(15.10 hodin)
(pokračuje Luzar)

Já tady za KSČM jasně říkám, že my jsme byli, jsme a budeme pro teritorialitu exekutorů, aby se ukončil mafiánský způsob vymáhání dluhů, násobných dluhů různých exekutorů a cestování lidí za likvidací svých exekucí. Přiznejte to. Pojďte tady postupně jednotlivá zástupci politických stran a řekněte - ne, my nechceme teritorialitu, my chceme zachování stávajícího stavu. Přiznejte to, aspoň buďte tak čestní.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji taky za dodržení času a na faktickou poznámku nyní vystoupí pan poslanec Petrik Nacher. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, já bych reagoval na kolegu Leo Luzara. Té jeho výzvě moc nerozumím, protože my jsme to všichni přece dali najevo hlasováním. Tady byly tři návrhy na teritorialitu - ta základní, která funguje, tuším, jenom v Maďarsku a na Slovensku, pak spotřebitelská, já jsem dokonce přišel tenkrát s bagatelní, za tu jsem dostal vynadáno úplně od všech - a hlasováním jsme dali najevo, kdo má jaký názor na tu teritorialitu. Takže já třeba ji nepodporuji, tady to klidně řeknu na mikrofon, protože vůbec není pravda to, co tady pan kolega Luzar řekl o tom, že automaticky velký exekutor je mafián a malý není. Já mu přepošlu ty maily a stížnosti na ty exekutory, na některé z nich je i trestní oznámení, a to jsou třeba právě ti menší exekutoři. To znamená, není přímá úměra velký exekutor - mafián, malý - poctivý. To už jsme tady probírali a tahleta paušalizace myslím není namístě.

Stejně tak jako kolik dlužníků... Zjišťoval jste si, pane kolego, kolik dlužníků opravdu reálně chodí k těm exekutorům? Kolik dlužníků bydlí v místě trvalého bydliště, kdyby fungovala teritorialita? Zjišťovali jste, jakým způsobem a v jakých zemích funguje teritorialita tak, jak tady byla navrhována, ta klasická teritorialita? Ano, v některých zemích existuje teritorialita a je třeba jenom pro veřejnoprávní věřitele nebo je takzvaná regionální. Ale to, co se tady navrhovalo, to, co vy podporujete, funguje jenom na Slovensku a v Maďarsku. Takže nejprve je potřeba si k tomu zjistit nějaká data a potom tady vystupovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní na faktickou poznámku bude reagovat pan poslanec Leo Luzar. Prosím, máte slovo, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Leo Luzar: Děkuji za slovo. Budu reagovat na kolegu předřečníka. Rozdíl mezi malým exekutorem, velkým exekutorem. Dámy a pánové, slovy klasika: Pověste je všechny, Pán Bůh si to přebere. Já považuji exekutory za - a tři tečky. Prostě je to tak. Postupem doby se z tohoto povolání vytratila jakákoli čestnost, jakákoli úcta k lidem, zůstal jen byznys, a to je pravda.

A co se týče toho, jsem rád, že našel odvahu zastánce a prosaditel řešení exekucí a přiznal, že hnutí ANO 2011 nechce teritorialitu, a jako největší klub tady mohl opravdu zablokovat to, kdyby Senát tam tu teritorialitu dal - tak by to neprošlo. To je důvod, milí občané, proč nemáme v tomto zákoně teritorialitu, že si vymysleli obezličku, tři návrhy, a rozložily se ty hlasy, aby ani jeden neprošel. To je klasický politický trik, který se tady občas hraje, to nevyčítám.

Ale to čestné, to oceňuji, že Patrik sem přišel k tomu mikrofonu a řekl, že on teritorialitu nechce. Děkuji za to, to jsem po vás chtěl, protože to, co se tady rozehrávalo, házení viny na senátory, že vlastně oni by - a kvůli dohodám a tak dále. Ne, je to prostě o tom, že nejsilnější politický klub v této Sněmovně teritorialitu zavést nechtěl. Děkuji za tu odpověď.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí na faktickou poznámku pan poslanec Marian Jurečka a připraví se pan poslanec Patrik Nacher na faktickou poznámku. Pane poslanče, prosím, máte dvě minuty.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Když tady slyším kolegu Luzara, jak se rozohňuje, tak samozřejmě to, že poslanecký klub hnutí ANO už to nějakých 7,5 roku nechce, to je věc, o které se tady ví dlouhodobě. Ale kdybyste, pane kolego, před třemi lety na vašem ústředním výboru, nebo jak to vy dneska nazýváte, řekli, že jedna z klíčových podmínek pro toleranci vlády bude například zavedení teritoriality, tak by to tady asi už bylo. Proč to nebyla jedna z hlavních priorit, za kterou by se komunisté bili v této Sněmovně, když chtěli tolerovat tuto vládu? Děkuji. (Ozývá se potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí... Tak teď mně tady naskočilo víc těch faktických poznámek, takže já to trošku zrekapituluji. Takže poslanec Patrik Nacher, dále se připraví pan poslanec Jan Čižinský a dále se připraví pan poslanec Leo Luzar. Takže Patrik Nacher, prosím, máte slovo, vaše dvě minuty. Tak prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. On si mě asi Leo Luzar dneska vybral, že se do mě bude strefovat, protože tady udělal nevšední odhalení, že jsem měl tu odvahu to říct. Když se podíváte na stenozáznam, tak já to říkám konzistentně od začátku, ten názor je neměnný, je stejný. A jak říkám, zavedení teritoriality není vyřešení minulosti, nepovede k tomu. Nepovede k tomu a jak říkám, funguje to jenom ve dvou zemích na světě.

Ale já jsem se teď už přihlásil, protože my si to asi vyřídíme s kolegou Luzarem třeba někde i jinde, protože to by nebralo konce a jsou tady ještě další zákony. Mě poprosila Helena Válková, která ze zdravotních důvodů musela ještě zůstat v Německu, abych zde na mikrofon přečetl, že jako zmocněnkyně podporuje usnesení vládního výboru k tomuto tisku a podporuje senátní verzi. Já jsem jí to slíbil, tudíž to takhle tady čtu. Takže senátní verze má podporu Heleny Válkové jako vládní zmocněnkyně pro lidská práva. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní na faktickou poznámku vystoupí pan poslanec Jan Čižinský a připraví se poslanec Leo Luzar. Tak prosím, máte dvě minuty.

 

Poslanec Jan Čižinský: Tady ale nikdo netvrdil, že zavedení teritoriality vyřeší něco z minulosti. Ten argument, proč zavést teritorialitu, je samozřejmě do budoucna a ten důvod pro to je mimo jiné ten, aby nemohl existovat korupční vztah třeba mezi podnikem, který generuje mnoho neplatičů, a exekutorem, jak to úplně jasně vyplynulo z deníčku pana poslance Faltýnka. Tady sice jsem viděl gesto kolegy Nachera, ale tak to je. A právě teritorialita by tohle vyřešila.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí poslanec Leo Luzar, zatím poslední faktická poznámka, takže se připraví pan poslanec Lukáš Kolářík. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Leo Luzar: Děkuji, jenom faktickou reakci na kolegu Jurečku, vaším prostřednictvím, si dovolím. Pane kolego, kdybychom dopředu věděli, že proklamace všech politických stran o teritorialitě jsou pouhé lži a volební mystifikace, tak bychom si to do našich priorit k vyjednávání s hnutím ANO dali a prosadili bychom to. Ani ve snu nás nenapadlo, že všechny politické strany, které toto měly ve svém volebním programu a chtěly prosadit teritorialitu exekucí, nakonec v základním hlasování zklamou občany a odstoupí od toho. To byl jediný důvod, proč jsme to tam neměli. My jsme opravdu věřili, že to všichni myslíte vážně, a nakonec jsme v tom zůstali sami, KSČM tady byla jediná, která zvedla ruku pro teritorialitu natvrdo, přidávaly se další, ale prostě zůstali jsme osamocení a v silné menšině.

Ale mě nenadzvedlo to, co se stalo v třetím čtení, to jsem chápal jako politický boj. Mě nadzvedl ten alibismus, když se to vrátilo ze Senátu, když se tady začalo tvrdit, že senátoři jak jeden muž a žena to tam chtěli vrátit, ale kvůli Sněmově to tam nechtějí dát. Tak buď jste v tom třetím čtení při projednávání neříkali pravdu, nebo teď neříkáte někdo pravdu. To je ten základní rozpor slov a činů, který tady dnes zaznívá, a o nic víc nejde. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní faktická poznámka pan poslanec Marek Výborný, zatím jediná faktická poznámka v tuto chvíli. Tak prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP