(15.00 hodin)
(pokračuje Nacher)

Dneska to je tak, že prostě ti lidé se i u produktů, které v sobě mají životní, neživotní pojištění, obracejí na finančního arbitra a on je v té půtce musí posílat někam úplně jinam. Myslím si, že tady je shoda napříč politickým spektrem, že ty mimosoudní orgány by se měly posílit. V tomto případě nejde o posílení kompetencí, ale o rozšíření těch oblastí, které pod ně spadají a kde to ti spotřebitelé logicky očekávají.

Tento návrh má souhlasné stanovisko vlády a já si dovolím ho navrhnout v pátek po těch velkých bodech - tuším, že tam je kurzarbeit navržen a střet zájmů. Alternativně bych poprosil pátek na pevný čas 13.40, protože si myslím, že déle než 15 minut v tom prvním čtení tomu věnovat nebudeme. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: 13.40, dobře? (Poslanec Nacher souhlasí.) Pan poslanec Bendl k pořadu schůze, připraví se pan poslanec Profant.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji za slovo. Pane předsedající, pane premiére, kolegyně, kolegové, nebývám tady často s návrhem na změnu programu jednání Poslanecké sněmovny, právě proto bych vás chtěl poprosit o zařazení druhého čtení projednávaného tisku číslo 954, mysliveckého zákona.

My jsme několikrát na jednání zemědělského výboru sami sebe přesvědčovali napříč politickým spektrem, že to je vládní návrh zákona, který je nutný, neboť Česká republika má obrovské škody napáchané kůrovcem, vynakládá miliardové částky na ochranu vzrůstu lesa před přemnoženou zvěří, vynakládá miliardové částky na škody napáchané kůrovcem. A k tomu, abychom aktivně mohli bránit jednak kůrovci jako takovému a jednak podpořili nové sázení jednotlivých částí lesů po celém území České republiky, je nutné provést některé legislativní změny. Vzhledem k tomu, že jsme pod časovým tlakem, bylo by opravdu potřebné a nutné, abychom bránili nadbytečným výdajům, abychom měli legislativní nástroj, jak upravit myslivecký zákon, jak podpořit legislativně případné změny, které povedou k bránění škodám zvěří a k šanci lesa, nejenom abychom nový les vysazovali, ale aby měl vůbec šanci vyrůst.

Proto navrhuji - věřím, že to podpoříte, protože, jak říkám, byla vážná debata na posledním jednání zemědělského výboru, kde jsme byli jako opozice žádáni, abychom vás podpořili, jsem překvapený, že tedy nikdo z koaličních nebo vládních poslanců nenavrhuje zařazení na jednání Poslanecké sněmovny právě mysliveckého zákona - prosím velmi, abychom ve čtvrtek ihned po projednání případných písemných interpelací, nejpozději v 11 hodin ráno, zařadili myslivecký zákon, tisk číslo 954. Děkuji vám za případnou podporu.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Těch návrhů už tam padlo více, snad se s tím vypořádáme nějak úspěšně hlasováním. Pan poslanec Profant k pořadu schůze, v tuto chvíli poslední přihlášený.

 

Poslanec Ondřej Profant: Děkuji za slovo. Já bych vás požádal o pevné zařazení bodu 70 této schůze, je to sněmovní tisk 1100. Jedná se o zákon o kybernetické bezpečnosti. Jedná se tam o bezpečnostní certifikace a podobné věci. V tom tisku je navržena účinnost 28. 6., takže to je jasné, že to nestihneme. Je to velmi technický tisk, který se týká souladu s právem Evropské unie, a myslím si, že ho zvládneme projednat asi tak maximálně za osm minut. Poprosil bych o zařazení na zítra jako první bod ještě před třetí čtení. Jedná se o první čtení, myslím si, že to opravdu velmi rychle zvládneme a zas můžeme pokračovat dále. Shodla se na tom celá komise pro kontrolu NÚKIB na svém zasedání minulý týden, takže vás prosím o podporu.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Tak to bylo vše k pořadu schůze. Přivolám kolegy z předsálí, návrhů bylo opravdu hodně, já budu doufat, že jsem si všechno správně poznamenal. Nejprve bychom hlasováním rozhodli o návrhu grémia. (Poslanci přicházejí, zní gong.) Je zde žádost o odhlášení, já jsem jí vyhověl, prosím, abyste se přihlásili svými kartami, aby byl jasný počet hlasujících. A pro ty, kteří přichází z předsálí, zopakuji

 

Nejprve hlasujeme o návrhu grémia Poslanecké sněmovny, tak jak bylo načteno v úvodu.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 257, přihlášeno je 179 poslanců, pro 173, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu pana předsedy Jurečky, který následně podpořili i další řečníci. Ten bod by se jmenoval Informace premiéra a vicepremiéra k plánované cestě do Moskvy. Nejprve tedy zařazení nového bodu, jedno hlasování.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 258, přihlášeno je 184 poslanců, pro 176, proti 1. Návrh byl přijat. Bod jsme zařadili.

 

A je zde návrh na pevné zařazení dnes jako první bod dnešního jednání.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 259, přihlášeno je 185, pro 175, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Teď je zde několik návrhů pana předsedy Faltýnka, který požádal, aby byly hlasovány jednotlivě.

 

Takže ve čtvrtek 6. 5. po písemných interpelacích nejprve bod číslo 13, tisk 603, poslanecký návrh, týká se odškodnění nezákonných sterilizací, druhé čtení.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 260, přihlášeno je 186, pro 150, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Dále po tomto bodu by následoval bod 12, sněmovní tisk 390, poslanecký návrh novely ústavy týkající se klouzavého mandátu, druhé čtení.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování 261, přihlášeno 186, pro 142, proti 29. Návrh byl přijat.

 

Po tomto bodu by následoval bod 60, tisk 965, to je doprovodný zákon ke klouzavému mandátu.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování 262, přihlášeno 186, pro 140, proti 31. Návrh byl přijat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP