(14.40 hodin)
(pokračuje Babiš)

Vzhledem k aktuální situaci, kdy na základě rozhodnutí velitele zásahu, to je generální ředitel Hasičského záchranného sboru, dochází k postupné změně úkolu definovaného jako záchranné a likvidační práce na obnovu, byla část vojáků stažena a na místě zůstává 155 vojáků s 90 kusy ženijní techniky.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Čas, pane premiére, vypršel. Pan poslanec Bojko má zájem o doplňující dotaz, prosím. Než dorazí k mikrofonu, seznámím Sněmovnu s omluvou pana ministra vnitra Hamáčka, který se omlouvá z odpoledního jednání z pracovních důvodů. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Marian Bojko: Pane premiére, já jsem v žádném případě nezpochybňoval nějakou práci armády, já si vojáků vážím, vážím si všech jednotek záchranného systému. Tady máme kolegy, kteří jezdí v sanitkách, zachraňují životy, těch si opravdu vážím. Vážím si nesmírně hasičů, hasiči jsou vždycky v první linii, a mám mezi nimi přátele, vím, co to je za obrovské psychické vypětí, být první u nehody, když lidé umírají a vy jim nejste schopni rychle pomoci a tak dále. Tady kolega Brázdil by určitě mohl vyprávět. Ale mě zajímá váš názor, jestli jste opravdu přesvědčen, že tam byly dostatečné počty vojáků a těžké techniky, protože my máme poznatky, že ve spoustě vesnic prostě lidi čekali zoufale. Bylo dost vody, jídla třeba, ale oni potřebovali hlavně ty ruce, ty ruce, tu pomoc, těžkou techniku, a v některých vesnicích se jim to během prvních pár dnů prostě nedostávalo, lidi byli opravdu zoufalí a byli v těžké situaci.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Čas, pane poslanče. Poprosím znovu úklid místa. (Dezinfekce řečnického pultu.) Pokud pan premiér má zájem, potom může odpovědět na doplňující dotaz. Děkuji. Prosím pana premiéra.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Já můžu jenom zopakovat, že reakce všech záchranných složek a celého státního aparátu byla rychlá, zcela profesionální a za to patří obrovský dík všem. Všem, kteří pomáhali, kteří pomáhají, a samozřejmě všem za solidaritu, takže nasazení armády, znovu opakuji, zcela koresponduje s požadavky Hasičského záchranného sboru a samozřejmě pana hejtmana, starostů, kdy v případě potřeby měla a má armáda v pohotovosti výrazně vyšší počet vojáků a techniky připravené pro pomoc na jižní Moravě.

Takže za mě - já myslím, že to proběhlo velice profesionálně, a znovu opakuji, že krizový štáb zafungoval, armáda byla k dispozici, je k dispozici. Takže určitě nemám důvod nikoho kritizovat, spolupráce s panem hejtmanem je velice dobrá. Byl dneska u nás na vládě odpoledne, řešili jsme výši škod, domluvili jsme se, že nám předloží velice konkrétní přehled hlavně všech nemovitostí, které jsou v majetku obcí a kraje na vládu v posledním týdnu července, abychom to ještě před dovolenou vlády v srpnu vyřešili. Takže já za sebe si myslím, že patří velké díky všem, kteří se zúčastňují a - to už bych se opakoval. Ale pokud bylo něco konkrétního, tak samozřejmě můžeme to prověřit, ale já jsem byl na místě dvakrát a žádné nějaké stížnosti jsem nezaznamenal. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní bude interpelovat pan poslanec Jakub Michálek pana premiéra ve věci transparence výdajů na volební kampaň. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážený pane premiére, vážené kolegyně, vážení kolegové, transparence veřejných peněz je určitě velké téma, ostatně hnutí ANO s tím kandidovalo ve volbách a je jasné, že kdo má v pořádku peníze na volební kampaň, tak pak může dělat pořádek ve veřejných financích a nemusíme se bát toho, že jsou peníze daňových poplatníků rozkrádány. Já bych se chtěl zeptat na dopis, který obdrželi občané České republiky, který jste posílal, který šel údajně do všech domácností, a nejde mi teď o obsah, obsahu se ta interpelace netýká, ale jde mi o náklady na tento dopis, čili o náklady na jeho tisk, papír, doručení a tak dále, jednak náklady skutečně uhrazené, jednak náklady obvyklé. Já jsem se podíval na transparentní účet, který má hnutí ANO pro účely volební kampaně do Poslanecké sněmovny, a tam jsem nenašel žádné výdaje, které by se týkaly tvorby tohoto dopisu. Na tom transparentním účtu je pouze 10 výdajů, které jsou vyšší než 5 000 Kč, je to tedy transparentní účet u Komerční banky. Já jsem se tedy chtěl zeptat, jaké byly náklady na ten dopis suma sumárum, proč nejsou na tom transparentním účtu, kdo hradil odeslání toho dopisu, kdo byl zhotovitelem toho dopisu a jaká je případně splatnost částky za úhradu toho dopisu.

Také jsem se chtěl zeptat, kolik celkem hnutí ANO už vyčerpalo v rámci limitu volební kampaně, těch 90 milionů korun, a v souvislosti s fakturami, které jsou na tom volebním účtu pro pana Marka Prchala ve výši 60 500 korun měsíčně, tak jsem se chtěl zeptat, jestli pan Prchal má i jiné zdroje své odměny z vlády, z ministerstev, ze státních firem nebo jiných dalších úřadů, které jsou v gesci hnutí ANO.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Čas, pane poslanče. (Poslanec Michálek: Děkuji.) Děkuji a prosím pana premiéra o odpověď, pokud chce.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Děkuji za dotaz, i když interpelace má být na členy vlády nebo to je interpelace na předsedu vlády a sem nepatří, tak vám rád odpovím. Pan Prchal nemá žádné příjmy kromě hnutí ANO. Nejsem si toho vědom a určitě to nemá, protože to striktně hlídám a nevím o tom, určitě je placen jenom z hnutí ANO. My jsme žádnou kampaň na rozdíl od vás, kteří děláte i kampaň v Bruselu, neděláme. My se musíme postarat teď o následky tornáda, musíme řešit očkování, naše vláda má plno práce a nemáme čas dělat kampaň, jak máte ten čas vy, a teď vlastně příští týden končí Sněmovna, takže budete mít dva měsíce prázdnin, ale my budeme muset pracovat, naše vláda, celé léto. Takže my určitě máme finance v pořádku, vždycky jsme je měli.

A co se týče toho dopisu, veškerý náklad toho dopisu jde na hnutí ANO. Ten dopis je předmětem reklamace, protože dostáváme - já bych také chtěl vyzvat všechny občany, kteří nedostali ten dopis, aby mi napsali - fotky, že ten dopis končí v kontejnerech, takže někdo je hází do kontejneru. Nechci ani tady mluvit, která obec hodila všechny ty dopisy do kontejneru, abych tady zbytečně nevyvolával zase nějaké politické střety. Takže ten dopis samozřejmě se objeví na vyúčtování, když dostaneme fakturu, kterou odsouhlasíme a potom ji proplatíme, a když bude ta objednávka řádně vyúčtována, tak bude i proplacena a uvidí ji každý na transparentním účtu. Takže pokud jsme nedostali fakturu, a ještě navíc je tam reklamace - takový zvláštní způsob, že dodavatel nedoručí ten dopis a píšou nám lidi, že to nedostali, tak samozřejmě když to přijde, tak to zaúčtujeme a proplatíme. Takže máte, pane poslanče, úplně zbytečné starosti. Máme velice transparentní účetnictví, a jakmile faktura přijde, tak ji samozřejmě dáme na účet a zaplatíme.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Souhlasím, že interpelace by se samozřejmě měly týkat primárně osobností členů vlády, nicméně jsem nechal možnost odpovědět, a když byla využita, tak to vítám. Pan poslanec má zájem o doplňující dotaz. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP