(10.00 hodin)
(pokračuje Bartošek)

Ba o co hůř, svým hlasováním jste mohli ministru zahraničních věcí dát mandát k tomu, aby se jménem České republiky jasně vyjádřil, že se vám nelíbí, že Ruská federace shromažďuje vojska na hranicích s Ukrajinou, o tom, že ctíte územní celistvost Ukrajiny a že chcete, aby Ruská federace respektovala mezinárodní závazky, právo a nechovala se agresivně. Zcela zbaběle jste se odmítli zastat Alexeje Navalného, politického vězně a člověka - tady slyším, že zástupce komunistické strany se směje, dobře, tak je to váš názor, já ho respektuji - naše země s tradicí lidských práv před rokem 1989, kdy jsme byli rádi za každý hlas, který se nás zastal, tak jste na to rezignovali. Za co to prodáváte? Za Dukovany? Za loajalitu? Co je vaší motivací, že se odmítáte vzepřít Ruské federaci a hájit zájmy České republiky?

Také jste konstatovali, že se odmítáte zabývat situací po anexi Krymu, že vlastně je vám to jedno, že souhlasíte s tím, že Krym byl anektován. Je mi líto, že tato vláda hnutí ANO, sociální demokracie, komunistů podporovaná SPD nechce budovat a nebuduje hrdou a sebevědomou zahraniční politiku České republiky. A já zde říkám, že Rusko pro nás je partner a s Ruskem je potřeba jednat, ale my potřebujeme Rusko silné, demokratické a svobodné bez putinovského polototalitního režimu, který mlátí lidi, zavírá lidi v rozporu s mezinárodními úmluvami, nerespektuje právo, není to právní stát. Figuruje na čelných místech jako bezpečnostní riziko, a to i ve zprávách našich služeb. A vy se chováte, jako kdyby tyto informace neexistovaly. Nepojmenováváte rizika a necháváte Českou republiku v pozici lokaje, které si Ruská federace nebude vážit díky vašemu chování, díky chování hnutí ANO, sociální demokracie, komunistů a SPD. Styďte se!

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Přednostní právo pan místopředseda Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, vážený pane předsedo, členové vlády, paní a pánové. Odmítám takovou ideologizaci tohoto rozhodnutí. Já chápu pravicovou opozici, že si vyhradí i v pátek při jednání o třetích čteních hodinku na to, aby tady obstruovala přijetí zákonů ve třetím čtení a potom mohla říkat, že vláda není schopna prosadit ani vlastní zákony. To chápu. Ale říct, že Poslanecká sněmovna rezignovala na kontrolní funkci kvůli tomu, že jsme odmítli tady projednávat jednu cestu, to je přece nesmysl. Pane předsedo, vaším prostřednictvím předsedovi poslaneckého klubu KDU-ČSL, přestaňte s tou ideologizací a s válečnou propagandou! Vždyť to není pravda!

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan předseda Válek, přednostní právo. Pro ostatní: jsme mezi body, nemáme ještě otevřený bod. Prosím.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Já nebudu ide - já ani to slovo neřeknu, omlouvám se, tak mně vadí - já jsem nerad, že jsme neschválili ty body, z několika konkrétních důvodů. Ten první konkrétní důvod je, a já velmi podporuji prostřednictvím pana předsedajícího paní poslankyni Valachovou s její myšlenkou, že my opravdu nevíme, jestli vůbec v době, kdy se bude maturovat, budou otevřeny školy, a domníval jsem se, že máme příležitost o tom s panem ministrem debatovat, hledat řešení tak, aby studenti, kteří dostali nějaký veřejný slib premiéra, a teď se nic nikam neposunuje, měli jasnou jistotu, co se vlastně bude v době maturit dít. Možná ano, jsem ve střetu zájmů, protože také mám děti a moje sestra má děti a mám několik příbuzných, kteří mají děti ve věku maturantů.

Druhá věc, kterou jsem chtěl vyřešit, tak byla debata obecně o vakcínách, protože znovu a vážně říkám, že mě velmi potěšila zpráva, že se konečně podařilo dohnat skluz v objednávkách vakcín, že jsme objednali přes tuhý odpor některých předchozích ministrů vakcíny Pfizer v dostatečném množství a že pan ministr jasně řekl, že jsme schopni při dobře voleném kónusu stříkačky, v malých jednomilimetrových stříkačkách, doufám, že jsou nakoupeny v dostatečném množství, získat z té lahvičky více dávek. Chápu, že někteří poslanci toto nevědí, nerozumí tomu a nechápou to. Všichni my, co jsme lékaři, víme, že když máme lahvičku, která má napsáno 20 ml, tak záleží na tom, jak s tou lahvičkou pracujeme. Vždycky je tam o něco víc těch mililitrů a záleží, jakou stříkačku použijeme a jakou jehlu, protože v ní zůstane nějaký zbytek. Takže se s tímto dá pracovat.

Z toho důvodu jsem velmi doufal, že bude zařazen bod pana poslance Feriho, protože upozorním na dvě velmi praktické věci, které se toho týkají. Studenty čeká Erasmus, na podzim musejí jet na Erasmus, musejí jet doktorandi na zahraniční praxi, protože jsme tady v této Sněmovně přijali zákon, že bez zahraniční praxe nemohou dělat Ph.D., a pokud nebudou naočkovaní, tak tam prostě budou mít velký problém vyjet a vystavujeme je riziku nákazy. To znamená, chtěl jsem se bavit o tom, abychom, když máme teď už konečně dostatek vakcín, protože jsme je doobjednali, když navíc z těch lahviček dokážeme získat víc dávek, tak abychom začali dlouhodoběji plánovat. Abychom na to mysleli, protože o prázdninách nezasedá Poslanecká sněmovna, měli bychom to řešit s předstihem.

A druhá věc: Měli bychom opravdu řešit pandemický zákon. Já rozumím, že pan ministr je tam teď nový, že pan ministr Blatný, který se dozvěděl v podstatě v ten den, že končí, a hned taky odešel a s ním odešlo několik náměstků a dalších, takže tam vlastně není nějaká kontinuita, to se prostě stává, tady je to dynamický děj na Ministerstvu zdravotnictví. Musím poděkovat, prostřednictvím pana předsedajícího, paní poslankyni profesorce Adámkové, protože je dobře, že se ptá, kdo vlastně jsou poradci na ministerstvu. A když to neví předsedkyně zdravotního výboru, jak to máme vědět my, opoziční poslanci? Kdo vlastně stojí za těmi rozhodnutími?

A proč jsem to chtěl vědět? Chtěl jsem to vědět, protože si uvědomte, že v současné době, pokud pacient chce jet do lázní, léčit se do lázní, je nemocný, nechce tam jet na celou tu dobu hrazenou pojišťovnou, chce jet na kratší dobu a chce si to tím pádem sám zaplatit, tak mu to rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví znemožňuje. Já vím, že to nejsou statisíce lidí, ale já mám na mysli konkrétní kolegyni z Prahy, která se léčí s revmatoidní artritidou, má po biologické léčbě, stará se o svoje nemocné příbuzné, chtěla jet na 14 dní do lázní, zaplatit si léčebný pobyt, a nejde to! Protože nějaká skupina anonymních poradců řekla panu ministrovi, že prostě pandemický zákon to neumožňuje, což není pravda. To jsme tady chtěli diskutovat! To jsou praktické věci! (Hovoří hlasitě, naléhavě.)

Takže já si myslím, že to není tak, jak říká - a já doufám, že jsem v této své řeči vysvětlil, proč jsem tyto body podpořil a proč to tak není - že to není tak, jak říká, prostřednictvím pana předsedajícího, pan poslanec Filip. Tady nejde o politizování, tady jde o řešení konkrétních problémů občanů naší země, o problémy, které vyplývají.

A dovolím si zlehčení na závěr: Čekal jsem, že ten problém cesty do Moskvy nebo debatu ohledně cesty do Moskvy podpoří především poslanci hnutí ANO, především, protože pokud jejich premiér říká, že neví, proč tam pan ministr jede, proč tam jeho první místopředseda vlády jede, a vlastně se to od něj na vládě nedokáže dozvědět, tak jsem doufal, že poslanci planu premiérovi umožní, aby se to dozvěděl v Poslanecké sněmovně od pana ministra. No a evidentně je to tak, že už nemá podporu ani vlastních poslanců, pan premiér. A tím je mi ho velmi líto, protože to není dobré, to není správné, tak to nemá být. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP