(10.30 hodin)
(pokračuje Pávek)

V případě, že by neprošla jednotná sazba, tak bych vřele doporučoval, abychom se drželi návrhu rozptylu, který je menší a který se pohybuje od 8,4 procenta do 9,5 procenta. To umožní, pokud o to ta vláda bude stát, tak to každé vládě umožní jaksi reagovat na potřeby trhu a podpory, ale nebude to rozkolísané jako u vládního návrhu, který jde od 6,3 až do 10,5. Ten důvod je jednoduchý, proč se snažím ten rozptyl zúžit, anebo dokonce sjednotit sazbu výnosového procenta, protože jakýkoliv širší rozptyl ohrožuje předvídatelnost podnikatelského prostředí. Dneska už banky zadržují tržby z některých typů elektráren a říkají jim: My vám to nevyplatíme, dokud ve Sněmovně neprojde tenhle zákon a nebude jasné, jaké jsou podmínky. Když rozptyl vnitřního výnosového procenta bude veliký, tak se ta předvídatelnost zase vytratí. Sice budeme mít zákon, ale nebude jasné, jak se k tomu přikloní vláda.

To jsou ty technické věci. Věřím, že při hlasování se tím nějak prokoušeme. Podpoříme protinávrh procedury, který předkládá zpravodaj Pavel Pustějovský. Domníváme se, že struktura hlasování je smysluplnější, než byla ta původní, kterou přijal hospodářský výbor.

A teď bych se chtěl ale obrátit na vás na všechny, protože vím, že tomu budete všichni rozumět. Vláda si vypomohla k plnění závazků, které podepsala vůči EU v rámci dekarbonizace, tím, že na papíře napsala "spoluspalování biomasy v kotlích na uhlí", a to zejména v těch velkých kotlech na uhlí. To mluvíme o stovkách megawatt, do kterých by se měla přimíchávat dřevní štěpka, a já bych tam rád dal zarážku. Mám tam pozměňovací návrh, který je veden v proceduře pod G3, který omezuje spalování nebo spoluspalování biomasy v kotlech do 20 megawatt. Je to klíčové, protože dneska se to tváří... Na papíře to vypadá moc hezky, v praxi to znamená, že budeme pálit naše lesy a že zastavíme a zabráníme teplárenskému a energetickému průmyslu podílet se na inovacích, na technologických inovacích, které by do toho mohly být vneseny. Vláda si tím vyřešila svůj problém, napsala na papír, že budeme přimíchávat dřevní štěpku, a tím to pro ni končí, ta procenta jí vycházejí a nazdar, je to paráda.

Dneska máme přebytek dřevní hmoty kvůli kůrovcové kalamitě. To není žádná radostná zpráva, to je smutná zpráva. Ti z vás, kteří jezdí přes ty postižené oblasti, tak musí splakat. Vidíte, že spalování nebo spoluspalování biomasy, dřevní hmoty, jako by problém nebyl teď v prvních dvou třech letech, protože tady té hmoty je opravdu dost, ale postavit na tom politiku teplárenství a energetiky do budoucna znamená, že prostě do 15 let tady neporoste ani klacek. S Wabi Daňkem bych si vzpomněl na tu písničku, jak děti chtěly vidět les a jak marně cestoval po té republice a našel spoustu skládek, ale nenašel nikde žádný les a nikdo nevěděl, kde nějaký je. A to je přesně to, k čemu toto směřuje. Představa, že budeme potom drancovat naše lesy jenom proto, abychom to dřevo naházeli do kotlů, kde se bude přimíchávat ke spalování uhlí, aby vyšly nějaké hodnoty, které si tady někdo spočítal a tím se zbavil zodpovědnosti, ale navalil na tuto společnost, na její děti a děti jejich dětí neuvěřitelný ekologický problém - a já myslím, že jsem se tady nevyprofiloval jako ekologický fanatik, ale jako otec dětí, který by rád, aby tady ještě nějaké lesy byly, aby to nebylo vydrancováno všechno jenom kvůli tomu, že se to spálí v kotlích, tak v tomto případě bych vás chtěl požádat, abyste můj návrh G3 podpořili. Ten stanoví limit spalování dřevní hmoty a spoluspalování na 20 megawattů. To je poměrně velká kapacita, to stačí pro všechny ty městské teplárny a KVETy - kombinovanou výrobu tepla a elektřiny - a tak dále. Není v tom žádný problém. A hlavně si pojďme říct, co to znamená z hlediska dopravy. Dovedete si představit, jaká ekologická zátěž vznikne, a to mluvím teď i o produkci skleníkových plynů, když se budou muset do těch obrovských tepláren, do těch obrovských kotlů, svážet stromy, dřevo z celé republiky? Ta zátěž prostě bude obrovská a nedává to vůbec smysl.

To znamená, já jsem velký příznivec obnovitelných zdrojů. Byl jsem jako starosta první v republice, kdo postavil malou kotelnu na biomasu. Byl jsem první, kdo postavil větrné elektrárny. Postavili jsme fotovoltaiku na střeše. Byli jsme vždycky první v tom, kdo prosazoval nové obnovitelné zdroje energie, a musel jsem se vypořádávat s velikánskou kritikou a výsměchem těch takzvaných odborníků. Dneska největším provozovatelem fotovoltaických elektráren je ČEZ, který mě tehdy dehonestoval. Ale spalování lesů, dámy a pánové, milé kolegyně a milí kolegové, s ohledem na vaši účast života v této zemi a vašich dětí a vnoučat, já bych vás poprosil, abyste tento můj návrh podpořili, protože není stranický, není lobbistický, je prostě záchranářský. Já vám děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Hezké dopoledne, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, členové vlády, než budeme pokračovat faktickou poznámkou Jana Zahradníka a připraven je Petr Třešňák, konstatuji omluvy došlé předsedovi Poslanecké sněmovny. Mezi 13. a 18. hodinou z důvodů rodinných se omlouvá Jana Mračková Vildumetzová. Pan poslanec Roman Onderka se z dnešního dopoledního jednání ze zdravotních důvodů omlouvá a mezi 9.45 a 19. hodinou se omlouvá Petr Venhoda.

Nyní faktická poznámka Jana Zahradníka. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Zahradník: Děkuji, vážený pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, já bych chtěl navázat na kolegu Pávka svojí faktickou poznámkou. To, že tady projednáváme tento zákon, vlastně dokazuje, že obnovitelné zdroje se prostě bez veřejné podpory neobejdou, že není možné postavit používání obnovitelných zdrojů na tržním principu a že společnost musí ze zdrojů svých občanů na tyto energetické zdroje přispívat.

Fotovoltaika a větrná energie fungují jenom za určitých podmínek. Kdybychom chtěli energii, která vzniká v příznivých podmínkách, ukládat, akumulovat, tak si musíme uvědomit, že cena energetického úložiště na den spotřeby naší republiky může stát také šest bilionů korun. Musíme si uvědomit, že uvedená biopaliva, o kterých tady hovořil kolega Pávek, nejenom drancují naši půdu a způsobují problémy v naší krajině, ale také samozřejmě nám, všem majitelům automobilů, to přimíchávání bionafty a biopaliv ničí motory našich automobilů. A to mluvíme o biopalivech první generace. Biopaliva generace druhé, tam kdybychom chtěli opravdu reálně přemýšlet, tak jejich použití nám může sanovat řádově procenta, neřkuli promile potřebné energie. Takže je třeba opravdu vzít rozum do hrsti a uvědomit si, že obnovitelné zdroje sice jsou nutnou cestou, kterou od nás Unie a okolnosti vyžadují, ale že energetickou bilanci naší republiky zachránit prostě nemohou.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Petr Třešňák, připraví se Radek Holomčík. Prosím, pane poslanče, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP