(22.00 hodin)
(pokračuje Volný)

Informace o výrobci testovacích tyčinek. Informace o výrobci jsou povinně uvedeny na obalu každé předmětné testovací sady. - My jsme tady řešili falšování léků. Kvůli falšování léků jsme vytvořili systém, aby se tady nemohla prodat ani jedna jediná krabička falešného léku. A něco, co se kvůli vám všem tady strkalo našim dětem do nosu, může vyrobit kdokoli kdykoli jakkoli a jediné, co zajímá Ministerstvo zdravotnictví - to je jejich oficiální odpověď - jediné, co zajímá Ministerstvo zdravotnictví, je to, co je natištěno na té krabičce, v době, kdy se falšuje úplně všechno. A vám to zase nevadilo - ODS, TOP 09, KDU-ČSL, všem těm poctivým a lepším lidem, kteří se tady rozčilujete, že já jsem buran. No tak vy jste se vykašlali na své voliče a vykašlali jste se na jejich děti. A ještě jste jim u toho lhali, že jste křesťané.

Licence výrobce testovacích tyčinek - poslouchejte, protože vaše děti byly testovány tady tím. Výrobci testovacích tyčinek nemají povinnost dokládat správním orgánům žádnou formu licence. - Na tom jste se vy všichni, vládní i opoziční poslanci, podepsali. Všichni jste to věděli, my jsme vám to tady říkali a vy jste se nám vysmívali. Vy všichni jste zodpovědní. No vy taky, kolego...

Půjdeme dál. Co tady máme dál... Že vláda zaváděla restrikce na základě nějakých emocí, to už víme všichni. Protože už mám jenom 2 minuty 53, tak vám nestihnu přečíst všechny tyhle stránky, kdy vláda patnáctkrát za sebou, dneska už možná šestnáctkrát, věděla, že porušuje zákony této země. Tato vláda s pomocí opozice nezákonně uzavřela základní školy.

To, že tahle vláda šířila dezinformace, to je pravda, protože když chtěla tato vláda vystrašit lidi, tak si dokonce pan ministr Blatný, jeden z mnoha bývalých ministrů zdravotnictví, klidně řekl, že pacienti leží na chodbách v nemocnicích. Připomeňme si to. Nebyla to pravda.

Když jsem dneska obviňován z toho, že tady ohrožuji své kolegy a kolegyně, tak si dovolím připomenout dneska členům ODS jejich oběd, kde jich sedělo šest bez roušek u jednoho stolu, a dovolím si připomenout jednání zdravotního výboru, kde se nedodržovaly - byli jste tam v šesti - kde se nedodržovaly dvoumetrové rozestupy. No a připomeňme si, protože v tom jedete všichni a jenom pokrytecky tady říkáte, že něco dodržujete, že pan premiér Babiš prostě byl s člověkem, který má covid, a do karantény přesto nešel.

Utlumované informace od paní - já to přečtu úplně přesně, protože to tady mám někde - paní doc. dr. Ireny Koutné, Ph.D., že paměťová imunita chrání po prodělání covidu nejméně rok, to jsou věci, které ona vyzkoumala, to si tak nevystřelila, protože tady se musí všichni navakcinovat. Tak my s těmi protilátkami, s tou imunitou prostě pracovat nebudeme.

Další věci nestihnu. Nicméně 22. 6. mi bylo vedením Sněmovny, přímo panem Vondráčkem, ten rozhovor mám zaznamenaný, přislíbeno slyšení petice Zdravého fóra za účasti petentů dopisu lékařů vládě, politikům a Parlamentu. A já vás všechny 22. 6. na toto slyšení zvu, protože tam zazní všechno to, co jste mi zakázali, aby zaznělo dneska. Tam to zazní. A buď to zazní v přímém přenosu České televize, nebo to zazní v největším streamovacím festivalu veřejnosti. No a pokud pan předseda Sněmovny pan Vondráček mi lhal a to slyšení 22. 6. veřejné nebude, tak se připravte na to, že nebudete mít parlamentní prázdniny. Děkuji. (Ozývá se smích zprava.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan ministr Lubomír Zaorálek. (Nemá zájem vystoupit.) Tak to je omyl, toto přihlášení. Tak vystoupí s přednostním právem první místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček. Prosím, máte slovo. (Ozývá se: Dezinfekce!) Pardon, děkuji za upozornění. Prosím o dezinfekci. (Probíhá dezinfekce řečnického pultu.) Tak využiji tohoto času, abych vás informoval, že po přednostním právu pana ministra Hamáčka vystoupí v rozpravě paní poslankyně Věra Kovářová. Tak teď je na řadě pan vicepremiér Hamáček a potom paní poslankyně Kovářová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, já nechci zdržovat, ale přece jenom vzhledem k tomu, co tu zaznělo na margo sociální demokracie, musím říct pár vět, protože když někdo neví kudy kam a dojdou argumenty, tak praští sociální demokracii po hlavě Altnerem.

Já chci konstatovat, že sociální demokracie uspěla se svým dovoláním k Nejvyššímu soudu. Ta materie se vrátila soudu první instance s právním názorem Nejvyššího soudu, tudíž aktuální stav je takový, že sociální demokracie dědicům pana Altnera nic nedluží. A pokud bude soud první instance respektovat právní názor Nejvyššího soudu, tak pravděpodobně to dopadne tak, že dědicové pana Altnera budou dlužit sociální demokracii, protože my jsme za něj zaplatili několik desítek milionů jeho pohledávek. Takže tolik k těm dezinformacím.

A když už jsme u toho vystoupení pana poslance Volného, tak já jenom si dovolím ještě jednu poznámku na margo toho objímání. Já nevím, kolik tisíc fanoušků a fanynek objímá pana poslance Volného, ale vím, jak dopadá, když někoho obejme pan poslanec Volný. Když on a jeho kolegové vtrhli do Kauflandu v Kolíně a ostraha zavolala policii, tak pan poslanec Volný objímal toho zasahujícího policistu tak intenzivně, že mu zhmoždil ruku. Takže takhle to dopadá. (Ozývá se potlesk z lavic sociální demokracie.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní v rozpravě vystoupí paní poslankyně Věra Kovářová, v tuto chvíli poslední přihlášená. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych reagovala na úvodní projev pana premiéra. V něm bylo nejčastěji opakovaným slovem slovo já. Ještě s dovětkem: já jsem prosadil, já jsem zařídil. Z logiky toho mi vyplývá, že pan premiér nabyl dojmu, že je premiérem všehomíra. A já bych panu premiérovi z logiky tohoto vyjádření chtěla připomenout, co skutečně zařídil on. Co jste tedy skutečně zařídil vy, pane premiére.

Vy jste zařídil, že se v těžkých covidových dobách střídají ministři zdravotnictví jako na obrtlíku. Vy jste zařídil, že naše děti byly nejdéle na distanční výuce. Vy jste zařídil, že je naše země zadlužená nejvíce ve své novodobé historii. Vy jste také zařídil, že se naše země žene do dluhové pasti. Vy jste také zařídil, že nám chybí vámi slibované dálnice. Vy jste také zařídil, že nám chybí místa v mateřských a základních školách. Vy jste, pane premiére, zařídil, že mají lidi strach z budoucnosti - proto ty úspory na účtech, o kterých jste hovořil. Také jste málem zařídil, že obce přišly o své příjmy - naštěstí přišly pouze díky Senátu a zde Poslanecké sněmovně pouze o část příjmů. Vy jste také zařídil, že kraje nedostaly kompenzaci za výpadky příjmů z kompenzačního bonusu, protože prostě nemáte rád vedení Prahy. Vážený pane premiére, vy jste také zařídil, že vaše vláda má v současné době minimální podporu občanů. A proto vás, pane premiére, žádám, jestli to s naší zemí myslíte dobře, tak jak tvrdíte, tak prosím už raději nic nezařizujte.

A na závěr mi dovolte poznámku. Byli to hejtmani, starostové, policisté, hasiči, vojáci a především zdravotníci v první linii, kdo nás skutečně navzdory vládě dostali z nejhoršího. Nebyl jste to ani vy, pane premiére, ani vaše vláda. Děkuji. (Ozývá se potlesk zprava.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP