(14.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji i za dodržení času. Prosím pana premiéra o odpověď. Podotýkám, že původní otázka se také týkala Evropské unie. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Ale paní poslankyně mluvila o očkování a ještě měla nějakou jízlivou poznámku, tak proto jsem mluvil o očkování. Vy totiž, když něco skvěle funguje, tak se na to neptáte. Ani na Bečvu nemám dotaz dneska. Skandál. Skandál, od září tady mystifikujete lidi, všichni vědí, kdo to udělal. Takže na to se neptáte, je to škoda.

Prosím vás, vy mluvíte o té Evropské unii, takže představte si, že já tam s nimi sedím. V pátek ráno tam letím, do Porta, a tam sedím se všemi. Takže covid pas v Evropě má plně fungovat od začátku července, paní poslankyně, července, pokud bude schválen Evropským parlamentem, protože evropské struktury jsou složité, máme tam ten parlament, který nás stojí 2 miliardy eur ročně, a potom Komisi a ještě Radu. A my nečekáme. A proto jsme už například teď, od 15. května, se domluvili s našimi sousedy, to znamená Maďarsko, Německo - Maďarsko je téměř soused - Polsko, Rakousko, Slovensko, Slovinsko - můžeme od 15. května a my umožníme, aby na území České republiky cestovali jejich občané s potvrzením o provedeném očkování, jestliže uplynulo nejméně 14 dní od aplikace očkovací látky, druhé dávky, pokud se nejedná o jednodávkovou vakcínu. Certifikáty potvrzující očkování budou uznávány v papírové podobě, takže my na tom děláme, protože ta Evropa - ano, vyžádá si to čas, bude to až v červenci, jak jsem avizoval. Také kromě těchto našich sousedů oslovíme největší destinace pro naše občany, to znamená Chorvatsko, Řecko - o tom jsem už včera mluvil s premiérem - a Bulharsko. A samozřejmě další, takže -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Čas, pane premiére. Já se omlouvám, ale budu vás muset přerušit a dát slovo další poslankyni, kterou je paní poslankyně Maříková, která se vás bude ptát opět ve věci covid pasu, takže to téma můžeme doprobrat. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážený pane premiére, já už jsem vás interpelovala předminule ve věci vakcinačních pasů, ale vy jste byl nepřítomen, tak jste mi odpověděl písemně a mně nedá navázat na vaši odpověď, protože vy stejně na písemné interpelace nechodíte.

Ve své odpovědi mi sdělujete, že veškerá možná opatření tohoto druhu budou samozřejmě předmětem debaty ve společnosti, vládě i parlamentu. Já se vás tedy ptám, kdy tato debata proběhne v Poslanecké sněmovně a jakou formou ve společnosti a kdy to bude. Ptám se z toho důvodu, že aplikace, která má být obdobou vakcinačního pasu, je téměř hotová, jak plyne z vyjádření ministra zdravotnictví. Cituji: "Zatím se jedná o elektronickou skořápku, do které se budou dávat jednotlivé údaje, které nadefinujeme."

Tady jste mé kolegyni paní Kovářové potvrdil, že taková aplikace už je připravena. Oficiální aplikace i podle ministra zdravotnictví je připravena, ale žádná debata ve společnosti neproběhla. Takže jestli nám můžete říci, jak jsem říkala, kdy proběhne v Poslanecké sněmovně, v Senátu, ve společnosti, jakou formou, a budou do ní zapojeni třeba i právníci, aby nebyly poškozeny svobody a práva občanů, a epidemiologové? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a prosím pana premiéra o odpověď.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Děkuji za možnost. Máte pravdu, paní poslankyně, na písemné interpelace, které se mění na ústní, to považuji za nesmírnou blbost, nechodím a ani chodit nebudu. Už jsem to řekl stokrát. Vy mi napíšete, já vám odepíšu. Piráti mi napsali 31 dopisů, že co dělám. Tak jsem 31krát odpověděl. A potom se znovu ptají, co dělám. No, na to radši nebudu odpovídat. Takže ne, nebudu chodit, sorry. A vy tady máte tolik zákonů, které potřebujeme schválit, a místo toho samozřejmě potřebujete mluvit tady na tu kameru, aby konečně ti občané vás slyšeli.

No, takže covid pas my samozřejmě připravujeme a diskutujeme. Já už jsem na to odpověděl - já nevím - v parlamentu samozřejmě budeme diskutovat, ale my nejdříve diskutujeme s těmi, kterých se to týká. To znamená, že to řešíme na Ministerstvu zdravotnictví, řešíme to s Ministerstvem zahraničních věcí, s Ministerstvem vnitra, bude to na Radě pro zdravotní rizika, budeme o tom mluvit s hejtmany a tak dále. Takže to řešíme, a když to bude všechno připravené a perfektní, tak samozřejmě všechny s tím obeznámíme.

Takže jak jsme na tom teďka? Pracujeme na realizaci QR kódu a ve druhé polovině května testujeme naše řešení s Evropskou unií, pro paní Kovářovou. Ta už odešla, byla na kameře a už jde pryč, už ji to nezajímá. To je škoda, také se na to ptala. A možná se kouká v televizi někde. Za druhé, do konce měsíce budeme QR kódy vydávat všem, budou dostupné jak v tištěné, tak v online podobě v online portálu a v průběhu července budou dostupné i v mobilní aplikaci. Takže to je status quo, děláme na tom.

A co je nejdůležitější, prosím vás, je to, aby hlavně se všichni očkovali. Budeme muset udělat kampaň, protože otevíráme rychle, vakcíny chodí, je potřeba rychle očkovat a je potřeba přesvědčit naše občany, že je to nejlepší a jediné řešení boje proti pandemii a vlastně i možnost nebýt stále testován. Kdo bude očkován, nemusí být testován, takže to je ta strategie.

A pokud vás to zajímá a není to jenom o tom, že mluvíte na tu kameru, tak přijďte a já vám udělám i soukromé setkání s Dzurillou. Víte, to je ten, co jsem ho navrhoval na vyznamenání, ale on to nechce, ale je nejlepší v digitalizaci, jediný, který tady něco udělal od prosince 2017. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Paní poslankyně má zájem o doplňující dotaz, prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Pane premiére, když nás tedy chcete pak už seznamovat s tím hotovým výsledkem, takže rozumím tomu dobře, že Poslanecká sněmovna, Senát ani veřejnost pro vás není rovnocenným partnerem, že tomu nebude předcházet žádná debata, rovnou nás postavíte před hotovou věc?

Další otázka. Ve své odpovědi - já jsem se totiž zmiňovala v interpelaci o takzvaném zeleném pasu, který v Izraeli umožňuje očkovaným vstup do pozvolného otevírání ekonomiky - vy tam uvádíte, že na tento příklad je nutno nahlížet pozitivní optikou, tedy jako (na) cestu do normálního života, tedy k úplnému a nenarušenému uplatňování lidských práv a svobod. Izraelci nyní přicházejí s dalším krokem, jelikož proočkovanost v Izraeli je dostatečně vysoká, tak státní úřady mají právo propustit zaměstnance, kteří odmítají vakcinaci nebo jednou PCR test týdně. Mohou jim nařídit home office, ale budou vykonávat jen méně důležitou práci a nebudou dostávat prémie. Takže moje další otázka zní: Shodnete se se mnou, že tohle už je za hranicí svobody, nebo se také inspirujete? (Předsedající upozorňuje na čas.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím pana premiéra o odpověď na doplňující dotaz.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Paní poslankyně, my máme nějaké priority a všechno má svůj čas. Já jsem dneska řekl jasně ministrům zdravotnictví a školství a šéfovi Státních hmotných rezerv a paní náměstkyni ministra zdravotnictví Svrčinové, že si přeju, aby udělali maximum pro to, aby 17. května všichni studenti a školáci šli do školy bezrotačně, takže základka, středoškoláci, a to je dneska priorita, protože trauma s distančním vyučováním a tak dále, takže toto je absolutní priorita. A postupně samozřejmě otevíráme další věci. Musíme být obezřetní, protože zkrátka jsme ještě nesrazili covid na úplné minimum. V Izraeli mají jen pár desítek nakažených a i tak jsou velice obezřetní.

Takže co se týče covid pasu, ne, my nebudeme diskriminovat, nebudeme nikomu zakazovat a říkat: Ty nejsi očkovaný, tak jsi méněcenný. To ne, očkování je dobrovolné, ale my musíme dělat všechno pro to, abychom zkrátka lidi přesvědčili, že je to strašně důležité, a to je náš cíl, takže my na základě toho, jestli bude někdo očkovaný nebo nebude očkovaný, nebudeme omezovat. Ale samozřejmě ti, kteří budou očkovaní, mají výhodu, že nemusí neustále být testováni. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP