda má dezinfikovat po sobě řečniště, že už to umí.) Paní přijde, nebojte, paní se už o to postará, už vás prosím, běžte si sednout na místo. Tak a připraví se paní poslankyně Valachová, poté pan poslanec Feri jako poslední, kdo se přihlásil do 9.30. (Zaměstnanec Kanceláře PSP dezinfikuje řečnický pult.) Tak prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Vážený pane předsedo, vážená paní ministryně, vážený pane ministře, kolegové, kolegyně, já si dovolím navrhnout nový bod pro dnešek, který by zněl Informace maturity a závěrečné zkoušky 2021. Důvod je jednoduchý. V pondělí startují praktické části maturit a my jsme se tady, kolegové, večer ve středu dozvěděli při projednání pléna Sněmovny, že není vůbec jisté, kdy se obnoví praxe na našich středních školách, nebo zda vůbec se středoškoláci alespoň v těch závěrečných ročnících vrátí do lavic. Vzhledem k tomu, že předtím jsme zveřejnili nějaká pravidla pro konání maturitních a závěrečných zkoušek, tak si myslím, že je nanejvýš poctivé vůči ředitelům škol, učitelům a studentům a učňům dát jasně najevo, že tuto situaci sledujeme, víme, co se děje, a jsme připraveni zareagovat na to, pokud není připraveno vše tak, jak má, od pondělí odstartovat.

Také jsem vás informovala ve středu večer při jednání pléna, že jsem vyžádala jako místopředsedkyně školského výboru informace od našich hejtmanů a hejtmanek, a musím dopředu avizovat, že tyto informace potvrzují, že víc jak polovina škol neposunula termíny praktických částí, a vůbec tedy maturit, a opravdu jenom procenta upravila obsah praktických částí maturit. Tady se chci ředitelů a ředitelek rovnou zastat, ten důvod je jednoduchý. Oni při situaci, kdy měli rozhodnout o posunu maturity nebo závěrečné zkoušky nebo o úpravě obsahu, tak počítali, nejprve že se vrátí studenti 1. března, pak v polovině března, pak 12. dubna, pak 19. dubna a nyní máme s otazníkem 26. duben, a přitom nám v pondělí, což je o týden dříve, startují praktické části maturit.

Jsem přesvědčená o tom, že je poctivé na toto jako Sněmovna zareagovat. Takže můj návrh 13.30 dnes - informace, pevné zařazení, název bodu Maturity a závěrečné zkoušky 2021. Děkuji, pane předsedající.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji a poslední pan poslanec Feri k pořadu schůze.

 

Poslanec Dominik Feri: Děkuji za slovo, pane předsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení členové vlády, já si dovoluji navrhnout pokračování bodu, který jsme tu projednávali ve středu večer, a sice Informace vlády k pandemickému zákonu - je to už zařazeno v pořadu schůze, bod číslo 523. Myslím, že ten, kdo k tomu chtěl něco slyšet, tak tu byl, debata byla, myslím, velmi čilá a prospěšná, byť jsme se od ministra nedozvěděli tolik, kolik bychom chtěli. Diskutovali jak poslanci opoziční s panem ministrem, tak ale i poslanci koaliční. A já navrhuji, abychom pokračovali v debatě ve středu a variantně můžeme debatovat buď od 14.30, eventuálně od 17.30, a pokud by neprošlo ani to, tak od 18.30, tak jako minule. Lze to projednávat po sedmé hodině.

Ona ta situace ohledně pandemického zákona je poměrně dynamická a ještě dynamičtější se může stát, protože, nevím, jestli to víte, k Nejvyššímu správnímu soudu do této chvíle napadly nejméně čtyři návrhy na zrušení opatření Ministerstva zdravotnictví, které se týká i toho setkávání, to znamená s ohledem na to, že Nejvyšší správní soud to projednává přednostně, tak byl by to asi velký výkon, kdyby to stihl do toho data, ale myslím, že nějaký vývoj by tam třeba nastat mohl. A zároveň také musíme vzít v potaz, že bude jednat i vláda, můžou přijít nějaká další opatření. Takže kdyby ten bod byl řekněme kontinuální a informativní ze strany pana ministra zdravotnictví, tak si myslím, že by to bylo velmi prospěšné. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP