(12.10 hodin)

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Tady si někdo nechal dotazy na Ministerstvo zdravotnictví. Nejsou moje.

Já bych navázal nebo reagoval na to, co řekla paní poslankyně Gajdůšková, a zaměřil se na ty naše nejstarší spoluobčany - a tady stát selhává. Já jsem si vzal dnešní ranní data a měsíc stará data. 26. dubna čekalo na termín, nemělo ještě termín očkování 52 tisíc občanů. Může pan hejtman Vondrák kývat hlavou, jak chce, to jsou čísla Ministerstva zdravotnictví. A dneska to bylo 36 tisíc. Takže pouhých 16 tisíc občanů ve věku 80+ dostalo termín očkování za poslední měsíc. Zvětšují se ta čísla. Za poslední čtyři týdny bylo podáno celkem 1,8 milionu vakcín, ale pouze 5 % z tohoto počtu dostali občané 70 až 79, a tam čeká na termín, to znamená ještě nemaj termín, 73 tisíc občanů, a necelé 1 % z 1,8 milionu podaných vakcín dostali občané 80+. A já myslím, že to je velká chyba, že prioritně by se stát měl zaměřit na doočkování zájemců v těchto věkových kategoriích, a to se evidentně nedaří. A je mi skoro jedno, jaká výmluva nebo jaký důvod se použije. To by chtěl slyšet od staronového pana ministra, protože opravdu já nechci kritizovat, ale to mi opravdu vadí. Já už jsem ve věkové kategorii, jsem po prvním termínu, protože jsem se přihlásil, když bylo 55+ otevřeno, ale bylo mi to v tom okamžiku vlastně blbé se tam vůbec hlásit, když jsem viděl ta čísla, a to se nezlepšuje.

Takže se zaměřte, pane ministře, na to, abychom doočkovali co nejrychleji tuto věkovou kategorii, protože ta čísla tak prostě vypadají, a je jedno, jestli někdo kývá hlavou, nebo ne. Tak mi to pojďte, pane hejtmane - prostřednictvím - vysvětlit. Jsou to čísla Ministerstva zdravotnictví, já jsem si je nevymyslel. (Upozornění na čas.) Pořád nemá termín víc jak 70+, když to sečtu, 100 tisíc lidí od 70 výš. (Upozornění na čas.) Nemá 100 tisíc lidí termín.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí poslanec Lubomír Volný a na faktickou poznámku se připraví paní poslankyně Alena Gajdůšková a potom poslanec Ivo Vondrák. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Volný: Já bych chtěl prostřednictvím pana předsedajícího, paní Gajdůšková, až budete znovu vystupovat, odpovědět na otázku, jak to víte. Jak to vy víte, že vakcinace je bezpečnější než projít covidem? Jak to víte vy osobně? Na základě jakých studií o účincích této genové terapie, experimentální - po roce, po pěti, po čtyřech, po sedmi, po jedenácti, po deseti letech to tvrdíte. Já bych ty studie rád viděl.

A vy znáte lidi, kteří umřeli týden po tom, co dostali covid? Stoprocentně měli nízkou hladinu vitaminu D, C a nebyli léčeni Ivermektinem ani Isoprinosinem, to je jasné. Žádného takového člověka, který by za týden zemřel a takto byl léčen, ve svém okolí nemáte. To vám zaručuji. To je jedna věc.

A druhá věc. Mně píšou dnes a denně lidé případy lidí, kteří si zašli na první dávku a jsou mrtví. Takže já mám úplně stejné osobní zkušenosti jako vy. A já tady nic netvrdím. Já tady netvrdím, že ti lidé zemřeli kvůli vakcinaci. Já tvrdím, že zemřeli po vakcinaci. Zemřeli po vakcinaci. A to, jestli zemřeli na vakcinaci ve statisticky významném vyšším čísle, než by zemřeli bez vakcinace, se dozvíme, jenom když si tady podáme ruce a v rámci objektivity se nebudeme z ničeho obviňovat a řekneme si, že chceme anonymizovaně pod dohledem důvěryhodných odborníků porovnat rodná čísla lidí, kteří zemřeli za ty první tři měsíce, s rodnými čísly lidí, kteří byli vakcinovaní, a že chceme porovnat anonymizovaná rodná čísla lidí, kteří zemřeli za poslední tři měsíce, s rodnými čísly lidí, na které se nedostala plánovaná zdravotní péče. Já chci důkazy, nikoliv dojmy, a vy bojujete proti tomu (upozornění na čas), abych ty důkazy mohl získat.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak. Nyní paní poslankyně Alena Gajdůšková na faktickou poznámku. (Probíhá dezinfekce řečniště.) Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Alena Gajdůšková: Tak ještě jednou, vážená sněmovno. Já bych chtěla také důkazy, protože je jasné, jak ta situace vypadá. Víme to z nemocnic, víme to z těch jednotlivých případů. A tam se pořád ukazuje, že testování, vakcinace, roušky, dodržování epidemiologických opatření prostě funguje. To je za prvé.

A za druhé ještě k těm statistikám. Ono je to tak, pan kolega Stanjura mohl mít dvě kuřata, já žádné, ale statisticky máme každý jedno. Chci říct, že alespoň u nás ve Zlínském kraji je zkušenost, a mám i osobní, i ze svého okolí, prostě termíny k očkování ti lidé dostávají v řádu hodin, maximálně dnů. Pokud vím, tak tam nejsou v podstatě žádné vysoké počty lidí, kteří by čekali na tu vakcinaci. Možná jsou lidé, kteří čekají, ale ti, kteří chtějí jít přes praktické lékaře, a o tom jsem tady mluvila, že je potřeba praktickým lékařům vytvořit ty podmínky co nejlépe, aby skutečně se dostali až k těm lidem, kteří nemohou jít přes ta očkovací centra. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí - faktické poznámky jsou tři v pořadí, takže pan poslanec Ivo Vondrák, Lubomír Volný a Zbyněk Stanjura. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Ivo Vondrák: Děkuji. Já jsem měl právě nachystán druhý mýtus, na který mi nahrál pan předseda klubu ODS Stanjura. Já mám data ze včerejška z ÚZIS ohledně věkové struktury a její proočkovanosti.

Takže začnu tou nejvyšší skupinou: 80+ 60,1 % očkování dokončeno, 16,4 % očkování první dávkou a 2,1 má rezervaci k termínu, 8,2 % v podstatě čeká na termín, jsou registrováni, a 4,8 % tuto nemoc prodělalo. To znamená, máme 91,6 % v této věkové skupině těch, kteří jsou buďto už imunní, nebo částečně imunní, anebo v podstatě budou brzo imunizováni. Takže to je věková skupina 80+.

Pak je skupina 70 až 79, kde je to procento 89 %. Věková skupina 65 až 69 - je to 82 %. Věková skupina 60 až 64 - je to 75 % a něco, 55 až 59 - je to 73 %, pak je to věková skupina 50 až 54, což je 70 %. Končí to skupinou, která je do 40 let, kdy je to skutečně minimální, je to 22 %, z toho úplně minimum je proočkováno.

Takže když to sečtu, podtrhnu, tak máme celkově v České republice 11,6 % těch, kteří jsou kompletně očkováni, 21,3 % těch, kteří prošli první dávkou, 3,5 % má rezervovaný termín, 4,4 % jsou registrováni a čekají na termín, je to úplné minimum, a 10,2 % je v podstatě imunní díky tomu, že tu chorobu prodělali. To znamená, máme 51 % imunizované společnosti.

Takže já bych chtěl říct, že to není o tom, že bychom se nevěnovali těm starším ročníkům. My jsme museli provést revize toho, proč čekají u praktiků. (Upozornění na čas.) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí na faktickou poznámku poslanec Lubomír Volný a připraví se poslanec Zbyněk Stanjura. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Volný: Já bych chtěl zřejmě nepřítomné paní kolegyni z ČSSD prostřednictvím pana předsedajícího říct, že lže a je to lhářka, protože ona nechce důkazy. Kdyby chtěla důkazy, tak podpoří naopak to, aby se ty důkazy zjistily. A když je pravda to, co říkáte vy, a to, co říkám já, je hoax, fake a manipulace, tak dostanete do ruky obrovský klacek na Volného. Obrovský! Kladivo, prostě perlík, já nevím, a můžete rubat a můžete ze mě vyrubat úplně všechno. Takže rubejte a umožněte zjistit podle anonymizovaných rodných čísel - tady pan hejtman Vondrák také přece - prostřednictvím pana předsedajícího - jako informatik ví, že to není žádný problém. Na to existují programy. Ta rodná čísla se anonymizují a jenom se prostě budou sbírat ta data, která se hledají, a potom vám vyjdou krásné grafy. Takže porovnejte těch 15 tisíc lidí, kteří neberou důchody za první tři měsíce letošního roku, se seznamem vakcinovaných. Porovnejte ty tisíce mrtvých navíc za říjen, listopad, prosinec, se seznamy lidí, kterým se nedostalo naplánované zdravotní péče. A budete mít klacek na Volného a můžete do mě rubat. A stejně jako ČSSD se ani Volný blok nedostane do Sněmovny.***




Přihlásit/registrovat se do ISP