(14.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, já bych se tady chtěl krátce vyjádřit k návrhu Pirátů, kteří navrhují předřadit zákon o střetu zájmů. Já jsem chtěl říct, že SPD... že my nemáme v principu problém s návrhem zákona o střetu zájmů, ale máme problém s tím, že Piráti nám tady už půl roku blokují - a zablokovali - náš návrh na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými. Takže my prostě nebudeme hlasovat pro pirátské návrhy, protože oni nám tady blokují ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými. (Poslankyně Richterová před řečnickým pultem cosi říká mimo mikrofon.) Prosím vás, paní Richterová, asi neznáte jednací řád, že poslanci mluví na mikrofon.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Poprosím případně se oslovovat mým prostřednictvím.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ano, prostřednictvím vaším. Tak mi tady neskákejte do řeči a nechte mě mluvit.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Jako já? (Hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Takový manýry si dělejte ve vaší neomarxistický Pirátský straně a skákejte si tam třeba po zádech.

Takže my, protože Piráti nám tady už půl roku blokují náš návrh zákona na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými, protože oni podporují nepřizpůsobivé, my naopak podporujeme slušné lidi, tak prostě my principiálně nebudeme hlasovat pro pirátské návrhy tohoto ražení, protože máme jiné priority. A říkám to tady z jiného důvodu. Říkám to z toho důvodu, že minule, když se tady předřazoval ten zákon, tak tady nějací trollové, trollové od Pirátů, kteří na internetu šířili různé informace, že SPD podporuje Andreje Babiše, protože prý tady nebylo pro předřazení - nebo nějaké nesmysly tam plácali, že jsme tady nepodpořili předřazení nebo zařazení zákona o střetu zájmů. To není vůbec pravda. Ať se klidně o tom zákonu hlasuje, ale my chceme, aby se prohlasoval zákon o zneužívání dávek nepřizpůsobivými. Notabene jako první bod na pátek my jsme navrhli zrušení pandemické pohotovosti. A vy tam navrhujete teď, že tam má být střet zájmů. My tady máme prioritu teď zrušit pandemickou pohotovost. A upřímně, kdybyste tady už půl roku nebojkotovali, neobstruovali a nezdržovali náš zákon na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými, tak by dávno mohlo dojít i na váš zákon... i na váš návrh k ukončení střetu zájmů.

Takže tyhle ty vaše hrátky, vždycky za kooperace s probruselskými protičeskými médii, jako jsou třeba Seznam Zprávy nebo Respekt, ta Bakalova média, která vždycky solí SPD za to a vždycky adorují Piráty a vždycky říkají, jak jsme pro Babiše nebo co, tady nějaký nesmysly, tak prostě já to tady říkám předem na rovinu, aby to bylo jasné. My prostě nepodpoříme tento návrh Pirátů, protože chceme zrušit pandemickou pohotovost a chceme ukončit zneužívání dávek nepřizpůsobivými, a až to Piráti přestanou blokovat, tak klidně zařaďme v pořadí tento návrh na střet zájmů.

Takže to jsou naše programové priority, takhle my si to představujeme. Proto budeme hlasovat tak, jak budeme hlasovat. A říkám to tady. Je smutný, že tady musím říkat, že nemáme jinou obranu proti těm neustálým lžím a těm dezinformacím, které z téhle té strany chodí (ukazuje k lavicím Pirátů). Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: V prvé řadě poprosím o klid v sále a případné diskuse přeneste do předsálí. (Velký hluk v sále.) Kolegové, kteří se hlásí k pořadu, ještě chviličku musí vydržet. S přednostním právem se hlásí pan předseda Michálek.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, vážený pane místopředsedo Okamuro, to není návrh Pirátů, podívejte se do sněmovního systému. Sněmovní tisk 956, to je návrh - skupina poslanců Petr Sadovský, Zuzana Ožanová, Michal Ratiborský, Taťána Malá, Jiří Mašek, Věra Kovářová, Marek Výborný, Radek Rozvoral, Jan Chvojka, Leo Luzar. Ani jeden pirát tam není napsaný. V návrhu zákona, co navrhujeme, žádný pirát tam pod tím není podepsaný. Tak kde je problém? (Obrací se k místopředsedovi Okamurovi.) Projednat návrh zákona, pod kterým váš poslanec je podepsaný? Najednou. A jestli tady máte, že vaše priorita je zrušit pandemickou pohotovost - tak proč jste to nenavrhli? Vy jste navrhli diskusi. Ale tím, že o tom budeme diskutovat, tím to nezrušíme. Jestli to chcete zrušit, musíte přinést návrh, na něm musí být 40 podpisů. Jinak je to jenom diskuse a akorát se tady budeme zdržovat.

A váš poslední návrh, kde si stěžujete, že nepodporujeme odebírání dávek seniorům a dalším potřebným za plíseň v bytě... No nepodporujeme. Nepodporujeme a nebudeme to podporovat, protože to je asociální a týká se to lidí, kteří jsou potřební. V řadě případů to nic reálně nevyřeší, akorát to postihne spoustu lidí, kteří volí i vaši stranu. Takže proto to nepodporujeme. (Potlesk poslanců Pirátů.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: S přednostním právem pan místopředseda Okamura, zřejmě bude reagovat.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, pan předseda Michálek si asi seděl na uších, protože já jsem mluvil o návrhu na zařazení na program schůze, proto jsem mluvil o pátku, první bod a tak dále, nikoliv o návrhu zákona jako takovém. Mě trošku překvapujete, že vám tahleta logika uniká, tak nevím, jestli to mám vysvětlovat ještě víc polopatisticky, abyste tomu rozuměl. Mluvil jsem o návrhu na zařazení na pořad, nikoliv o návrhu zákona. Tak tady nedělejte ze sebe opravdu... Se tady zbytečně nezesměšňujte. Já přesně vím, co říkám.

Druhá věc je pandemická pohotovost. Vy jste byli ta strana, která hlasovala pro pandemický zákon, tak já chápu, že vám to vyhovuje, ta plošná opatření, vyhovuje vám omezování svobod občanů. Vždyť vy jste hlasovali pro, já si na to velmi dobře pamatuji. I ve svém mobilu mám staženo, že poslanecký klub SPD byl jediným poslaneckým klubem, který hlasoval proti pandemickému zákonu. Takže tady ano, souhlasím, vy jste byli pro pandemický zákon, my proti, vy to obhajujete, tak tady hledáte nějaké důvody. No tak jasně. My jsme ty podpisy sbírali pro mimořádnou schůzi, vy jste se nám tam nepodepsali, tak to je prostě programový rozpor. Vy jste pro pandemický zákon, vy jste pro pandemickou pohotovost, vy jste pro možnost těchhle plošných, protizákonných, protiústavních opatření, která tady už více než dvacetpětkrát zrušil soud. My jsme proti. V pohodě, aspoň se to před volbami jasně tady řeklo.

A co se týče té vaší třetí poznámky, tak to už je snad jenom k smíchu. Celá republika ví, že náš návrh zákona je ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými. A vy si tady zoufale hledáte nějaké obezličky, že tomu tak není. Prostě a jednoduše Piráti podporují nepřizpůsobivé, podporujete zneužívání dávek nepřizpůsobivými. Ví to tady celá Sněmovna, protože na komplexním pozměňovacím návrhu k návrhu SPD, který zpracovala tady naše poslankyně Lucie Šafránková, většina Sněmovny na tom návrhu následně spolupracovala. Jediní vy jste tady zůstali osamocení, ještě asi s panem poslancem Čižinským z KDU-ČSL a ještě asi s panem poslancem Dolínkem z ČSSD. Jediní vy jste tady osamocení. To znamená, celá Sněmovna většinově ví, že my chceme ukončit zneužívání dávek nepřizpůsobivými. Vy to podporujete, vy podporujete zneužívání dávek nepřizpůsobivými, tak si tady choďte na mikrofon klidně stokrát, já vám to tady stokrát budu opakovat a ví to už i celá republika. A je dobře, že to ví, a je dobře, že vám jdou preference dolů. (Úsměv některých poslanců.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Tak s přednostním právem...

Možná přečtu omluvy, ať se to trošku zklidní. Omlouvá se dnes od 18 hodin do konce paní poslankyně Kovářová z pracovních důvodů, omlouvá se pan poslanec Vít Kaňkovský dnes do 19 hodin z osobních důvodů, omlouvá se ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek dnes z pracovních důvodů. Pane předsedo, máte slovo. Jenom poprosím všechny tady v té diskusi, není to tam úplně zbytečné, aby se poslanci navzájem oslovovali prostřednictvím předsedajícího. Děkuji.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji, pane předsedo. Já už opravdu jenom velmi stručně. Skutečně píšou nám kvůli vašemu návrhu lidi, kteří se bojí o to, že přijdou o příspěvky na bydlení, a jsou to senioři, jsou to invalidní důchodci, a bojí se, protože ten zákon, jak jste ho připravili, se týká i odebrání dávek za věci, jako je plíseň v bytě. Takže toto jsou závažné problémy, které jsou v té legislativě. Víte, pane Okamuro, prostřednictvím pana předsedajícího, že to není poprvé, co předkládáte návrh, který není legislativně úplně domyšlený. Spolu jsme museli hodně přepisovat ten zákon o odpovědnosti úředníků a politiků, takže se vlastně ve výsledku vymazalo to, co jste tam měli, a napsalo se tam něco úplně jiného, co jsme připravili my s Ministerstvem financí a co aspoň něco může trochu řešit. Ale děkuji, děkuji, že jste si to dali do svého časopisu, že jste tam zpropagovali ten návrh, který jsme napsali a odpracovali.

Pokud jde o ten pandemický zákon, tak skutečně to je rámec, který jsme tady prosadili. A proč jsme ho prosadili? Aby tady nebyly nekonečné nouzové stavy, které tady byly. Pořád další a další nouzový stav, nouzový stav, nouzový stav. Kdyby nebyl pandemický zákon, tak máme patrně nouzový stav dodneška. Takže si myslím, že aspoň něco málo se povedlo v tomto ohledu zlepšit, byť z role opozice. A nějaký rámec na pandemii, která může fungovat... Nikdo z nás pořádně neví, jak se může třeba ta nemoc vyvíjet, jaké přijdou mutace a tak dál. Takže v době, kdy situace je opravdu velmi těžko předvídatelná, jsou tady volby, tak nějaký rámec by existovat měl. To je zkrátka odpovědný přístup k vládnutí, který vašemu hnutí poněkud chybí. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců Pirátů.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP