Středa 7. července 2021, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Vojtěch Filip)

331.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s přijetím zákona o elektronizaci zdravotnictví
/sněmovní tisk 1164/ - třetí čtení

Děkuji, že u stolku zpravodajů zůstal jak ministr Adam Vojtěch, tak zpravodaj garančního výboru Rostislav Vyzula. Konstatuji, že pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 1164/2, který vám byl doručen 16. června 2021. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 1164/3.

Ptám se pana ministra, jestli tady má zájem? Má zájem o úvodní slovo před otevřením rozpravy. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch Děkuji, vážený pane místopředsedo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych se opět velmi stručně vyjádřil k vládnímu návrhu zákona, který mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o elektronizaci zdravotnictví, o kterém jsme hlasovali před chvílí. To znamená, je to změnový zákon několika souvisejících právních předpisů.

Vzhledem k tomu, že předložený vládní návrh zákona byl již při jeho projednávání v Poslanecké sněmovně představen, dovolte mi, abych k jeho uvedení pouze připomenul, že tento vládní návrh zákona tedy obsahuje několik novel zákonů, v nichž jsou vyjádřeny návaznosti na instituty a postupy upravené zákonem o elektronizaci zdravotnictví. Jde o tyto zákony: zákon o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy ČR, zákon o archivnictví a spisové službě, zákon o nemocenském pojištění, zákon o léčivech a zákon o zdravotních službách.

Nyní bych se rád vyjádřil k uplatněným pozměňovacím návrhům. Pokud jde o pozměňovací návrh pana poslance Vyzuly, který je označen písmenem A, rád bych k němu uvedl, že tento pozměňovací návrh plně podporuji.

Pokud jde o pozměňovací návrh pana poslance Petrtýla uvedený pod písmenem B, tento pozměňovací návrh doplňuje § 45 zákona o zdravotních službách o novou povinnost poskytovatelů zdravotních služeb, a to sdělit smluvním zdravotním pojišťovnám ve lhůtě 24 hodin výsledky vyžádaných laboratorních odborných hematologických, odborných biochemických a mikrobiologických vyšetření provedených pacientovi, a to za účelem plnění úkolů zdravotních pojišťoven podle jiných právních předpisů. Jsem toho názoru, že optimalizace rozsahu, účelnosti a dostupnosti laboratorních vyšetření zdravotním pojišťovnám lze dosáhnout jinými cestami, než je stanovení nové povinnosti do zákona o zdravotních službách. Stanovení této povinnosti by znamenalo administrativní zátěž pro poskytovatele zdravotních služeb, přičemž mám za to, že zasílání těchto údajů o zdravotním stavu pacienta není návrhem sledovanými cíli dostatečně opodstatněno. Zdravotním pojišťovnám v tomto směru nepřísluší vyhodnocovat zdravotní stav pacienta a potřebnost jeho vyšetření. To můžou samozřejmě provádět případně v rámci revizní činnosti.

V této souvislosti považuji za potřebné taktéž upozornit na to, že vládním návrhem zákona je vlastně tato povinnost zaváděna v rámci Národního registru hrazených zdravotních služeb, který je součástí NZIS, tedy Národního zdravotnického informačního systému, kdy výsledky zmíněných laboratorních vyšetření jsou samozřejmě do tohoto registru zaneseny, a obsah tohoto registru bude přístupný zdravotním pojišťovnám v rozsahu údajů o zdravotních službách, které uhradily, a to za účelem provádění veřejného zdravotního pojištění. Poskytovatelé by tedy, pokud by tento pozměňovací návrh byl přijat, v zásadě předávali dané údaje duplicitně, a z tohoto pohledu tedy daný návrh nemohu podpořit. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi a otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí z místa? Vidím pana poslance Davida Kasala. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já se musím vyjádřit k pozměňovacímu návrhu A pana Rostislava Vyzuly. My jsme na posledním jednání zdravotních pojišťoven toto projednávali a já chci upozornit na jednu věc. Změna rodných čísel ve zdravotnickém systému je obrovský zásah a není to tak jednoduché, protože jednak ta rodná čísla se používají nejenom aktivně v tuto chvíli, ale jimi jsou zajištěny všechny dokumenty staré až 50 let, které se skladují, a ty dokumenty musí být v každou chvíli dostupné.

Vzhledem k tomu, že změny identifikace a identifikátor pro pacienty se uvažuje zavést během jednoho až dvou let, tak si nemyslím, že to v tuto chvíli je úplně připraveno, protože my zdravotníci v každé chvíli musíme mít dostupný materiál a dostupné informace o daném pacientovi a přečíslování všech dokumentů bude rozhodně trvat mnohem delší čas.

Další věc, která tam je, je návaznost na sociální systém a další záležitosti a ty nebyly pořádně projednány, takže já nemůžu tento pozměňovací návrh podpořit.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Kdo dál do rozpravy? Nikoho nevidím, rozpravu končím.

Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova? Není tomu tak. V tom případě požádám zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Rostislav Vyzula: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dobrý den ještě jednou. Garanční výbor se zabýval daným tiskem 1164 dne 23. června tohoto roku a odsouhlasil také usnesení pod číslem 402, které vám bylo doporučeno.

Hlasovací procedura by byla následující - nebo tak, jak byla odsouhlasena:

1. Návrhy legislativně technických úprav, které byly předneseny ve třetím čtení - takové jsme tady neměli.

2. Garančním výborem byla přijata legislativně technická úprava, která se týká zákona o zdravotních službách. Je nutno opravit účinnost od 1. ledna 2022 na 1. leden 2023, a to z toho důvodu, aby nevznikla roční mezera, v průběhu které by nebylo možné používání identifikátorů pacientů a předávání údajů od statistického ústavu České republiky. To by se mohlo hlasovat jako druhé, i když pokud by s tím Sněmovna souhlasila, tak je to možno přidat do bodu 1.

3. Pozměňovací návrh pod písmenem A, to je můj pozměňovací návrh. Týká se zákona o zdravotních službách. Jedná se o personální zabezpečení včetně identifikátoru zdravotnických pracovníků, jak zde o tom bylo mluveno.

4. Pozměňovací návrh pod písmenem B, který navrhl kolega poslanec Petrtýl, který se týká nutnosti sdělit laboratorní vyšetření do 24 hodin smluvním zdravotnickým pojišťovnám.

5. Hlasovat o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Slyšeli jste návrh procedury. Má někdo výhradu nebo návrh na změnu procedury? Není tomu tak.

 

Proceduru schválíme v hlasování číslo 59, které jsem zahájil. Ptám se, kdo je pro navrženou proceduru? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 59, ze 153 přítomných pro 136, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Budeme tedy za prvé projednávat legislativně technickou úpravu přijatou na výboru, ano?

 

Poslanec Rostislav Vyzula: Ano. Teď bychom mohli hlasovat o legislativně technické úpravě, která byla schválena na výboru. Stanovisko bylo doporučující.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr? (Souhlas.)

Zahájil jsem hlasování číslo 60. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 60, 154 přítomných, 145 pro, proti nikdo. Návrh byl přijat. Druhý návrh.

 

Poslanec Rostislav Vyzula: Další je návrh pod písmenem A, můj návrh, který se týká personálního zabezpečení identifikátorů. Stanovisko garančního výboru je doporučující.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr? (Souhlas.)

Zahájil jsem hlasování číslo 61. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 61, 154 přítomných, 123 pro, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Rostislav Vyzula: Další je pod písmenem B. Je to návrh poslance Petrtýla a týká se sdělení laboratorních vyšetření do 24 hodin smluvním zdravotnickým pojišťovnám. Stanovisko garančního výboru je nedoporučující.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr? (Stanovisko nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 62. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 62, 154 přítomných, pro 3, proti 57. Návrh nebyl přijat.

 

Tím jsme vyčerpali všechny pozměňovací návrhy. Přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o elektronizaci zdravotnictví, podle sněmovního tisku 1164, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahájil jsem hlasování číslo 63. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 63, ze 155 přítomných 149 pro, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji a končím bod číslo 2. Zároveň předám řízení schůze.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Nyní se budeme zabývat bodem

Aktualizováno 7. 11. 2021 v 15:55.




Přihlásit/registrovat se do ISP