(13.00 hodin)
(pokračuje Volný)

Takže my tento zákon podpoříme vědomi si toho, že nevyřeší téměř nic, protože tady žádný jiný lepší návrh zákona není a protože my, Volný blok, jsme jediní, kteří mají skutečný plán na to, jak tuto situaci stoprocentně vyřešit. A já vám s radostí oznamuji, že v brzké době se s tím seznámíte, až odstartujeme oficiálně volební kampaň a až představíme náš volební program. A doufám, že se při realizaci tohoto zákona, této změny systému, která vyřeší neexistující romskou otázku, která vyřeší bohužel existující mnohasetmiliardové zneužívání sociálních dávek a všechny tyhle skutečné obchodníky s chudobou, což jsou cikánští lichváři a takzvané proromské neziskovky, tohle všechno vyřeší. A budeme u toho využívat zkušeností těch drsných lidí z křesťanské charity, kteří znají ten pojem - úplně nevím, jak to česky přeložit, tough love - prostě drsná láska, kdy vy toho člověka milujete jako křesťan, ale zároveň si uvědomujete, že mu nemůžete dát peníze na drogy. A takhle to je a to je jediný způsob, jakým do budoucna můžeme tuhle situaci vyřešit.

Bude to zajímavé, protože my vyřešíme i práci načerno. V systému, který zavedeme, nebude prostor pro práci načerno, což bude znamenat pro mnohé starosty a hejtmany obrovský problém, protože bez práce, bez romské práce zejména, načerno se dneska nepohne žádná velká obecní, krajská nebo státní zakázka. To je pro mě taky vždycky takový vtipný zážitek, když vím, co všechny ty slečny a dámy toho úřadu práce vyžadují, no a potom když si jdu něco nakoupit, tak tam vidím svoje klienty, o kterých vím, že jsou na úřadu práce už dvacet let, protože je bolí záda a jsou nemocní, jak tam mydlí krumpáčem, rýčem a lopatou a dokážou vykopat metr a půl hlubokou díru 40 centimetrů širokou, 10 metrů dlouhou tak za dvě hodinky. Nevím, jak to dělají, ale jsou úplně skvělí. A tohle my taky vyřešíme. Takže je pravda, že asi uvedeme některé kolegy hejtmany a starosty do problémů, ale co se dá dělat.

A rozhodně součástí toho našeho řešení bude i podpora bydlení. Ale představte si, že to nepůjde cestou výstavby obecních bytů, protože pokud budete stavět obecní byty pro tyto lidi, tak jak jsem říkal, dopadnete akorát tak, že ty byty budou zničeny a vytvoříte na realitním trhu obrovské krátery, kam nikdo nebude chtít jít bydlet, takže vytvoříte nová ghetta a vytvoříte no-go zóny.

Tenhle zákon, jak už jsem říkal - já bych se shodl asi s hodnocením kolegy z ODS, který říkal, že to je jenom takový malý kamínek do té mozaiky, který my opravdu potřebujeme, proto ho podpoříme. Ale bez základní změny filozofie a bez toho, že bychom tady našli odvahu nazývat věci pravými jmény a bez toho, že bychom našli odvahu říct si, že na našem území žijí kultury, které neuznávají naše hodnoty, a že to je oficiální souboj, že buď my převezmeme jejich hodnoty, nebo oni převezmou naše hodnoty, protože vedle sebe dvě takové kultury bez konfliktu nemohou žít, tak do té doby ten problém bude neřešitelný. A já rovnou tvrdím, že existují minimálně dvě až tři až čtyři kultury, když zaberu ten rozsah i voodoo a dalších kultur, které přicházejí z Afriky, nemají kmenovou strukturu, to jsou kmeny, které jsou větší, kterých je víc než Čechů a Slováků dohromady, a ti, až tady přijdou, tak oni mají svoje kultury, které jsou absolutně nekompatibilní s tím, co my považujeme za kompetence k bydlení, kompetence k učení, kompetence k tomu, žít podle zákonů a předpisů, a my se buď rozhodneme, že naše kultura na našem území je ta, která vládne a vládne tvrdě i těm ostatním kulturám, jejichž hodnoty jsou v rozporu s našimi, a naše hodnoty jsou určeny základní listinou práv a svobod, a že ty ostatní kultury buď budou dodržovat naše pravidla, nebo budou v našich vězeních, anebo se odstěhují tam, kde převládnou jejich pravidla. A dokud v sobě tuto odvahu nenajdete, tak žádný problém sociálních dávek, žádný problém nepřizpůsobivých skupin, žádnou problematiku vzniku ghett a žádnou problematiku vzniku no-go zón, budoucích teroristických útoků, incestů, znásilňování dětí, nic z toho bez této odvahy nevyřešíte. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Dobré odpoledne všem. Pan poslanec Volný nastolil nová témata, využil možnosti hovoru na samý kraj.

Já bych si dovolil Sněmovnu seznámit s omluvenkou pana poslance Kupky, který se omlouvá z dnešního jednání od 12.15 hodin z pracovních důvodů.

Nyní se s faktickou poznámkou hlásí pan poslanec Benda... Už to stahuje, dobře. V tom případě jako další přihlášená v rozpravě je paní poslankyně Richterová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Olga Richterová: Děkuji za slovo. Vůle téhle Sněmovny je jednoznačná a já chci, aby byla možnost tu vůli vyjádřit. Ale opravdu si přeju, abychom si řekli, že ten zákon, který je předložený, nic nevyřeší a nejspíš v některých obcích výrazně zhorší situaci. To mi přijde fér, aby bylo velmi důrazně řečeno. Řeknu konkrétně proč, ale nejdřív ještě zdůrazním pozitivní věci, co tu zazněly, a opravdu bych ráda, abychom si všichni uvědomili, že prostě musí být cesta ven. Nemůžeme ignorovat, že nám rostou další a další vyloučené lokality a že v nich vyrůstá stále víc dětí. Ale ta cesta je hrozně pracná a je to o lokální koordinaci v každé obci - sociálky, školy a policie - a současně o promyšlené podpoře bydlení... (Odmlčuje se pro hluk blízko řečniště.) Opět pandemické šumění... Jenom chci zdůraznit, bydlení tady zaznělo a zazněly tady situace na úřadu práce.

Současně k tomu úřadu práce. Jsou zde některé, velice specificky využívají dovedností úředníků na úřadech práce, zaměřují část svých úřadů na lidi dlouhodobě nezaměstnané, ti se jim speciálně věnují, část na lidi třeba jen krátkodobě nezaměstnané, co jenom potřebují na měsíc, dva, tři podporu v nezaměstnanosti. Těm se naopak nevěnují vůbec a nechají je být, ti si prostě platili pojištění a z něho pak dostávají tu podporu. Úplně speciální pozornost dávají absolventům, mladým lidem, kteří buď opustí školu, nebo dochodí školu a po ní mají problém sehnat práci, právě proto, aby se nedostali do žádné spirály, ale aby okamžitě se povedlo pro ně naskočit do nějakého životního rytmu. To jsou věci, které skutečně dlouhodobě potřebujeme jako země. Pro obce to zaručené financování sociální práce, a nikoliv dotace, pro podporu v bydlení a pro podporu právě i obecního bydlení opět dlouhodobý výhled.

A ještě jedna věc, důsledné řešení všech pravidel, která už platí. Z toho, co tady zaznělo - a to bych jenom chtěla zdůraznit a podtrhnout - řada těch případů je legislativně ošetřena dobře, ale není dobře ošetřeno vymáhání. Mnoho stížností na to, jak se to v praxi obchází a zneužívá, tak tyhle stížnosti ve skutečnosti znamenají selhání konkrétních bohužel většinou úředníků, kteří nad tím zavřou oči, ale potom vzrůstá počet nespravedlnosti.

Ale znovu, tenhle zákon to nevyřeší a ani to nevyřeší další zpřísnění. Vyřeší to lepší vymáhání toho, co platí a co má smysl, prostě aby lidé práceschopní do práce chodili, a stejně tak to, aby v okamžiku, kdy jsou problémy se školou, se to řešilo okamžitě a hned. Ještě jednou zdůrazním třeba Dánsko, které má opravdu velice důslednou sociální politiku, velice dbá na to, aby každý, kdo je schopen pracovat nebo kdo má zdravotní postižení, tak na částečný úvazek aby pracoval. Dánsko prostě nedopustí, aby mezi sebou nekomunikovali, aby se neinformovali sociální pracovníci, případně policisté, co byli u nějakého přestupku, a škola.

Ještě jednu věc. Z téhle vize, kterou prostě zatím naše země nenaplňuje, zdůrazním - a to je ta opravdu cílená práce na zlepšení našeho nekultivovaného byznysu s chudobou. Můj předřečník evidentně věděl, o čem mluví, pohybuje se v tom patrně jako ryba ve vodě. Chci zdůraznit to, aby prostě nebylo možné čerpat státní peníze na nekvalitní bydlení, musí dopadat na ty, kdo na tom vydělávají, to je zásadní princip. Všechny země, které řeší to, že je bytů nedostatek a že potom nějakým způsobem je snazší zmáčknout ty, kteří bydlení shánějí těžko, se zaměřují právě na kvalitu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP