(12.30 hodin)
(pokračuje Havlíček)

Závěr, který si dovolím vyřknout: Nehledě na to, kdo kope za jakou stranu, nehledě na to, co kdo píše na Twitteru, jak si držíme palce, jak si fandíme, tak doporučuji, a to doporučuji i jako zástupce těch, který by byl možná nejraději, aby se to otevřelo v pondělí, abychom to ještě těch pět dní vydrželi. Jestliže jsme to vydrželi čtyři měsíce - já nejsem epidemiolog, abych tvrdil, že těch pět dní otočí kormidlem dějin, možná ne, možná by se třeba až tolik nestalo - ale jestliže jsme se na něčem shodli, definitivně si vyhodnotili to povelikonoční uvolňování, a že jsme na dobré cestě to zvládnout, tak to ani neberte jako žádost, ale jako prosbu. A platí to i vůči podnikatelům, abychom to těch pět dní vydrželi. Podporu všem proplatíme do té doby. A když to zvládneme, tak od pondělí za týden otevíráme.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak nyní dvě faktické poznámky. Jako první vystoupí pan poslanec Leo Luzar a připraví se pan poslanec Ivan Adamec. Pane poslanče, prosím, máte dvě minuty.

 

Poslanec Leo Luzar: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, dámy a pánové, ve svém projevu jste použil dva okruhy otázek nebo odpovědí na otázky, které tady zazněly. První okruh je spojen se zákonem a s rozhodnutím soudu. Tady si vláda svým způsobem naběhla sama, protože říci veřejně: My sice víme, že jednáme proti zákonu, ale přesto je nám to jedno, my to děláme v dobré vůli, to je nejhorší cesta, co může být v rámci zákonodárce, popřípadě vlády vůči občanům. To byla obrovská chyba. Pan ministr se za to omluvil. Ministr zdravotnictví se za to omluvil, aspoň jsem to takhle vnímal, že to je omluva. Tento argument byste neměli používat už nikdy, a to rozhodnutí soudu vám dalo určitý čas napravit situaci, to není problém.

Druhý okruh problémů, o kterém jste hovořil, se pokusím shrnout. Hovoříte o odborné skupině, já čtu její výstupy, nikdy jsem je příliš v diskuzi nepoužíval, protože jsou příliš matematické a příliš statistické. Přesto vás upozorňuji na jeden problém, kterého se bojím, že nastane. Jistě víte, že když máte plný fotbalový stadion a začne na něm hořet, co se bude dít: všichni lidé se vrhnou k východům. Proto se ve všech krizových plánech doporučuje, že se mají všechny východy okamžitě otevřít, aby se tlak lidí rozředil. To, co vy uděláte, že postupně začnete uvolňovat, neznamená, že se omezí mezilidský kontakt těch lidí, ale naopak se zkoncentruje. Protože jestli ve městě otevřete nějaký obchod, řekněme 200 metrů čtverečních, tak z celého města se sjedou lidé do toho obchodu 200 metrů čtverečních, aby využili po tolika měsících uzavření možnost nakoupit, a ta koncentrace bude násobně větší. To je (o) psychologii lidí a fungování davu, a ne o matematických modelech možného rozložení lidí. Čas mi utekl. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí pan poslanec Ivan Adamec a připraví se pan poslanec Vojtěch Munzar. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji. Vážený pane předsedající, pane ministře, kolegyně, kolegové. Tak pan ministr tady předvedl krásné píár činnosti své vlády. Je to správně, je to správný ministr své vlády. Nicméně to už jsme slyšeli mnohokrát, jak to vláda dělá dobře, že lépe už to dělat nemůže. Ale jako... já ho chápu. Protože předvídat tu situaci, jak se bude dál vyvíjet, tak to je věštění z křišťálové koule.

Ale pan kolega, poslanec Ferjenčík, tady říká něco úplně jiného a ptá se na něco jiného. On prostě se tady vyrovnává s tím, že vláda porušila zákon, a vědomě, a to je ten problém. Já si myslím, že i ten návrh usnesení není úplně striktně datumově určen, ale je potřeba říct, že prostě takhle se to dělat nedá, a co si má myslet veřejnost o tom, že když vláda porušuje zákon a ještě vědomě, no to je úplně něco strašidelného v demokratické společnosti. Takhle by to být nemělo.

Pozorně jsem ho poslouchal, jak to běží, tak chci říct, že očkování neběží tak super, jak je prezentováno. Dokonce ani první skupina nejstarších našich spoluobčanů zdaleka není oočkována, zdaleka ne. To, že nabíhají další skupiny, to mi připadá fakt úsměvné, protože když se přihlásím dnešním dnem, tak jsem zvědav, kdy se na mě dostane s první dávkou, natož s druhou. Ale prostě to je realita, kterou všichni známe. Víme, že vakcín není dostatek. Dneska jsem zaregistroval, že Evropa chce podat žalobu na AstraZenecu, že neplní dodávky, a tak dál a tak dál.

Co se týká uzavření okresů, já jsem z toho uzavřeného okresu, z Trutnova. Situace je tam teď jedna z nejlepších. No, to už jsem zažil, i v Náchodě, tam to bylo takhle dokonce dvakrát, že byla ta situace nejhorší a pak byla dobrá. Ale to uzavření vláda udělala v okamžiku, kdy křivka začala klesat, akorát nás tam prostě zavřeli. A já chci říct, že ukazuje se, že vlastně my jsme se tam promořili. Ten vir se choval velmi záhadným způsobem z hlediska napadání nás všech, na každého působí jinak. Já se nechci přít s názory odborníků, myslím si, že co odborník, to názor, ale realita je taková, že my jako nejvíce promořený okres v tuto chvíli jsme na tom nejlépe, a je potřeba tuto realitu říkat: nejvíc promořený, nejvíc nemocných, nejvíc mrtvých. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí pan poslanec Vojtěch Munzar a připraví se poslankyně Tereza Hyťhová. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane ministře, budu velmi stručný, i když by se o tom dalo diskutovat ještě dlouho, ale my chceme, abychom o tom mohli hlasovat a mohli jsme rozhodnout, proto skutečně budu stručný velmi.

Tady skutečně ta diskuze jej o tom - a navážu na kolegu Ivana Adamce - že není možné, aby v právním státě vláda omezovala práva občanů nad rámec zákona. Je nutné si uvědomit, že všechna ta opatření zasahují do práva na podnikání, do živobytí desítek tisíc lidí, a důsledky dlouhého zavření maloobchodů a služeb jsou pro tyto lidi velmi zničující a velmi fatální. Já bych vám, pane ministře - vy jste totiž říkal, že by měli rozhodovat epidemiologové a že se tím řídíte - já bych vám odcitoval jednu větu z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, právě k maloobchodu: "Ani tak výjimečná situace, jako je potřeba zvládnutí epidemie nakažlivé choroby, nepřipouští v demokratickém právním státě vládu epidemiologů či jiných specialistů na dílčí, jakkoliv třeba zásadní problém." To je v rámci rozhodnutí Nejvyššího správního soudu a Nejvyšší správní soud o tom mluví proto, a proto vám vyčítal ty pracovní vady, že by měla být určitá přiměřenost a proporcionalita přijímaných opatření, a vláda, která by to měla projednat, by měla myslet i na další aspekty života, nejen pouze rozhodovat podle toho jednoho aspektu.

Samozřejmě nikdo nechce, aby se tady rozšířila znova další nějaká vlna, která by měla fatální důsledky do života lidí. Na druhou stranu si musíme také říct, že vláda, ač jsme po tom celou dobu volali, nám nedokázala dát žádná relevantní data o tom, jak dochází k šíření této nemoci právě v maloobchodech. Naopak, pokračovala v diskriminaci maloobchodu, a tím pádem kumulovala lidi - a vy mluvíte o mobilitě, já mluvím o kumulaci lidí - právě ve velkých obchodech, které měly zároveň určitou konkurenční výhodu.

My jsme na to celou dobu upozorňovali. Upozorňovali jsme na to, že za hygienických podmínek srovnatelných s těmi velkými obchody, aby se zmenšila právě ta epidemická rizika, mohl maloobchod fungovat. My se připojíme a jednoznačně budeme hlasovat jako klub pro návrh usnesení, protože každý den se zvyšují ekonomické škody, pokračuje diskriminace malých obchodů, ale zároveň také skutečně není možné, aby vláda šla se svými opatřeními nad rámec zákona. Jsme v demokratickém státě, musíme se všichni, i vláda, řídit právní legislativou, která byla přijata v této Sněmovně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí poslankyně Tereza Hyťhová a připraví se pan poslanec Milan Feranec, zatím poslední přihláška. Prosím.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Děkuji za slovo. Já bych tady chtěla přednést stanovisko hnutí Trikolóra. Určitě podpoříme všechna usnesení, která povedou k otevření, co nejbližšímu otevření maloobchodu. Domnívám se, že naopak tím, že se otevřou maloobchody, za prvé to zlepší jak ekonomickou situaci, životní situaci, také našich živnostníků a naopak, bude to menší koncentrace lidí, která se rozprostře kromě velkoobchodů také do těch maloobchodů. A myslím si, že když velkoobchody mohou fungovat za určitých hygienických podmínek, nevidím žádný důvod, proč by stejně takto nemohly fungovat i maloobchody. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP