(Jednání pokračovalo ve 12.03 hodin.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, uplynula pauza. Přečtu omluvy. Pan poslanec Václav Votava se omlouvá z účasti na jednání od 11.30 do konce jednacího dne z osobních důvodů. Dále se omlouvá pan poslanec Jan Bauer z dnešního jednání, a to z pracovních důvodů. Potom se omlouvá pan poslanec Jaroslav Bžoch mezi 12.30 a 19. hodinou do konce jednacího dne z důvodu jednání.

Teď jsme tedy ve fázi, že zpravodaj pan poslanec Marek Novák, protože zájem o závěrečná slova už od nikoho nebyl, přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování a poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já si vás dovolím seznámit s usnesením výboru pro sociální politiku z 81. schůze. To usnesení jste obdrželi jako tisk 911/10. (Hluk v sále, před řečništěm diskutuje velký hlouček poslanců.)

Výbor pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky jako garanční výbor po projednání návrhů zákona po druhém čtení - jenom poprosím kolegy, já bych se fakt potřeboval soustředit. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Pardon. Já jsem se přeslechl. (Smích v sále. Reakce ze sálu, že se mají všichni usadit.) Jo. No tak já si zjednám pořádek. To klidně poproste mě. (Zpravodaj: Děkuju vám.) Tak já bych poprosil o klid v jednacím sále. Já jsem tušil, že je tady trošku hlučno. Ale on je tady všeobecně trošku špatný zvuk. Tak prosím.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji.

Za prvé doporučuje Poslanecké sněmovně hlasovat ve třetím čtení o návrzích podaných k návrhu zákona podle sněmovního tisku 911/8 v následujícím pořadí. Já si dovolím vzhledem k obsáhlosti to pořadí teď nepřednášet, protože jste ho všichni obdrželi do svých schránek jako tisk 911/10.

Za druhé zaujímá následující stanoviska k předloženým návrhům - tyto si dovolím vás také odkázat na tisk 911/10.

Za třetí pověřuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny ve třetím čtení návrhu zákona přednesl stanovisko výboru.

Za čtvrté pověřuje předsedkyni výboru, aby předložila toto usnesení předsedovi Poslanecké sněmovny.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já se tedy radši dotážu, zdali skutečně všichni poslanci souhlasí s tím, že jsme nepřečetli ten návrh procedury a že to máte v těch materiálech. Nicméně teď chce vystoupit paní poslankyně Richterová k tomu hlasování. Tak prosím. Takže máte nějaký protinávrh? (Ano.) Prosím.

 

Poslankyně Olga Richterová: Vážené kolegyně a kolegové, já jsem tady s vysvětlením k technické věci okolo procedury, kde došlo vlastně v průběhu té diskuse k tomu, že je zájem, aby se hlasoval tisk pod písmenem C8505 bod 11 - v tom hlasování v proceduře je to bod 36 - jsem za to ráda. A teď pointa je, že tam kvůli tomu, že je tam obsažena účinnost, tak ta účinnost samotná je vlastně v kolizi s hlasováním, které se bude hlasovat předtím s panem poslancem Juchelkou. A s legislativou jsme se shodli, že řešení je dát teď protinávrh procedury týkající se pouze toho, že v případě, že bude schválený pozměňovací návrh ať už číslo 8504, nebo 8505, tak bude možné hlasovat i tu účinnost, protože ta se vztahuje přímo k nim, aby tedy v případě přijetí pozměňovacích návrhů nebo jednoho z nich, týkajícího se kojeneckých ústavů, byla prostě pod bodem C8505 i tam možnost přijmout tu účinnost k 1. 1. 2025.

Zdůrazňuji, je to jakoby výlučně k těm mým pozměňovacím návrhům, samozřejmě podepsaným mnoha dalšími, které jsou pod těmi čísly 8504 nebo 8505. To je takhle přesně specifikováno. S legislativou by to mělo být v pořádku. Koukám.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Takže zazněl tady protinávrh. Já tedy, jestli všichni tomu rozumíme, o čem budeme hlasovat, tak zagonguji. (Zní hudba. Pobavení v sále.) Tak ještě jednou. (Znovu zní hudba.) Takže to je asi nová znělka. (Smích v sále.) Tak aby to nezmátlo teď poslance.

 

V každém případě tedy budeme hlasovat o protinávrhu paní poslankyně Richterové.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 3, hlasovalo 114 poslanců, pro 101, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Přistoupíme tedy, pane zpravodaji, seznamte nás tedy postupně s těmi návrhy a budeme o nich postupně hlasovat. Prosím.

 

Poslanec Marek Novák: Jako první bod hlasování o legislativně technických úpravách, které byly předneseny ve třetím čtení. Jsou to úpravy, které jsem načetl já.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Stanovisko ministra? (Ministr bez mikrofonu: Souhlasné.) Zapněte si kdyžtak mikrofon. (Souhlasné.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 4, hlasovalo 114 poslanců, pro 110, proti 0. Návrh byl přijat. Prosím.

 

Poslanec Marek Novák: Za druhé hlasování o A1, A2 a A3, což jsou výborové. Bude-li schválen A2, je dále nehlasovatelný C8470 body 2 a 4. Jedná se o oddělení dávkového zabezpečení zprostředkované a nezprostředkované pěstounské péče.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Máte nějaké stanovisko výboru? (Zpravodaj: Stanovisko výboru je doporučující.) Stanovisko ministra? (Souhlasné.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 5, přihlášeno 114 poslanců, pro 70, proti nikdo. Návrh byl přijat. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP