(12.00 hodin)
(pokračuje Okamura)

Zvýšení hranice DPH na 1,2 milionu. Opět se nemůžeme shodnout s vládou. V sousedním Polsku, na Slovensku je hranice 1,2 milionu, 1,3 milionu. Ale vláda to tvrdošíjně prostě drží na milionu. Takže místo abychom podpořili opět malé podnikání, abychom to zvýšili ale v souladu s tím, co platí v okolních zemích - chci říct, vláda to asi nesleduje, my to v SPD sledujeme - tak vláda pořád dusí ty živnostníky a malé podnikatele a tvrdošíjně hlasuje proti našemu návrhu na zvýšení té hranice pro ten povinný vstup do DPH. My to chceme zvýšit na 1,2 milionu a vláda je prostě proti. Já si myslím, že je to správně. Znovu říkám, že i v okolních srovnatelných zemích už to takto mají, aby vyšli vstříc živnostníkům a malým podnikatelům. Takže zase rozdíl mezi SPD a vládou.

Další věc. Podpora pracujících rodin s dětmi. No tak tady musím pochválit opět - vidíte, že jenom nekritizuji - protože díky hlasům vládních poslanců prošel návrh naší poslankyně Lucie Šafránkové, aby pracující lidé dostali zvýšený přídavek na děti o 200 korun, takže celkově 500 korun. A už to prošlo Sněmovnou, teď před měsícem. Protože my máme jenom devatenáct poslanců z dvou set, tak potřebujeme, aby naše návrhy podpořily ostatní strany. Díky i hlasům vládních poslanců prošel návrh SPD, a už to vstupuje v platnost, že pracující rodiče s dětmi, pracující rodiny budou mít navíc celkově 500 korun přídavek na děti.

Zvýšení slevy na poplatníka. Tady se opět s vládou neshodujeme. Protože pro SPD je pracující člověk na prvním místě, slušný člověk a také pracující člověk. Slušní lidé jsou invalidní důchodci, starobní důchodci, studenti, děti a tak dále, a ti pracující lidé je skupina, na kterou klademe také velký důraz. A my si myslíme, že by se měla zvýšit sleva na poplatníka, protože je to prostě sleva ze mzdy, je to sleva z příjmu z práce, netýká se to žádných nepřizpůsobivých. A je potřeba zvláště teď, zvláště v této době, nechat lidem více peněz v peněženkách, těm pracujícím. Takže tady se zase s vámi neshodujeme, protože pro vás není až takovou prioritou pracující člověk. Pro SPD je to zcela zásadní skupina občanů, na jejichž straně my vždy budeme stát.

Zrušení superhrubé mzdy. Ano, to mělo SPD v programu dlouhodobě. A musím poděkovat dvěma dalším politickým stranám, že jsme společně prohlasovali zrušení superhrubé mzdy. Protože pro SPD je zcela zásadní, abychom pracujícím lidem nechávali více peněz v peněženkách. A přestože to tenkrát zavedly jiné vlády, jsem rád, že tady jsme se na tom shodli, že se nám to podařilo zrušit a lidé reálně mají více peněz v peněženkách. Vadí nám na tom tedy trošku to, že zároveň tady byl i ten pozměňovací návrh na zvýšení slevy na poplatníka, aby ten benefit měli i ti lidé s těmi nejnižšími příjmy, jakoby ten zvýšený benefit, aby to opravdu razantněji pocítili v peněženkách. To bohužel neprošlo, tak jak jsme si představovali. Ale tak každá koruna pro pracující lidi v peněženkách je dobrá. A jsme bohužel opoziční strana, takže děláme, co můžeme.

Zároveň tady musím odmítnout ty výtky, že se tím zadlužila republika. Já myslím, že se tady Česká republika zadlužuje úplně jinými výdaji. Zadlužuje se například nesmyslnými drahými zahraničními nákupy, předraženými zakázkami. Ostatně jak tady NKÚ zjistil, tak vláda tady předražuje zakázky. NKÚ to zjistil. A pak se říká, že nejsou peníze na pracující lidi. No nezlobte se na mě, tyhle výtky musím odmítnout. Přece slušný člověk a pracující nebude doplácet na zlodějny nebo na pochybení vlády. Co je to za logiku? To fakt odmítáme. Naopak je potřeba přivést k politické odpovědnosti, nejlépe k hmotné, ty, co to rozhodují, a slušným lidem zároveň přece vycházet vstříc. Přece slušný pracující člověk nemá vůbec vliv na ta vaše rozhodnutí. Je potřeba slušné lidi podporovat.

Antivirus. Ano, i díky hlasům poslanců SPD, a my jsme na to pyšní, my jsme chtěli podporovat udržení pracovních míst a další tyto programy, takže jsem rád, že systém Antivirus celou dobu fungoval, ostatně my jsme u těch diskusí byli od začátku loni na jaře, a že to fungovalo ke spokojenosti občanů celou dobu. Takže k tomu se hlásíme, že je to i díky hlasům poslanců SPD.

Dvojí kvalita potravin. Ano, tady musím pochválit, protože tento dlouhodobý programový bod SPD, abychom sankcionovali, nejlépe zrušili dvojí kvalitu potravin, to je to, že nám tady nadnárodní západní korporace dovážejí šunty pod stejným balením a dělají ze žaludků českých občanů odpadkové koše. Takže v zákoně o potravinách jsme tady nalezli vzájemně shodu s vládními stranami a společnými hlasy jsme prohlasovali zásadní zvýšení sankcí za dvojí kvalitu potravin. Samozřejmě to, že se to budou snažit ty řetězce obcházet a že mírně změní balení, to už je jiná věc, ale to je bohužel ten důsledek členství v Evropské unii, že z nás tady ty západní země dělají hlupáky a druhořadé občany. To se společně povedlo. Takže tento programový bod zase musím pochválit. To, co prosazovalo SPD, tak jsme tady našli společnou řeč i s některými vládními stranami a prošlo to v zákoně o potravinách.

To, co ale v zákoně neprošlo, a tady se potom hnutí ANO leklo po té mediální masáži ze strany nadnárodních korporací, abychom posílili potravinovou bezpečnost a soběstačnost České republiky. Jedním z našich hlavních programových bodů je, že chceme kvalitní české potraviny za dostupné ceny. A přestože ve Sněmovně se k tomu letos na jaře hnutí ANO postavilo odvážně, a to jsem kvitoval, postavilo se tomu diktátu ze strany Evropské unie, který znevýhodňuje české potraviny, tak potom pod mediálním tlakem ustoupilo a bohužel tato pasáž neprošla. A občané samozřejmě vidí, že se zdražují potraviny, protože dokud jsou na pultu nadnárodních řetězců česká jablka, tak jsou za třetinovou cenu než poté, když dojdou ta česká jablka, viz případ z loňského roku. A najednou když jsou jablka z dovozu, tak to stoupá na dvoj- až trojnásobné ceny. To samé květák a další, mluvím třeba konkrétně o loňsku. To znamená, že dokud je na trhu česká potravina, tak to způsobuje takovou konkurenci, že jsou ty ceny dostupné, jakmile zmizí z trhu česká potravina, to konkurenční české jablko nebo květák a tak dále, tak okamžitě jsou ty ceny samozřejmě dražší, protože vše je z dovozu a nadnárodní řetězce jsou pak doslova jak utržené ze řetězu, protože už není konkurence. Samozřejmě se to týkalo pouze potravin, které lze pěstovat, lze produkovat v České republice. To jenom krátké vyvrácení jedné z těch lží, co v médiích kolovala.

Stavební zákon. Ano, tak tady musím pochválit opět, že jsme nalezli shodu s částí vlády a prošel zákon po snad více než dvaceti letech, kdy Česká republika je na 156. místě na světě v délce stavebního řízení - na úrovni Bangladéše a dalších superrozvojových zemí. Kdo někdy absolvoval, že si chtěl pořídit vlastní bydlení, třeba domeček, tak ví, co je to za neuvěřitelné martyrium. A podařilo se nám prosadit zrychlení a zjednodušení stavebního řízení. A jsem na to pyšný, že je to i díky hlasům poslanců SPD, protože ostatní jenom mluvili, kritizovali, sami byli v minulosti léta u vlády a nikdy nic, ani náznak zlepšení, neprosadili. Výsledkem jsou drahé byty, výsledkem je nedostupnost nového bydlení, velká byrokracie a tak dále. Byť samozřejmě ty příčiny toho, proč jsou byty drahé, jsou i jiné. Ale tady jenom ve zkratce.

No a samozřejmě tu lež, že bude nových 13 tisíc úředníků a nějaký superúřad. Já nevím, proč tady prostě tyhle strany, které házejí slušným lidem neustále klacky pod nohy, proč lžou. Přitom by měly férově říct, že dojde pouze k transformaci. Že se z 90 % počítá, že to bude transformace těch stávajících úředníků na stavebních úřadech a ten úřad se v podstatě jenom přejmenuje. Tak proč lžou? Já jsem včera absolvoval diskusi v televizi s panem Rakušanem, předsedou STAN, a s panem Výborným z KDU-ČSL, a oni tam prezentovali, že vznikne nový úřad plus 13 tisíc úředníků. Ale to je přece lež. To je úplně flagrantní lež. Kde by se vzali taky navíc ještě? Kdo by chtěl budovat úřad pro 13 (tisíc) úředníků? SPD je proti tomuhletomu. Je to transformace těch stávajících.

Takže prosím vás, by bylo dobré, já vím, že jsou čtyři měsíce před volbami, ale aby zástupci koalice Pirátů a STAN a i koalice SPOLU, to je KDU-ČSL, ODS a TOP, aby jako nelhali. Já vím, že polopravda je jedna věc, ale tohle už je vyslovená lež. To je myslím škoda. Když vysloveně se říká, že tady bude nových 13 tisíc úředníků, to není pravda. A upřímně, opravdu kde by se vzali? To není ani reálné, takovýmto způsobem to dělat. Takže ten zákon je prostě určitým posunem a my jsme rádi, že jsme přispěli naším hlasem, a doufám, že to tak bude, aby se zrychlilo, zjednodušilo stavební řízení, aby si lidé mohli snadněji pořídit vlastní bydlení. O to nám jde SPD: snadněji si pořídit vlastní bydlení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP