(Jednání pokračovalo v 9.44 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, čas, na který jsem přerušil naše jednání, již uplynul, a přesto zde stále není přítomen žádný člen vlády. Mně tedy nezbývá než navrhnout velice neortodoxní postup. Protože interpelace jsou určeny k tomu, abychom my jako poslanci dostali odpovědi na své otázky, nebo je alespoň mohli řádně a veřejně klást, tak navrhuji, abychom i přes platné usnesení Sněmovny pokračovali v jednání a alespoň ten blok realizovali, protože jinak by vláda takto mohla blokovat naše základní právo vládu kontrolovat. A to si myslím, že by nebyl dobrý postup. Takže pokud nikdo nic nenamítá, tak nyní přistoupíme k projednávání odpovědí na písemné interpelace.

První je zde interpelace na předsedu vlády Andreje Babiše pod sněmovním tiskem 707. Ta je přerušena do jeho přítomnosti, tedy ji nemůžeme projednávat a nebudeme ji projednávat. Dále je zde interpelace pod sněmovním tiskem 709 na předsedu vlády, která je též přerušena do jeho přítomnosti, a také ji tedy nemůžeme projednávat. Dále je zde interpelace na předsedu vlády pod sněmovním tiskem číslo 770, která je též přerušena do přítomnosti předsedy vlády, a také v ní tedy nebudeme pokračovat. Dále je zde další interpelace pod sněmovním tiskem 1015, která je též mířena na předsedu vlády a také je přerušena do jeho přítomnosti, a tedy v ní nemůžeme pokračovat. Dále je zde interpelace na předsedu vlády pod sněmovním tiskem číslo 1017, která je přerušena do jeho přítomnosti, a také v ní tedy nebudeme pokračovat. Dále je zde interpelace na předsedu vlády pod sněmovním tiskem číslo 1098, která je přerušena do přítomnosti předsedy vlády, a také v ní tedy nemůžeme pokračovat.

Dále je zde interpelace na ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou pod sněmovním tiskem číslo 1107. Ta je přerušena do přítomnosti ministryně, a také v ní tedy nemůžeme pokračovat. Dále je zde interpelace na ministryni Janu Maláčovou pod sněmovním tiskem číslo 1115. Ta je také přerušena do přítomnosti ministryně práce a sociálních věcí, tedy v ní nemůžeme pokračovat.

Dále je zde interpelace na pana premiéra pod sněmovním tiskem číslo 1124. Ta je také přerušena do přítomnosti předsedy vlády, tedy nemůžeme pokračovat. Dále je zde interpelace na předsedu vlády pod sněmovním tiskem číslo 1132. Ta je přerušena do přítomnosti předsedy vlády, a tedy nemůžeme pokračovat.

Dále je zde interpelace na ministryni Janu Maláčovou pod sněmovním tiskem 1135. Ta je přerušena do přítomnosti paní ministryně a tedy nemůžeme pokračovat.

Dále je zde interpelace na ministra obrany Lubomíra Metnara pod sněmovním tiskem číslo 1140. Ta je přerušena do přítomnosti ministra, pan ministr není přítomen, tedy nemůžeme pokračovat. Další opět interpelace na ministra obrany Lubomíra Metnara pod sněmovním tiskem číslo 1154. Ta je přerušena do přítomnosti pana ministra, a nemůžeme tedy pokračovat.

Dále je zde interpelace na ministra průmyslu a obchodu a ministra dopravy Karla Havlíčka pod sněmovním tiskem číslo 1187. Ta je také přerušena do přítomnosti pana ministra, a tedy nemůžeme pokračovat.

Dále je zde interpelace na ministryni spravedlnosti Marii Benešovou. Ta byla přerušena do dalšího projednávání, to je teď, takže tuto interpelaci otevřu. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová odpověděla na interpelaci poslance Mariana Jurečky ve věci odsouzeného lobbisty Romana Janouška. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jaké sněmovní tisk 1188. Projednávání bylo přerušeno do dalšího projednávání písemných interpelací, to je nyní. Pan poslanec je přítomen, takže budeme pokračovat v rozpravě. Prosím.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji, já jenom krátký komentář. Protože logicky tady paní ministryně není, tak já jednoznačně trvám na tom, aby ta interpelace byla přerušena do její přítomnosti. Pokud se dívám na tabuli, tak bohužel o tom ani nemůžeme hlasovat.

Musím jenom říct svoji poznámku. Rozumím tomu, že odpoledne se celá vláda z interpelací omluvila, protože je opravdu mimořádná situace a podle nás v té hodině asi vláda bude muset řešit otázku na diplomatické úrovni. Ale opravdu nerozumím tomu, proč tady nikdo z členů vlády nepřišel dneska dopoledne.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Zeptám se, jestli něco navrhujete, nějaký postup?

 

Poslanec Marian Jurečka: Přerušení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Přerušení, dobře. Zkusím svolat kolegy do sálu, abychom mohli hlasovat, protože tak jako tak je to poslední interpelace, takže je potřeba. (Gong.) Podle hlasovacího zařízení je nás přítomno 54, již se to začíná scházet. Děkuji kolegům, kteří přicházejí.

Budeme hlasovat o přerušení interpelace na ministryni spravedlnosti Marii Benešovou, pokud se nám podaří naplnit kvorum. (Čeká, až se v sále sejde dostatečný počet poslanců.) Pokud se nám nepodaří naplnit kvorum - čemuž v tuto chvíli rozumím, protože zahájení bylo překvapivé takhle rychle - tak budu muset přerušit jednání na pět minut. A pokud se nám ani potom nepodaří naplnit kvorum, tak prostě přeruším projednávání interpelací.

Vidím, že přichází další poslanci. Snažíme se dosáhnout kvora, abychom mohli hlasovat o přerušení interpelace na ministryni spravedlnosti. (Stále čeká na dostatečný počet poslanců.) Musím říct, že počet přihlášených na tabuli spíše odpovídá než neodpovídá počtu přítomných v sále. Takže mně nezbývá než přerušit v tuto chvíli jednání Poslanecké sněmovny na pět minut do 9.57 hodin, abychom zkusili dosáhnout kvora.

 

(Jednání přerušeno v 9.52 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP