(9.40 hodin)
(pokračuje Rakušan)

Pan kolega Jurečka, vaším prostřednictvím, pane předsedající, hovořil o tom, proč nevystoupí pan ministr Arenberger. Z jednoduchého důvodu nevystoupí. Vinohrady dostaly a on se do Vinohrad vrátí, až ta jeho krátká ministerská mise skončí. On je teď spokojen. Možná trochu zapomíná na to, že jako ministr už by neměl myslet jenom na svoji nemocnici, ale měl by myslet především na to, jestli segment zdravotnictví byl uspokojen a jestli takto rozdělované dotace umožní, aby se rozvíjel napříč regiony a podle potřebnosti.

Já si vám dovolím tady přečíst to, co si o dané věci myslí hejtmani. Toto je konkrétně dopis pana hejtmana Půty, ke kterému se my jako klub Starostů a nezávislých připojujeme. Vynechám úvody a dostanu se k tomu nejstěžejnějšímu.

"Z výše uvedených důvodů si vás dovoluji požádat o zveřejnění všech obdržených žádostí s uvedením rozhodného času pro hodnocení žádostí, a to až do úrovně jednotlivých vteřin. Dále vás žádám o předložení informací, které budou jednoznačně prokazovat, že na tento čas nemohla mít vliv geografická poloha každého jednotlivého žadatele, respektive poloha zařízení, ze kterého byla žádost odeslána, či systém přenosu dat v České republice, který nelze z pozice žadatelů jakkoliv ovlivnit.

Doufám, že na základě těchto informací se prokáže, že nedošlo ani nemohlo dojít k žádnému nerovnému diskriminačnímu přístupu k žadatelům - neboť toto nemohl žadatel bez případného využití nějakých mimořádných či nestandardních hardwarových, softwarových nebo jiných nástrojů ovlivnit - který by následně mohl vést k časovým rozdílům mezi podáním jednotlivých žádostí, a tím k posunu některých žádostí v konečném pořadí všech podaných žádostí."

Uvědomuje si ministerstvo, že se budou kupit žaloby? Že ho to bude stát i obranu v té právní rovině? Toto si žadatelé nenechají líbit. Nenechají si líbit to, že mají od IT specialistů například informace, že reakčnost toho systému měla být pět sekund a už ve 14 hodin a tři sekundy jsou první žádosti zaregistrovány. Už se tady objevují podivné věci, které jenom nahrávají tomu, že tady skutečně a reálně mohlo dojít k podvodům. Ale především a principiálně přece nechceme, aby se takto posuzovaly projekty, které mají pomoci lidem. Ony mají pomoci pacientům, ony mají pomoci našemu zdravotnictví, které je otřesené tou covidovou krizí. A my tady budeme spoléhat na to, kdo vyhraje nějakou soutěž v klikání nebo použije lepší software nebo hardwarový nástroj k tomu, aby prostě byl první, anebo v horším případě měl prostě nějakou cestu do systému umetenou lépe než ten druhý?

Paní ministryně, prosím zrušte tuto výzvu. Zrušte ji. Je to jediná cesta, jak se vyhneme blamáži. Je to jediná cesta, jak se ministerstvo vyhne žalobám, které přijdou. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Nyní stále přednostní práva. Pan předseda Kováčik, poté pan předseda Válek, poté pan místopředseda Pikal.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, pane předsedající. Paní a pánové, nechci se tady zúčastnit toho obstruování stavebního zákona. Proto požádám, abychom tuto debatu pokud možno ukončili a přistoupili ke schvalování programu. Ale ke svém předřečníkovi - jak se jmenuje? - no k tomu pánovi z Pirátů, co mě obvinil z rozbíječství strojů, bych rád řekl, že někteří zbožšťovatelé - a říkám schválně zbožšťovatelé - digitalizace mně připomínají onen kult uctívačů ohně. Ale postupem civilizace jsme se dozvěděli také, že oheň je sice dobrý sluha, dokonce výborný sluha, ale běda, když nás opanuje, bývá velmi zlým pánem.

Já jsem chtěl jenom upozornit na to, že ona absolutizace digitalizace vede právě tady k těm absurdním koncům. A vyzývám k tomu, abychom pokud možno těm absurdním koncům předcházeli a ne je omlouvali. Znovu prosím o to, abychom tuto debatu pokud možno ukončili a přešli k programu dnešní schůze. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Pan předseda Válek se hlásil ještě s přednostním právem. Poté pan místopředseda Pikal.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Člověk si má nechat od starších poradit, tak já nebudu zdržovat. Chtěl bych říct, že jsme řešili tuto problematiku, a nejen tuto, ale i některé věci týkající se Ministerstva zdravotnictví, v pondělí na AntiCovidu. Řešili jsme to s dalšími řediteli nemocnic. Možná členové zdravotního výboru od některých z nich dostali dopisy dneska nebo včera, a sebrali jsme podpisy na svolání mimořádné schůze. Chtěli bychom, aby se mimořádná schůze zabývala nejenom REACTem, ale i problémy s daňovými přiznáváními, střetem zájmů a některými dalšími věcmi na Ministerstvu zdravotnictví. Jakmile se dohodneme, tak předáme předsedovi Poslanecké sněmovny podklady k svolání této mimořádné schůze. Myslím si, že tam můžeme diskutovat, tam můžeme vyřešit i ta pravidla, podle kterých se bude soutěžit.

Čili nebavíme se teď o koalici, nebavíme se o opozici, nebavíme se o TOP 09 nebo o komunistické straně, bavíme se o našich pacientech, bavíme se o našich nemocných, bavíme se o našem zdravotnictví. A to zajímá každého z nás. Protože pokud jste nemocní, tak je jedno, v které jste politické straně, koho volíte, ale je podstatné, jakou máte nemoc. A to si musíme všichni uvědomit. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan místopředseda Pikal.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji za slovo. Já bych chtěl jenom částečně z odborného hlediska zareagovat na některé ty věci, které tady zazněly. Jako první bych vaším prostřednictvím souhlasil s panem předsedou Kováčikem, že přirovnání toho IT k ohni, kdy je to dobrý sluha, ale špatný pán, vlastně velice sedí. A tady se dostáváme do té situace, kdy se to IT používá jako pán a ty milisekundy prostě rozhodují, rozhoduje to, kde máte servery.

A kdyby se nám podařilo nastavit ty systémy tak, že se zbavíme veškerého podezření, že mohlo dojít k něčemu nekalému na tom backendu - jak říkal pan předseda, že mohlo dojít k něčemu podivnému v rámci znalostí nebo přístupu k nějakým zadním vrátkům a k dodavateli toho systému, který navíc, pokud vím tedy, není na ministerstvu, ale je u někoho někde jinde - tak se dostáváme k tomu, že ti žadatelé o dotace budou vyjíždět do těch míst, kde sídlí ten server, aby měli co nejrychlejší připojení, nebo dokonce budou proti sobě jednotliví žadatelé podnikat nějaké útočné akce, tak aby zpomalili v daný moment svoji konkurenci a sami mohli být rychlejší. A to je určitě svět, kam bych se nechtěl, nechtěl posunovat.

Takže si myslím, že by v rámci parlamentní kultury bylo dobré, aby paní ministryně vystoupila, odpověděla ještě alespoň částečně na ty dotazy, které tady padly, nebo přislíbila to, že na ně dodá odpověď, tak abychom se mohli posunout dál. Jinak se obávám, že ta diskuze bude pokračovat. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Já tedy zavolám kolegy z předsálí. Budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 102. schůze, tak jak byl písemně předložen. Ještě dám prostor, aby se vrátili kolegové z předsálí, a přečtu omluvy. Omlouvá se pan ministr vnitra Jan Hamáček z dopoledního jednání z pracovních důvodů. Omlouvá se dnes pan poslanec Jakub Michálek, kterého tedy vidím, ale čtu jeho omluvu z obou dnů, dnes. Omlouvá se paní poslankyně Ivana Nevludová dnes od 9 hodin do konce jednání z pracovních důvodů. Omlouvá se pan poslanec Marian Bojko dnes mezi 9. a 10. hodinou z pracovních důvodů. Omlouvá se pan poslanec Lubomír Volný dnes taktéž mezi 9. a 10. hodinou z pracovních důvodů.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, nyní budeme hlasovat o pořadu schůze. Ještě chviličku, než se všichni usadíte na svých místech... Já myslím, že můžeme hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, aby byl schválen pořad schůze? Kdo je proti?

Hlasování číslo 2, přihlášeno je 161 poslanců, pro 100, proti 48. Návrh byl přijat. Konstatuji, že pořad schůze byl schválen.

 

Nyní přistoupíme k jediným dvěma bodům pořadu, u kterých byly přerušena sloučená rozprava. Otevírám tedy bod vládní návrh stavebního zákona, sněmovní tisk 1008, třetí čtení, a vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím stavebního zákona, sněmovní tisk 1009, třetí čtení.

 


Sloučená rozprava k bodům 1 a 2
/sněmovní tisky 1008 a 1009/

Těmito sněmovními tisky jsme se opakovaně zabývali 7. května 2021 na 98. schůzi Poslanecké sněmovny, kdy jsme přerušili sloučenou rozpravu. Místo u stolku zpravodajů zaujala za navrhovatele ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová a zpravodajem garančního výboru je pan poslanec Martin Kolovratník. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP