(12.20 hodin)
(pokračuje Volný)

A neukazuje, paní kolegyně, to, že my tady máme roušky a tyhle nesmysly, tak to neukazuje a nedokazuje vůbec nic. Protože u nás neexistuje kontrolní skupina. U nás neexistuje kraj, kde by se tyto nesmysly nedodržovaly. Ale existují takové země. Takže třeba vaše oblíbená Ukrajina, kde se z tohoto nedělá nic, má o 50 % nižší úmrtnost na covid. Stejně jako Švédsko je kontrolní skupinou. Tam děti normálně chodí do školy, chodí se tam na bazény, do kina, všude, o 50 % menší úmrtnost. A Bělorusko, kde jsou statisícové demonstrace, o tom jsme se už bavili několikrát.

Prostě vy tady šíříte hoaxy, fake a nesmysly (upozornění na čas), protože opatření zavedená proti covidu vraždí.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak nyní faktická poznámka, předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura, připraví se pan poslanec Marek Výborný. Prosím. (Probíhá dezinfekce řečnického pultu.) Tak prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji. Já budu vaším prostřednictvím mluvit k panu poslanci Vondrákovi.

Jaký mýtus jste vyvrátil, pane poslanče? Já mám ta samá čísla. Já je potvrzuji. O tom se vůbec nepřeme. Já říkám, že 100 tisíc našich nejstarších spoluobčanů čeká na termín očkování. Ano, je to málo procent. Ale je to 100 tisíc. Takže buď si budeme říkat, že to jsou pouhá 4 %, nebo řekneme, že to je 100 tisíc lidí. A za ten měsíc, který jste si dal náhodou jako vzorek k porovnání, v té kategorii 80+, přibyly 3 tisíce zájemců. Tři tisíce zájemců přibyly. Takže není to tak, že to jsou noví, kteří dostanou termín v řádu dnů. Tři tisíce přibylo za posledních 30 dnů zájemců, protože tam ten zájem byl od začátku vysoký, a přesto 36 tisíc občanů starších 80 let nemá termín. Takže minimálně 33 tisíc z nich čeká déle než 30 dnů na první termín a to je problém.

A to číslo není tak velké, aby si stát s ním neporadil. Není tak velké, když se denně očkuje 80 tisíc vakcín a více. To znamená, to je polodenní dávka. Takže problém je v tom, aby to stát zorganizoval, distribuoval, dostal, kam to chtějí. Já vím, že jsou problémy praktici a tak dále, ale praktici mi říkají, že nedostávají vakcíny. Ve Zlínském kraji to jde nejlíp, to je pravda. Když se podíváte na ta procenta, kolik bylo podáno vakcín praktickým lékařům. Ale já to nechci regionálně říkat, který kraj je lepší nebo horší. Mně leží na srdci 100 tisíc našich spoluobčanů, starších 70 let, kteří mnohdy čekají měsíc a déle na první termín. A myslím, že by nám to mělo ležet na srdci. Nám všem, to není žádná politická debata. Ta čísla potvrzuji. Čteme stejné maily od pana Duška každé ráno. Říkám, tak jsem si vzal dnešní den a podíval jsem se 30 dnů zpátky. A opravdu, jenom 3 tisíce občanů starších 80 let z 384 tisíc, (nesrozumitelné) 388 tisíc těch zájemců. Ale bohužel 36 tisíc pořád nemá první termín, že čekají déle než měsíc, a to je chyba. To mě nepřesvědčíte. A máme-li udělat všechno pro to (upozornění na čas), abychom tam měli nulu u těch nejstarších.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak. Sice se hlásí pan ministr s přednostním právem, ale faktické poznámky mají přednost, pane ministře. Takže mám tady čtyři faktické poznámky. Takže pořadí je pan poslanec Marek Výborný, Ivo Vondrák, Lubomír Volný, paní poslankyně Alena Gajdůšková. A pak pan ministr tedy se přihlásil s přednostním právem do běžné rozpravy. Tak pane poslanče, prosím, máte slovo, dvě minuty.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji, pane místopředsedo. Trochu se tady křížíme, ale já vaším prostřednictvím k panu kolegovi Volnému. Prosím pěkně, nenapadejme se tady ve smyslu toho, že tady pokřikujete na kolegu Kaňkovského nebo kolegyni Gajdůškovou o tom, že lžou. Já si myslím, že bychom si toto skutečně mohli ušetřit, je to nedůstojné. Samozřejmě tady máte právo vystoupit, ale to, jakým způsobem to činíte, tak opravdu není důstojné a vhodné této Sněmovny.

A dovolte mi jednu poznámku. Vy jste tady řekl, že si žádáte, aby vaše důkazy byly učiněny pravdivými. No tak já mám pocit, že to je logický nesmysl. Důkaz je buď pravdivý, nebo pravdivý není. A nelze z důkazu učinit, ze lživého důkazu učinit důkaz pravdivý. To asi každý vcelku pochopí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak nyní vystoupí pan poslanec Ivo Vondrák a připraví se Lubomír Volný. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ivo Vondrák: Ten mýtus je, že za to může stát. Není to pravda. Stalo se to, že zůstaly v systému u praktických lékařů viset tito lidé, a právě stát se staral o to, aby se to napravilo. Jsou toho svědky všichni hejtmani, kteří na toto téma jednají, a ta situace se začala zlepšovat. Doba čekání na očkování v očkovacím centru je v našem kraji jeden den. To znamená, kdyby tito lidé - a tam já to samozřejmě chápu. Když jsou staří, tak mají pocit, že prostě musí jít ke svému praktikovi, ale s tím stát nic neudělá. Prostě tak to je a musíme to nějakým způsobem změnit.

Takže pane Stanjuro, prostřednictvím předsedajícího, není to tak. A klidně vám ukážu, přijďte k nám a můžeme se pobavit o tom, co můžete s praktiky udělat. Mimochodem já tady mám jednu přihlášku, kdy řeknu, jak to vypadá s praktiky. Protože není pravda, že nedostávají vakcínu. Není to pravda a já to zdůvodním, jaká je situace u nás v kraji, kterou jsme dokonce řešili u koordinátora praktických lékařů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak nyní faktická poznámka, poslanec Lubomír Volný, a připraví se paní poslankyně Alena Gajdůšková. Dále na faktické poznámky poslanec Jiří Mašek, Zbyněk Stanjura a přednostně následně pan ministr Adam Vojtěch a Vlastimil Válek za klub TOP 09. Tak prosím, máte dvě minuty.

 

Poslanec Lubomír Volný: Dobrý den. Já bych chtěl vaším prostřednictvím, pane předsedající, požádat pana Výborného, aby se nechoval pokrytecky, protože obviňování ze lži, to je naprosto běžná praktika tady v této Sněmovně, a nepochybuji o tom, že když si projdu stenozáznamy, tak najdu mnoho poslanců KDU-ČSL, kteří někoho obviňovali ze lži. Takže asi tak. Já si myslím, že kolegové lžou, a nemají důkazy. A ne že se mýlí, ale že vědomě lžou, a proto to i říkám.

Ale já tady mám něco, co považuji za důkaz. A já bych chtěl, aby to debatou odborné veřejnosti bylo vyvráceno. Já netvrdím, že chci, aby moje důkazy byly uznány za pravdivé. Já chci tu debatu, aby se zjistilo, jestli to pravda je, nebo ne. Takže Ukrajina, která má 41 milionů obyvatel, má potvrzených 51 988, takže 52 tisíc mrtvých. Česká republika, která má 10 milionů obyvatel, má 30 tisíc mrtvých. Takže čtyřikrát větší Ukrajina má o necelou polovinu více mrtvých. A mnohonásobný bloger roku Ladislav Větvička - ahoj Láďo, zdravím tě - se vrátil z Ukrajiny, kde na místě zkoumal situaci, nejsou ta žádná opatření.

Takže my v rámci České republiky nemáme kontrolní skupinu. A vy nemůžete tvrdit, pokud nejste nevzdělaná, anebo pokud nelžete vědomě, vyberte si, že fungují vládní opatření. Nemůžete to tvrdit, protože v rámci České republiky nemáme kontrolní skupinu. Ta kontrolní skupina existuje na té Ukrajině a potom existuje ve Švédsku, které má zhruba stejný počet obyvatel jako my a má 14 436 potvrzených úmrtí na covid v porovnání s 30 054 našimi. Jak říkám, zrovna teď dneska ve Švédsku sedí děti ve škole, nejsou testovány, nemají respirátory. Večer půjdou s rodiči do obchodu bez respirátoru, půjdou do kina, půjdou na bazén, budou úplně v pohodě. A mají méně než polovinu mrtvých.

No a to Bělorusko, které má stejný počet obyvatel a jenom 2 800 mrtvých. (Předsedající: Čas.) To už je taková třešnička na dortu.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak. Nyní tedy vystoupí paní poslankyně Alena Gajdůšková a připraví se pan poslanec Jiří Mašek. Pardon. Ano, prosím. (Probíhá dezinfekce řečnického pultu.) Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Alena Gajdůšková: Děkuji. Já chci jenom velmi poděkovat těm, kteří se mě zastali. A myslím si, že politická kultura v této Sněmovny by měla vypadat trošku jinak. A říkám, děkuji za to zastání. A nebudu žádat omluvu od pana poslance Volného, protože mě prostě nemůže někdo takový urazit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí na faktickou poznámku pan poslanec Jiří Mašek a připraví se předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura a potom Lubomír Volný. Prosím, pane poslanče, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP