(13.20 hodin)
(pokračuje Aulická Jírovcová)

Nám komunistům se dařilo dofinancovávat celé čtyři roky alespoň částečně na nějakou obdobnou částku tak, aby opravdu ty kraje neměly tak velké propady. Na druhou stranu víme, že ty částky byly stále nedostatečné, a pokud bychom to nechali ležet a běžet tak, jak je to nyní, a ještě nějaké roky, tak vám garantuji, že jsou ohroženy některé sociální služby v těch krajích, a nedokážu si vůbec představit, ač máme všichni snahu, že chceme naopak rozšiřovat ty sociální služby, víme, jaké máme kapacity, že jsou v určitých oblastech nedostačující, tak vám garantuji, že pro obyvatele a konečné spotřebitele to bude velký problém. A kdo za to může? Budeme to zase jen my, protože nejsme schopni vyřešit tuto dlouhodobou záležitost. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní pan poslanec Bauer, v rozpravě poté paní poslankyně Černochová. Prosím.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy a pánové, protože jsem byl spolupředkladatelem nebo jedním ze spolupředkladatelů sněmovního tisku 1143, ze kterého tento krátký návrh zákona vychází, tak považuji za slušnost, abych také vyjádřil nejen svůj názor, ale i názor za poslanecký klub Občanské demokratické strany.

Tento návrh samozřejmě podporujeme, na druhou stranu chci říci, že pokud jste si třeba v poslední době před volbami přečetli programové prohlášení vlády, tak vedle důchodové reformy byla novela zákona o sociálních službách, a mluvil o tom i můj předřečník, opravdu jednou z velkých priorit této vlády, a i z tohoto důvodu mě mrzí, a všichni dobře vidíte, že je to poslanecký návrh. Skoro bych se chtěl zeptat paní předsedkyně, jak to, že tam nejsem připodepsaný, ale podporujeme ho, ale je to poslanecký návrh a je z toho patrné, že ta neschopnost Ministerstva práce a sociálních věcí předkládat nějaké velké novely, ta se tady záplatuje prostřednictvím poslaneckých novel. Já věřím tomu, že tato novela je dobře napsaná a že následně bude pak odsouhlasena. Možná i o to více, nejen proto, že paní ministryně Jana Maláčová nepředložila komplexní novelu zákona o sociálních službách, o to více mě mrzí - možná, že už se teď někde předvádí na tiskových konferencích kvůli důchodům, kde jsme zarazili sekeru 31 miliard korun do státního rozpočtu - ale mrzí mě, že tady alespoň na malou chvíli není, nebo nepřišla, protože to je důležitá věc v rámci jejího resortu.

Na závěr platí, že my tento návrh podporujeme a budeme pro něj ve finále hlasovat. Děkuji za slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Paní poslankyně Černochová.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji pane místopředsedo. Kdyby nám všem nezáleželo na tom, aby se dnes ten návrh zákona doprojednal, aby se schválil, tak se samozřejmě nabízí vyžadovat zde přítomnost paní ministryně, která se chlubí tím, že je tři roky ve funkci a co všechno udělala. Ano, ona tu politiku dělá na Twitteru, nedělá ji tady v Poslanecké sněmovně, v sále. Tady to za paní ministryni musela odpracovat předsedkyně výboru sociálního Jana Pastuchová.

Už to tady říkal kolega Bauer, že občanští demokraté ten návrh podpoří, jen takové malé ohlédnutí. Řada z nás je tady komunálních politiků, takže jsme vlastně léta upozorňovali na to, že tady skutečně dochází k velké disproporci mezi těmi poskytovanými finančními prostředky. Na Praze 2 máme centrum sociálních služeb, které je naší příspěvkovou organizací a které rozšiřuje díky tomu, že se snažíme jít s těmi trendy, rozšiřuje své služby. Už tam také máme i hospicovou péči neboli péči paliativní. A skutečně vždycky by si v civilizované společnosti měly mít možnost rodiny vybrat. Měly by si mít možnost vybrat, jestli chtějí ten domácí home care, anebo někdy ta rodina už na to nestačí svými silami, tak od toho by měly být osvícené obce, případně kraje, které by měly nabízet tuto službu. Takže dnešním dnem tu disproporci, doufám, odstraníme, a budou tedy i v návaznosti na to, co tady říkal pan kolega doktor Kaňkovský, budou tedy pobytové služby brány na zřetel námi všemi. A já bych všem kolegům, kolegyním, kteří na tom spolupracovali - za nás to byl Honza Bauer -, chtěla poděkovat, protože tohle jsou přesně ty sliby, které jsme dávali našim příspěvkovým organizacím, našim seniorům nebo obecně lidem s nějakým zdravotním hendikepem, kteří se nemohou o sebe starat bez pomoci ostatních. Takže díky za to, že na konci tohoto volebního období je tady nějaký návrh, na kterém panuje tahle shoda a který se odpracoval. Díky.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A pokud se již nikdo další nehlásí do obecné rozpravy, tak obecnou rozpravu končím. Paní navrhovatelka má zájem o závěrečné slovo, prosím, poté budeme muset hlasovat o tom, že budeme pokračovat v projednávání.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Vážení kolegové, já bych chtěla strašně moc poděkovat. Je tady dnes pro mě taková příjemná atmosféra, když vidím, že je navržen zákon, na kterém je shoda napříč politickým spektrem. Opravdu všem kolegům ze sociálního výboru, kteří jsou na tomto návrhu připodepsáni, ale i kolegům kteří nejsou připodepsáni, ale dají tomu svůj hlas, moc děkuji.

Chtěla bych jen říct, že toto je ta menší část, kterou jsme odpracovali. Ta větší část, které jsme dali neskutečně mnoho hodin, mnoho času, je ve sněmovním tisku 1143, který byl bohužel obstruován tak, aby nebyl odhlasován. Já za všechny kolegy slibuji, že se ještě pokusím tento sněmovní tisk načíst na schůzi Poslanecké sněmovny v září. Nevím, jestli projde, neprojde, jestli se to stihne. Ale věřte, že tam je opravdu mnoho dalších věcí, které poskytovatelům sociálních služeb pomůžou, zlepší, zmenší byrokracii. A opravdu mohu říct, že na tomto návrhu, který bohužel zatím čeká, je připodepsáno ještě více kolegů a kolegyň, než vidíte tady u toho. Takže dopředu prosím, pokud bychom měli opět hlasovat o zařazení druhé části zlepšení zákona o sociálních službách iniciativou nás poslanců sociálního výboru, tak bych poprosila o váš hlas o zařazení na zářijové schůzi. Moc děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Já jsem již svolal kolegy do sálu, nyní rozhodneme podle § 90 odstavce 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 1237 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Já vám děkuji.

hlasování číslo 19 je přihlášeno 123 poslanců a poslankyň, pro 107, proti nikdo. Konstatuji, že návrh byl schválen.

 

Takže zahajuji podrobnou rozpravu, do které nemám v tuto chvíli žádné přihlášky a pokud se nikdo další nehlásí, tak ji také končím. Zájem o závěrečná slova po podrobné rozpravě, věřím, tím pádem není a můžeme přikročit k hlasování o návrzích. Vzhledem k tomu, že nebyly předneseny žádné legislativní úpravy, přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP