(11.50 hodin)
(pokračuje Okamura)

Takže vláda to ve skutečnosti nemyslí vážně s tím, aby zajistila dobrou životní úroveň těch občanů, kteří mají ty nejnižší důchody. Radši přidává těsně před volbami pár stovek, a tím si udržuje důchodce řekl bych na provázku. Ale přece SPD chce zajistit systémovou dobrou životní důstojnou úroveň pro invalidní starobní důchodce, aby se nemuseli třást každý rok, kolik jim ta která vláda přidá nebo ne. Samozřejmě to přidání vždycky také podporujeme, ale není to to systémové, co bychom chtěli.

Takže pojďme dál ohledně porovnání těch vládních priorit a priorit SPD.

Situace kolem exekucí. Vláda tady blokuje už dva roky náš návrh zákona na zestátnění exekutorů. Pan premiér Babiš, to teda bylo pokrytectví nejvyššího kalibru, když říká, že byla chyba privatizovat exekutory, a zároveň tady dva roky jeho vláda blokuje náš návrh zákona na zestátnění exekutorů. Jako opravdu, pane premiére Babiši, to je trošku už moc tohleto. Ještě že tady jsem a můžu to uvést v přímém přenosu na pravou míru. Jestli jste proti privatizaci exekutorů, tak proč dva roky blokujete návrh zákona z pera SPD, který tady leží ve Sněmovně, na zestátnění exekutorů? A dokonce jste nehlasoval ani pro na vládě ve stanovisku vlády. Takže to je úplně neuvěřitelné, jak pan premiér tady řekl doslova nepravdu.

Další věc je, že tady máme náš návrh zákona na zrušení úroků z úroků, protože to je prostě nemorální, a opět vláda nás v tom nechce podpořit.

Dále tady už leží dva roky návrh z pera SPD na ukončení lichvy, tedy zastropování úrokové sazby RPSN. Mimochodem, ten zákon platí ve většině zemí Evropské unie včetně Slovenska. Tím pádem tam samozřejmě skončily ty lichvářské půjčky a ty nebankovní instituce s lichvářskými úroky. Ale vždyť vaše vláda naopak podporuje ty lichváře a tenhleten exekuční systém, protože tady blokujete zákon - který mimochodem platí ve většině zemí EU - na zastropování úroků RPSN. Tuším, že na Slovensku je to cca 12 %. Čímž samozřejmě to je ten první stupeň k tomu, aby lidé nepadali do dluhových pastí, protože logicky když je tady úrok třeba 60 až 70 % u nebankovních institucí, anebo byly tady dva rozsudky ohledně tohoto v české historii, a tuším, že jeden byl 70 %, že se týkal úroku 70 %, a druhý bylo něco podobného, no tak samozřejmě logicky ti lidé padají do dluhových pastí. A v čem je ten problém? Protože potom samozřejmě je stát nemůže nechat na ulici a ty rodiny jsou sanovány sociálními dávkami, tzn. z peněz nás všech, z peněz občanů, kterých se to ale vůbec fyzicky netýká. Proto je to sociální problém, který je potřeba řešit na legislativní úrovni, aby vlastně - protože dneska jestli jsem nastaven tak, že vydělá exekutor, vydělá lichvář, vydělá právník, ale v podstatě doplácí běžný občan ze svých daní, který dokonce s tím nemá vůbec nic společného. A to je přece ten problém, proč je to potřeba řešit. Takže tady opět jsem porovnal - vláda podporuje tento systém exekucí a lichváře, a my to chceme zarazit.

Další rozdíl programový. Hnutí SPD tady předložilo zákon, ten už tady leží tři roky, na přímou volbu a odvolatelnost politiků. Opět vláda blokuje.

Další zákon - referendum. No tak tady se malinko zastavím, protože v politických programech některé politické strany slibovaly voličům referendum před volbami v roce 2017. Byli to Piráti, bylo to hnutí ANO, bylo to ČSSD, bylo to KSČM a samozřejmě je to vlajková loď hnutí SPD. A náš návrh zákona o referendu tady už déle než tři roky leží ve Sněmovně a všechny ostatní strany to zablokovaly tak, že máme čtyři měsíce do voleb, a zase žádné referendum nebude. Takže jste prostě obelhaly voliče, všechny ty strany, které jsem jmenoval. A to jsou všechno ty důvody, proč o tom hovořím, proč my prostě nesouhlasíme s postupem této vlády. Takže hnutí SPD prostě bude prosazovat zákon o referendu. A mimochodem, už jsme tady navrhli jako bod čtrnáctkrát referendum o vystoupení z Evropské unie. Aby sami občané mohli rozhodnout o své budoucnosti ve své zemi. A všichni jste nám to tady zase zablokovali. Ale my budeme dál bojovat za demokracii, za tu možnost, aby lidé mohli demokraticky rozhodovat o své budoucnosti ve své zemi. Mimochodem jsme už jeden z mála států, tuším, že už jsou jenom dva státy v Evropské unii, které nemají zákon o referendu. To je tedy opravdu ošklivá vizitka ostatních politických stran kromě SPD z hlediska jejich přístupu k demokracii.

Další zákon - můj dům, můj hrad. Opět nám to vláda blokuje. Hnutí SPD navrhlo zákon, a leží tady ve Sněmovně, kde chceme posílit práva na tzv. nutnou obranu. To znamená, my navrhujeme, aby když nějaký kriminálník nebo nějaký prostě pobuda překoná nějakou překážku, např. vypáčí okno, vylomí zámek, tak aby ten, kdo je v tom objektu doma a bude se bránit, byl vždy v právu. To znamená, znovu říkám, vylomí zámek, je tam něco násilného, tak v takovém okamžiku, aby když vás někdo přepadne doma, vás nebo vaše blízké, tak aby vždy byl ten napadený v právu. A vláda nám to blokuje.

A pak tady máme ty kauzy. Vzpomeňte si pár měsíců zpátky u Plzně, jak přepadli pána, recidivista odsouzený za vraždu přepadl v noci pána, který má domek na samotě, pán ho v sebeobraně v noci zastřelil legálně drženou zbraní - a pán je ještě popotahován na policii, jestli prý obrana byla přiměřená! Takže v noci ho doma přepadne propuštěný recidivista, propuštěný za vraždu, což v tu chvíli nevěděl, ale proč by to taky měl vědět, když je doma ve svém soukromém objektu, a ještě je popotahován. To je opravdu absurdní situace, kdy prostě tato vláda udržuje stav, že kriminálníci jsou zvýhodňováni oproti slušným občanům. A to prostě SPD nepřijímá, toto. My si na to nebudeme zvykat, protože slušný člověk musí být na prvním místě. Nebudeme si zvykat na to, že prostě dívky a ženy, že se tady zavedla v metru nová móda a že kabelky nosí na břiše, protože kdyby je měly z boku nebo zezadu, tak se bojí, že je okrade kapsář, že se staří nebo starší lidé bojí jít večer domů. My si na to prostě nebudeme zvykat. To není normální svět. Normální svět je, že se bojí kriminálník a loupežník, nikoliv slušný občan.

Další zákon, kde máme odlišná stanoviska mezi vládou a SPD. My navrhujeme zrušit poplatky OSA, to jsou ty autorské poplatky, pro všechny provozovny, pro které není hudba výdělkem. Opět nám to vláda tady celou dobu blokuje. A já nechápu, proč mají poplatky OSA platit provozovny, obchody, zdravotnická zařízení, autoservisy, restaurace, když není hudba pro ně cílem výdělku. Chápu, když to třeba platí hudební klub. Ale my to chceme zrušit a je to z našeho pohledu i vítaná pomoc živnostníkům a malým podnikatelům. Mimochodem jedním z těch důvodů je to, že ta OSA si nedá říct a nechce ztransparentnit své hospodaření. Vůbec nevíme, jaké jsou tam platy, přitom je to v podstatě povinná daň. Přes opakované apely nechtějí zveřejnit své platy, nechtějí zveřejnit odměny, umělci si stěžují, že to účtování je netransparentní. No tak holt se na to musí přistoupit jiným stylem. Ale vláda to podporuje. Vláda to podporuje. SPD naopak navrhuje zákon, abychom pomohli pracujícím lidem.

Dále paušální daň. Tak o tom jsem mluvil ve Sněmovně poprvé v roce 2013. SPD prosazovalo zavedení paušální daně pro živnostníky. A tady jsem rád, tady musím pochválit vládu, protože poté, co ještě letos na jaře to paní ministryně Schillerová, ministryně financí, odmítala, tak krize paradoxně pomohla tomu, že tento nápad SPD na zavedení paušální daně pro živnostníky, který zásadně zlevňuje a odbyrokratizovává živnostenské podnikání, prošel. Ale to, co už vláda blokuje, je následně, že tady se hlasuje o našich pozměňovacích návrzích, abychom zvýšili ještě tu hranici o něco, aby se do toho vešlo více malých živnostníků. A zvláště teď v krizi je přece důležité podpořit živnostenské podnikání a všechny občany, kteří se chtějí samozaměstnat. Dobré by bylo je motivovat. Motivovat lidi k tomu, že pracovat se vyplatí, že to má smysl a že je stát podrží, že je na jejich straně. Takže návrh na zavedení paušální daně pro živnostníky, návrh SPD, už tady prošel. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP