(9.50 hodin)
(pokračuje Okamura)

Současně odmítáme podmínění vycestování do sedmi zemí včetně Slovenska očkováním a jasně říkáme, že plošné zákazy nejsou řešením. Zároveň také říkáme, že ten, kdo se chce nechat dobrovolně očkovat, tak mu stát musí umožnit možnost rychlého výběru bezpečné vakcíny. Tady to pochopitelně také dosud haprovalo. Takže samozřejmě ten, kdo se chce nechat dobrovolně očkovat a testovat, ať si tak učiní dobrovolně, ale ten, kdo se nechce nechat dobrovolně očkovat a povinně testovat, tak by neměl být do toho nucen a neměl by být podmiňován normální život zaváděním dalších a dalších omezujících podmínek.

Takže my jasně říkáme, že plošné zákazy nejsou řešení a odmítáme diskriminaci těch občanů, a je jich i podle průzkumů v rámci Evropské unie cca třetina, platí to i pro Českou republiku, kteří prostě se nechtějí dobrovolně nechat očkovat, třeba i ze zdravotních důvodů - třeba i ze zdravotních důvodů, a vy byste je rádi diskriminovali.

Jinak si myslím, že tento týden už to všeobecně stačilo, to, co tady vládní strany navrhují a to, co společně s takzvanou pseudoopozicí si tady prohlasovali, protože tady jste si prohlasovali, že například se slušným lidem budou odebírat biometrické údaje. Byl to zákon o občanských průkazech. Takže to jste si prohlasovali, hnutí SPD hlasovalo proti, protože proč chcete odebírat slušným lidem biometrické údaje? Takové biometrické údaje by prostě neměly být součástí občanského průkazu - hrozí úniky, zneužití, ostatně k tomu také běžně dochází, k úniku údajů ze státní správy.

Takže já si myslím, že už to opravdu tento týden stačilo, to omezování svobody, omezování svobody a běžných životů občanů, a jsem rád, že přes to, že je nás pouze 19 z 200, tak ostatní strany pochopily, že tento zákon, tato novela zákona o ochraně veřejného zdraví, která zásadně má omezovat svobody a práva občanů, že prostě přes poslanecký klub SPD neprojde. Děkuji za pomoc... Děkuji za pozornost. Ale svým způsobem i za pomoc, protože jste to pochopili, že prostě to neprojde.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: (Hlásí se poslankyně Aulická Jírovcová.) Nejsme v rozpravě, paní kolegyně. (Poslankyně mimo mikrofon sděluje, že má přednostní právo.)

Přečtu několik omluv. Z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Daniel Pawlas, omlouvá se Radek Zlesák dnes mezi 13. a 14. hodinou, omlouvá se pan poslanec Juříček dnes od 11.30 do konce jednacího dne z pracovních důvodů.

Byl jsem informován, že máte přednostní právo, paní místopředsedkyně. Vždycky je dobré, a už jsme to řešili na grémiu teď nedávno, nahlásit to předsedajícímu. Děkuji, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedající. Za KSČM jsem se chtěla také, vážené dámy a pánové, vyjádřit k té situaci, která tady byla. Já bych chtěla poděkovat panu předsedovi Faltýnkovi za to, že stáhl svůj původní návrh k projednávanému tisku 1231, tedy novele zákona o ochraně veřejného zdraví, ale samozřejmě v té legislativní nouzi, a dovolte mi ještě, abych reagovala na pana předsedu SPD, protože to, co tady předvedl, to je totální demagogie. Myslím si, že by opravdu už měl hovořit o tom, o čem ten zákon teď je, a ne, čím vlastně byla ta původní verze, a měli bychom konečně už začít řešit tak, aby naši občané měli možnost v rámci situace vycestování, především o čem teď ten zákon hovoří - tu digitální cestu, to znamená tak, aby to bylo celé to zlehčení. Jsou tam věci, a my na zdravotním výboru jsme hovořili za KSČM o tom, že s tím máme problémy, které chceme řešit a jsme zvědaví - a opravdu jsme dneska byli třeba i naštvaní, protože s námi nebylo komunikováno - dozvěděli jsme se dneska, že byly nějaké mimořádné schůzky, třeba včera, byly nějaké věci dohodnuty s opozicí. My se také bereme za opozici a v tuhle chvíli se nám opravdu nelíbilo to, že bychom to měli projednávat a všechno bylo o nás a bez nás. A to byl ten zásadní fakt, kdy jsme do toho vstoupili, a nebylo to tedy jenom SPD, kdy jsme jako KSČM do toho vstoupili a řekli jsme, že takto a touto formou nehodláme jednat a dnes, v dnešní Sněmovně to tedy rozhodně nebudeme chtít řešit.

Je to také ale z důvodu toho, že dneska projednáváme sněmovní tisky, nebo máme projednávat, třeba o dětských skupinách nebo třeba náš zákoník práce a tak dále, a jenom díky tomu, že tady by se blokoval tento zákon představiteli SPD, tak by se na tyto zásadní věci nedostalo, a my tady opravdu máme v ohrožení to, že by se dětské skupiny třeba v příštím roce nedokázaly nebo od příštího roku nedokázaly financovat. A ač jsme nechtěli, aby tento zákon, když vznikal, byl přijat, tak si myslíme, že v tuto chvíli těch několik desítek tisíc dětí, které dneska chodí do těch dětských skupin - tak je to pro nás zásadní věc tak, aby byla uchopena. A proto jsem velice ráda, že se nakonec domluvila ta jiná forma, jiná cesta. A opravdu to nebylo jenom díky SPD. (Potlesk z řad KSČM.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Vážené kolegyně, vážení kolegové, budeme hlasovat o návrzích změny pořadu schůze, o kterých hlasovat můžeme.

 

Nejprve je tady návrh pana předsedy Faltýnka, abychom bod 343, novela notářského řádu, zařadili pevně dnes na 13.10.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 356, přihlášeno je nás 156, pro 149, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Pan předseda Fiala navrhl, abychom dnes jako druhý bod zařadili tisk 1144, bod 52, jako druhý bod dnes.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 357, přihlášeno je nás v tuto chvíli 156, pro 80, proti nikdo, návrh byl přijat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP