(11.30 hodin)
(pokračuje Filip)

Další problém je otázka zajištění energetické bezpečnosti a dostavba Dukovan, resp. Temelín. Naše podniky, které se v minulosti úspěšně podílely na jaderných energetických projektech všude ve světě, jsou odsouvány a autoři útoků na naši energetickou bezpečnost odmítají odpovědět na to, kolik bude v budoucnu stát občany a firmy u nás elektrická energie, když budeme politicky likvidovat konkurenční prostředí u této zásadní veřejné zakázky. Oni se totiž nejen bojí. Ona ta odpověď je pro občany velmi bolestivá.

I z těchto důvodů jsme jako KSČM jasně řekli, že tato vláda dále důvěru KSČM nemá. Řekli jsme to už v dubnu. Dohodu o toleranci jsme před více než měsícem také vypověděli. Prostě důvěryhodnost se vytratila. A nenecháme se opíjet rohlíkem. Ale každý rozumný člověk, když udělá krok A, tak se obvykle ptá, co bude následovat.

No a v této souvislosti se musím podívat na druhou stranu, na ty, kteří dnešní jednání vyvolali, a musím říct, že při představě, že tito lidé se chopí moci, mě jímá hrůza. Víte, já jsem nejen v této Sněmovně leccos zažil. Ale jako advokát ze své praxe pamatuji hrůzu privatizačních zločinů 90. let a jejich důsledky na zaměstnance rozebraných podniků. Už jako poslanec si dobře pamatuji, co se v naší zemi odehrávalo v letech 2006 až 2013. A tomu se nevyrovná, promiňte mi, ani deset takzvaných Čapích hnízd.

Myslím, že si i vy pamatujete, kteří tady tak rádi kážete o demokracii a morálce, jak vláda ODS a TOP 09 opřená o nikdy nevolenou stranu, spíš obskurní spolek LIDEM, dopadla. Protože se ukázalo, že nikým nevolená úřednice se svým neuvěřitelným vlivem na tehdejšího předsedu vládu v podstatě je schopna nařídit cokoli i vojenské zpravodajské službě a řídí tuto zemi. Ne, k tomu už se samozřejmě nehlásíte. Já to považuji za pochopitelné, to se vám nehodí. Vaše pokrytectví se ovšem od té doby nijak nezměnilo. To se projevilo během pandemie.

Vládu jste kritizovali, že zadlužuje stát. Ano, to je pravda. Dluh se zvýšil. Ale co jste měli v plánu dělat vy? Zadlužit naše děti a vnuky ještě nejméně o 200 miliard navíc. To byl základ vašich návrhů, který jste vehementně prosazovali, vykládali jste lidem, ale bez ochoty zvednout ruku pro jejich rozpočtové krytí. Takže té přetvářky už prosím nechte.

Nebo jste už zapomněli, jak jste se u tohoto pultíku střídali vy jako svatí na orloji, když jste tento příměr začali používat při výměně ministrů, když KSČM přišla s tím, aby byly odsouzeny zločiny privatizace? Zločiny, během nichž byl rozkraden majetek České republiky dle těch nejnižších odhadů v hodnotě okolo 2 bilionů korun? Dva biliony, které patřily lidem této země? Kdo vám může uvěřit vaši protikorupční rétoriku? Nikdo. Nemusí se na tom připomínat různé aféry od již zmíněné privatizace OKD přes Opencard, přes ostudu kauzy plzeňských práv, nákup pandurů, kauzu Drobila či manipulace s veřejnými zakázkami ve Státním fondu životního prostředí, ProMoPro a peníze uložené na rakouských účtech, kauzu pana Bessera z roku 2014, v té době místopředsedy STAN, resp. jeho bytu na Floridě, nákup letounů CASA, korupční kauzu na Ministerstvu práce a sociálních věcí za ministrování člena TOP 09 Jaromíra Drábka s takzvaným OK Systémem. A mohl bych pokračovat, ale to by bylo delší než celý můj dnešní projev.

A vy chcete hovořit o nějakém potírání korupce? Jste k smíchu. Chcete získat hlasy pro své návrhy, ale arogantně si myslíte, že vám někdo přidá hlasy, když nebudete jednat a budete jen urážet a povyšovat se nad ostatní. To od nás nečekejte.

Závěrem chci dodat, vláda naši důvěru sice nemá, ale pravicové strany v čele s ODS, TOP 09, Starostů a nezávislých, lidovci a Piráti už vůbec ne. Tohohle zbytečného divadla se proto nebudeme účastnit a odcházíme pracovat pro občany. Děkuji vám. (Tleskají poslanci KSČM a poté odcházejí ze sálu.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Jako další s přednostním právem vystoupí místopředseda Poslanecké sněmovny Tomio Okamura, po něm je na řadě místopředseda vlády Karel Havlíček. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, tato vláda, ve které je zprofanovaná ČSSD, naši důvěru neměla nikdy. A poslední rok naši důvěru jen zhoršil. Od počátku jsme upozorňovali například na negativní působení ČSSD v této vládě, a to bez ohledu na ministerstvo. Lokajský postoj České republiky vůči Bruselu a v posledním čase i vůči americké Bidenově vládě jen naši nedůvěru zvýšil. Po kauze Vrbětice jsme z hlediska zahraniční politiky kvůli této vládě už nikoli na kolenou, ale opravdu slovy Karla Kryla ryjeme hubou v zemi, a to tak, že západním zemím už ani nestojíme za to, aby na podlézání české vlády reagovaly nějakým víc než symbolickým pohlazením. To je bohužel výsledek vlády hnutí ANO a ČSSD. Za působení této vlády se zcela vytratila sebevědomá a suverénní politika naší republiky a to nás jako vlasteneckou stranu velmi znepokojuje.

Podíl obyvatel České republiky, kteří důvěřují této české vládě, podle průzkumů Bruselu meziročně klesl ze 40 na 19 %. Nijak nepodceňuji manipulativnost různých průzkumů, který má před volbami nahrát opozici, tedy té správné probruselské. Na straně druhé, ta data se blíží pravdě. Mimo důvěru ve vládu se také propadl meziročně podíl lidí důvěřujících parlamentu, a to z 25 na 15 %. To, že zmiňuji důvěru k parlamentu, je jedním ze zásadních důvodů, proč vládě nedůvěřují občané. Jsou to protizákonnosti, kterých se vláda dopouštěla vyhlašováním nouzových stavů a následnými protiústavními opatřeními. A je třeba říct, že odpovědnost za protiústavní konání vlády a ministerstev nesou i ti poslanci, kdo nouzové stavy tady ve Sněmovně schvalovali i v časech, kdy bylo jasné, že vláda je zneužívá k nezákonným, tedy nelegálním krokům.

Jak jsem už nedávno zmiňoval, zatímco vyvolení bohatnou, naše země a občané samozřejmě chudnou. Naše vláda spolu s Bruselem na to mají jediný lék: zadlužit se, rozdávat dotace a nechat zbohatnout další vyvolené, zatímco dluhy zaplatí opět ti chudí a střední třída.

I profesní svazy si už všimly rozsudků, které ukazují na nezákonnost vládních opatření a upozorňují na to, že už při jednáních s profesními svazy páni ministři souhlasili s tím, že jejich nařízení jsou protizákonná, že je zruší soud, ale že si prostě počkají až na to, kdy je zruší ty soudy. Covid se stal pro vládu v uvozovkách skvělou záminkou, jak pošlapat Ústavu a základní lidská práva občanů. Kromě toho vláda napáchala nedozírné škody.

Dnes už nikdo nepochybuje o tom, že víc škod napáchala vláda svými nepromyšlenými a chaotickými zákazy než samotný virus covidu. Ukazují to ekonomické studie ve světě a srovnání se zeměmi, které braly covid jako to, čím je, tedy další respirační infekční chorobou, která skutečně ohrožuje část lidí, ale jde přitom jen o malou část populace. Je statisticky zcela veřejně prokázané, že způsob aplikace opatření české vlády uvrhl naši republiku mezi statisticky nejhorší země v mezinárodním měřítku. To je prostě smutný fakt.

Vláda a pan premiér Andrej Babiš podlehli tlaku hysterie vyvolané zčásti médii, kdy ta veřejnoprávní hrála ve vyvolávání strachu a paniky první ligu. Pochopitelně i ve vládě byli extremisté jako pan Hamáček z ČSSD, který zdravotní situaci ohrožených 15 % populace pojal jako šanci osekat lidská a demokratická práva všech občanů na minimum. Odolat takovému tlaku chtělo skutečně buď velkou odvahu, anebo alespoň základní právní zdatnost a úctu k právu. Pokud totiž členové vlády neměli odvahu čelit otevřeně touhám po covidové diktatuře, mohli se jednoduše schovat za českou Ústavu a české zákony. To znamená, vyhlašovat jen to, co je zákonné a odůvodněné, a pokud už jednou soud rozhodl, že to či ono je protiústavní, vláda to měla respektovat. To znamená, měla otevřít školy, srovnat podmínky například vlekařů s ostatní hromadnou dopravou atd. Tady bychom mohli vyjmenovávat hodně dlouho. Nic z toho se nestalo a vláda nijak soudní rozsudky nereflektovala. A to už nesnese žádnou omluvu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP