(9.50 hodin)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Tak já to pro jistotu zrekapituluji, vy jste těch časů řekl víc. Tam bylo 13.30... (Poslanec Feri upřesňuje.) 14.30. A který den? (Ve středu.). Takže 14.30, 17.30 a 18.30.

Zavolám kolegy z předsálí (Gong.) a vypořádáme se s jednotlivými návrhy.

Já jsem v úvodu nepřečetl omluvy. Omlouvá se pan ministr Karel Havlíček z pracovních důvodů, pan ministr Lubomír Metnar z pracovních důvodů, pan ministr Robert Plaga z pracovních důvodů, paní ministryně Alena Schillerová z pracovních důvodů a pan ministr Miroslav Toman z pracovních důvodů.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, nyní budeme hlasovat o jednotlivých návrzích, o změně pořadu této schůze.

 

Nejprve je zde návrh pana předsedy Bartoška na zařazení nového bodu s názvem Stanovisko Poslanecké sněmovny k cestě Jana Hamáčka do Moskvy. Zařazení nového bodu.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 95, přihlášeno je 103 poslanců, pro 36, proti 9. Návrh byl zamítnut.

 

Paní poslankyně Černochová navrhla obdobný bod, nicméně je to samostatné hlasování, Informace k cestě ministra vnitra Hamáčka do Moskvy... nebo ministra zahraničních věcí Hamáčka do Moskvy. Zařazení nového bodu.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 96, přihlášeno je 103, pro 36, proti 6. Návrh byl zamítnut.

 

Pan poslanec Lipavský navrhuje zařadit nový bod Informace vlády o diplomacii vůči Ruské federaci. Zařazení nového bodu.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 97, přihlášeno je 103, pro 35, proti 11. Tento návrh byl zamítnut.

 

Paní poslankyně Valachová navrhuje zařazení nového bodu Informace maturity a závěrečné zkoušky 2021.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento bod? Kdo je proti?

Hlasování číslo 98, přihlášeno je 105, pro 82, proti 1. Tento návrh byl přijat.

 

A budeme tedy hlasovat o pevném zařazení tohoto bodu na středu ve 13.30 hodin. (Hlas mimo mikrofon.) Dneska, dneska. Tak nevím, proč jsem si tam napsal... pardon, středa patří k panu kolegovi Ferimu. Takže dnes ve 13.30 hodin.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 99, přihlášeno 102, pro 40, proti 1. Návrh nebyl přijat.

 

A teď tedy ta středa, já se omlouvám, ono se mi to na konci stránky už tam nevešlo. Pan poslanec Feri navrhuje bod 523, Informace k pandemickému zákonu, aby byla projednávána, a teď jsou zde tři alternativní návrhy. Nejprve středa 14.30 hodin.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 100, přihlášeno je 103 poslanců, pro 40, proti 1. Tento návrh nebyl přijat, což je dobře. My tam máme zařazenou vyšetřovací komisi ve věci Bečva, těžko by se nám to kombinovalo.

 

Druhá varianta je 17.30 hodin ve středu 21. dubna. Pandemický zákon.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zařazení na 17.30 hodin? Kdo je proti?

Hlasování číslo 101, přihlášeno je 103, pro 50, proti nikdo. Tento návrh přijat nebyl.

 

Třetí varianta je 18.30 hodin 21. dubna.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 102, přihlášeno je 103, pro 47, proti nikdo. Návrh byl zamítnut.

 

Teď se mi tu přehodilo pořadí. Pan poslanec Volný navrhoval zařazení nového bodu Projednání petice Zdravého fóra.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 103, přihlášeno je 102, pro 15, proti 28. Návrh byl zamítnut.

 

Teď tedy návrh pana předsedy Faltýnka na technickou změnu, na změnu pořadí. Pan předseda navrhl, abychom dnes ta třetí čtení po projednání tisku 545, což je občanský soudní řád, exekuce, abychom pokračovali bodem 341, sněmovní tisk 535, o bezpečnosti práce v souvislosti s vyhrazenými technickými prostředky, a poté bod 344, tisk 1116, také Ministerstvo práce a sociálních věcí, o státní sociální podpoře. Poté bychom pokračovali v dosavadním pořadu třetích čtení.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro návrh pana předsedy Faltýnka? Kdo je proti?

Hlasování číslo 104, přihlášeno 104, pro 79, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

A to by mělo být v tuto chvíli vše. Pan předseda Válek navrhoval pouze pořadí toho bodu, který nebyl přijat. Jestli je to vše v tuto chvíli, tak budeme pokračovat dle schváleného pořadu schůze. S přednostním právem pan předseda Bartošek.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji za slovo, pane předsedo. Jenom se chci vrátit ještě k tomu proběhlému hlasování. Poslanecká sněmovna díky hlasování hnutí ANO, sociální demokracie, komunistické strany a SPD dnes rezignovala na svoji kontrolní funkci směrem k vládě. Bylo zcela legitimní po ministru Hamáčkovi požadovat, abychom měli potřebné informace, adekvátní informace, abychom věděli, s kým se stýká a o čem jedná.

Bohužel, vaším hlasováním směrem k Ruské federaci nás stavíte do státu, který má pozici lokaje, protože potom se není čemu divit, že ruská vládní média mohou překrucovat historii a psát o roku 1968, že se jednalo o fašistický převrat. Místo toho, abyste se jasně ohradili, že tuto politiku a tato vyjádření jasně odmítáte, a řekli jste ruské straně prostřednictvím stávajícího ministra zahraničí, že se jednalo o agresivní akt Varšavské smlouvy, států Varšavské smlouvy pod vedením Ruska, která tehdy zničila demokratizační proces v České republice, tak jste odmítli zvednout hlas a hájit zájmy České republiky. (Hovoří velmi důrazně.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP