(22.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. A ptám se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy. Do rozpravy se nikdo nehlásí, rozpravu končím. Rozpravu jsem skončil, ale s přednostním právem se hlásí pan předseda Zbyněk Stanjura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Blížíme se hlasování a dovolte mi, abych v krátkosti nejprve zhodnotil třináct hodin trvající schůzi, respektive jedenáct a půl, jelikož jsme měli hodinu a půl polední pauzu.

Kdybych měl vyvrátit všechny lži, manipulace, polopravdy a nepravdy, které tady zazněly, byli bychom tady skutečně až do rána. Mnoho z toho udělali mí kolegové, kteří vystupovali přede mnou, tak aspoň jedno. Skoro vždy začíná Andrej Babiš svoji sebechválu otázkou důchodů, dneska měl inovativní novinku, že za ním sedící vicepremiérka takhle mávala grafy. Tak já mám taky jeden graf. (Názorně ukazuje.) Nemůžu to předat, není to úplně fér, tak ho budu držet sám. Nebude na tom nic vidět, jako nebylo vidět na těch grafech, kterými mávala paní ministryně financí. Tak jsem spočítal čísla z Ministerstva financí a Českého statistického úřadu, jak je to s těmi důchody a jaký je poměr průměrného důchodu k průměrné mzdě. Ta čísla byste mohli přečíst. (Opět ukazuje na grafu.) V roce 2010 průměrný důchod 42 % průměrné mzdy. V roce 2013 po tom tak kritizovaném období byl poměr průměrného důchodu k průměrné mzdě 44 %. A pak nastoupily vlády Andrej Babiše a po sedmi letech je průměrný důchod k průměrné mzdě o 4 % nižší než v roce 2013, o 2 % nižší než v roce 2010. To jsou fakta, která vyvracejí tu propagandu, která tady ráno zaznívala i s tím inovativním prvkem vicepremiérka pro prezentaci špatných čísel. (Potlesk v pravé části sálu.)

Bylo fakt dojemné, jak se sami poslanci ANO nám poslancům koalice SPOLU snažili radit, co všechno máme dělat, o čem se máme poradit, jak máme vystupovat, co máme říkat. Děkujeme pěkně, opravdu to nepotřebujeme. Na druhé straně docela chápu, že v dnešní debatě probíhaly primárky hnutí ANO a souboj o postavení na kandidátních listinách. Všiml jsem si, že mnozí kolegové, kteří ve svých regionech neuspěli, se na poslední chvíli snaží zalíbit šéfovi, aby je mohl vyvézt na těch kandidátkách nahoru. Já tomu rozumím, ale nechte si to na schůze ANO. Je to mnohem vhodnější.

Slyšeli jsme tady nářky, proč teď, proč to nebylo dřív, proč už čtyři měsíce před volbami, jaký je plán B. Slyšel jsem tu otázku mnohokrát a odpověď je velmi jednoduchá. Jaký plán B? Četli jste Ústavu? Aspoň jednou? Tam je to přece všechno napsáno. Ústavní postup. Ministr kultury říká: proč to vyvoláte, když nemáte většinu? No naprostá logika, my jsme v opozici, protože máme většinu. Pan ministr kultury se svými kolegy v letech 2010 až 2013 pětkrát vyvolali hlasování o důvěře. Zapomněl. Je to dávno, já tomu rozumím. Takže co říká Ústava? V okamžiku, kdy Sněmovna vysloví nedůvěru vládě, vláda podá demisi, prezident ji přijme, pověří ji výkonem funkce v demisi. Načež v normální demokratické společnosti - to tam nemáme napsáno, to není návod k použití nějakého elektronického přístroje, ale Ústava - se předpokládá, že prezident si sezve postupně, najednou nebo po částech, to je na něm, představitele všech politických stran v Poslanecké sněmovně a budou hledat řešení. Jedním z řešení může například být, že jsou čtyři měsíce do voleb a bude dohoda, že se nebude hledat nová většina a vláda dovládne v demisi. Takže jaký plán B, když to za nás dávno vyřešila Ústava?

Mohl bych v této chvíli zopakovat hlavní argumenty, proč dnes vyslovit vládě nedůvěru: rozvrácené veřejné finance, ignorace práva, nezákonné zavření obchodů, hospod, školek, škol, nezvládnutý boj s pandemií, chaotické programy pomoci, střet zájmů a tak dále, a tak dále, a tak dále. Ale položím nám všem, ale taky občanům, jednoduchou otázku: Dáte důvěru vládě, kde premiérem je baron Prášil? Dáte důvěru vládě, kde ministr vnitra, který řeší bezpečnost, v kauze Vrbětice postupuje jako Pat a Mat? Dáte důvěru vládě, kde vicepremiérka a ministryně financí se ve světě veřejných rozpočtů a státního rozpočtu pohybuje jako Alenka v říši divů? Dáte ministrovi pro zastavení dopravy a nepostavení jaderného bloku Dukovany, který sám sebe prezentuje jako Ferdu mravence, práce všeho druhu, důvěru? Kde dalšími členy vlády jsou ministryně rychlý dvojklik, nepřítomný ministr obrany němý Bobeš (pobavení v sále) nebo ministryně spravedlnosti, pro kterou platí české přísloví "mlčeti zlato"? Takto stojí totiž dneska tato otázka. Ano, ze zákona, to je taková ta vznešená formule: Kdo je pro návrh? Kdo je proti návrhu? Položte si sami sobě otázku a poctivě si odpovězte, zda byste chtěli pracovat ve firmě, kde ředitelem je baron Prášil, náměstkem pro bezpečnost Pat a Mat, náměstkem pro finance Alenka v říši divů, obchodním ředitelem Ferda mravenec, práce všeho druhu. A pokud si poctivě odpovíte, tak budete stejně jako my hlasovat pro návrh. (Potlesk v pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. A s přednostním právem se přihlásila paní předsedkyně Markéta Pekarová Adamová. (Nesouhlasné hlasy z levé části sálu.) Prosím, paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za slovo. Potlesk si nechte až na potom.

Dámy a pánové, je to zajímavé poslechnout si celou debatu a vlastně si nechat ten svůj projev až na závěr, protože to skýtá možnost reagovat na mnohé z toho, co tady zazní, na jájínkovství, kterého jsme tady byli svědky v projevu pana premiéra. On to byl takový koktejl jájínkovství, fňukání a ublíženosti a zároveň také až neuvěřitelné demagogie a obrovského množství lží.

Třeba jedna z hlavních už byla v předchozím projevu vyvrácena, co se týče právě poměru mezd a důchodů a její úrovně. Je to prostě doložitelné fakty, stejně tak jako celá řada jiných konkrétních věcí, které zazněly. Ostatně vzpomeňme, ať to není z úst kohokoliv z nás z opozice, jak hřímala Jana Maláčová na předchozím sjezdu své strany, že i za toho Kalouska byly ty důchody vyšší. Pamatujete si? A pokud ne, tak si to určitě najděte. Je to k dohledání. Takže to nejsou slova jenom naše, jsou to slova i těch, kteří jsou za ten stav spoluzodpovědní v této vládě.

Co však rozhodně nebylo řečeno a stálo by to za říci občanům, i těm seniorům, kteří jsou tak často vzpomínáni jednotlivými vládními představiteli, je, kolik si vydělal Agrofert na dotacích. To stojí teprve za pozornost, jak tohle rostlo rychle. (Ukazuje graf.) Od roku 2011, kdy hnutí ANO vzniklo, teprve to hnutí bylo ustaveno, až doposud. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP