(15.20 hodin)
(pokračuje Babiš)

Takže já myslím, že se to pomalinku bude měnit, tak jak s tou ilegální migrací, kdy 2014 všichni řvali: Kvóty, kvóty, my jsme potom řvali: Žádné kvóty, a teď všichni otočili. A ti, kteří křičeli, dokonce jednají s Afrikou, aby tam vraceli migranty, nebo posílají plot do Baltu.

Takže tady je to podobné. A jak to všechno dopadne? No, to ještě nevíme, protože samozřejmě naší snahou je rozvoj účinných soustav zásobování tepelnou energií využívajících ve velké míře obnovitelé zdroje, druhotné zdroje a vysoce účinné kombinování výroby elektřiny a tepla. Ale toť otázka, jestli to všechno zvládneme. Obnova, transformace a stabilizace soustav zásobování tepelnou energií je založena přednostně na domácích zdrojích, jako je samozřejmě jádro, obnovitelné zdroje, využití odpadů - druhotné zdroje, ideálně dostupných na regionální a místní úrovni. Tato paliva a zdroje budou dále doplněny zemním plynem.

Konkrétní výsledky: včera schválen zákon o podporovaných zdrojích, který v sobě zahrnuje prvky a nástroje pro stabilizaci teplárenství, provozní podpora elektřiny s vysoce účinným kombinováním výroby elektřiny a tepla, podpora tepla z obnovitelných zdrojů, podpora pro modernizaci, umožněn souběh investiční a provozní podpory. Klíčová je samozřejmě transformační podpora. Je třeba zajistit, aby po dobu transformace tepláren nedošlo s ohledem na nárůst ceny povolenky na emise skleníkových plynů k výraznému nárůstu ceny tepla, který by znamenal rozpad teplárenských soustav, a fakticky by celou transformaci tohoto efektivního způsobu zásobování teplem zmařil, kdy kompenzace je část nákladů na povolenky na emise skleníkových plynů nakoupené pro výrobu tepla dodaného do soustavy zásobování tepelnou energií.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Váš čas, pane premiére, případně doplňující otázka.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji, já jsem ji signalizoval. Pane premiére, v tom je ještě několik ohrožení, která fungují, protože jak jste správně řekl, jsme jedna z těch zemí, která je na tom závislá až ze 40 %. Týká se to nás, Slovenska, Polska. Jinde není úplně ta teplárenská soustava tak využívána a dneska existují takzvané menší zdroje, které nejsou zatížené emisní povolenkou, ale pokud sledujeme diskusi v Evropském parlamentu, tam se připravuje zatížení emisními povolenkami včetně lokálních topenišť, to znamená krbu, který máte doma, a tak dále. Takže spíš ta otázka zní: Může Česká republika v Evropské unii vyjednat nějaké povolenky a zastavit tohle šílenství? Z toho se stal normální finanční derivát, který nakupují důchodové fondy z Kanady a z Ameriky, a právě z toho se stalo to peklo, protože na začátku to mělo vlastně fungovat tak, že si ty firmy, které vyrábějí tu energii, ty špinavější a ty čistší, budou vyměňovat ty povolenky. Takže jestli mi doplníte tuto věc? (Předsedající: Váš čas, děkuji.)

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: No, uvidíme. Já tomu nevěřím, že se tohle dokončí. Samozřejmě jsou z toho všichni nadšení. Evropa se zadlužila - 750 miliard euro - kolegové z opozice tady nekřičí. My jsme na tom... v pohodě. Jestli se to bude transformovat, to se ještě uvidí, jak to bude. Já myslím, že v momentě, kdy přestane móda Zelených a Pirátů a v Německu vyhraje SPD, tak se to může začít měnit, když uvidí lidi dopady tohoto zeleného šílenství, když to uvidí na peněženkách. A my tomu musíme zabránit. My samozřejmě dostáváme peníze v rámci Green Dealu a budou peníze na tu transformaci, ale potom se možná někdo probudí a přijde: Ježíš, ale my máme jenom plyn, my máme jenom ruský plyn! A nikdo nekřičí, křičeli tady jenom na jádro, to je zajímavé. Takže já myslím, že je tam ještě plno věcí, které jsou otevřené, a už pomalinku mají i odvahu ty automobilky říct, že elektromobilita, jak se teď vyjádřil šéf Škody Auto, může být problém, že se vlastně lidí nikdo moc neptal, jak to je. A stejné to může být s tím topením, takže uvidíme.

My máme předsednictví, bude nová vláda. Je to příležitost o tom mluvit, protože ty šílenosti, co tam má v hlavě pan Timmermans z Evropské komise, si myslím, že je ještě velký prostor, a ten čas, si myslím, že bude na straně toho, že se zjistí... (Předsedající: Váš čas, pane premiére.) ... že to může být ohrožení.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Další interpelaci přednese pan poslanec Jan Lipavský a připraví se paní poslankyně Irena Blažková.

 

Poslanec Jan Lipavský: Dobrý den. Vážený pane premiére, na úvod si dovolím konstatovat několik faktů a poté položím i otázku samotnou. Za prvé se nelze divit, že nikdo nechodí na interpelace, když je obstruujete dotazy vašich vládních poslanců, a posloucháme tady nějaké předčítání z papírů, takže to se pak není čemu divit. (Námitky poslanců ANO.)

Chtěl bych vás také poprosit, abyste nestrašil. Naše strana rozhodně nebude rušit slevu na jízdné, to jste si prostě vymyslel. A také mi chybí, když mluvíte o Green Dealu, který tolik kritizujete a házíte to na nás, že jste s ním souhlasil vy. To vždycky zapomenete dodat, že jste s tím souhlasil v Bruselu, že to jde za vámi. Koneckonců, vy jste byl v té vládě, Sobotkově vládě, která souhlasila s kvótami v Bruselu.

A co se týče elektromobilů, automobilky už oznámily, že končí s výrobou benzinových, naftových motorů: Alfa Romeo 2027, Audi 2033, Bentley 2030, Fiat 2030, Ford 2026 a tak dále. Mám to tady napsané. Takže pokud bychom šli vaší cestou, tak dopadneme jako Finsko s Nokií, která ovládala celý svět mobilních telefonů, ale ujel jim vlak, protože nezareagovali na technologickou změnu. A kde je dneska Nokia - telefon, který nikdo nepoužívá. (Námitka z levé části sálu.)

K interpelaci samotné: Já bych se chtěl zeptat, jak je možné, že zvete do České republiky na státní návštěvu Muhammada bin Salmána, což je korunní princ Saúdské Arábie, který má krev na rukou a podporuje terorismus. Děkuju. (Potlesk v řadách Pirátů.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Slovo má pan premiér Andrej Babiš.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Pane kolego, jasně že vy chcete zrušit ty slevy na jízdné. Vždyť váš primátor, totální pohroma Prahy, katastrofa, to jsme tady ještě nikdy nezažili, navýšil jízdné. Udělal jsem k tomu i hezké video. Navýšil, takže samozřejmě že zrušíte ty slevy, protože vy nechcete, aby naši důchodci měli slevu, dokonce i ti mladí. Takže Green Deal byl o penězích, pane kolego. A já jsem byl s Poláky ten poslední, který tam bojoval za peníze a dostali jsme velké peníze. A pokud jste tady citoval nějaké automobilky, tak možná byste mohl vědět, že v Čechách máme Škoda Auto. Přečtěte si rozhovor pana Jahna, který říká, že budou vyrábět jenom 70 % a 30 % budou vyrábět spalovací motory. A přečtěte si rozhovor pana Šefra. Není pravda, že by s tím Škoda Auto končila. Není to pravda. Přečtěte si ty dva rozhovory, najdete to tam napsané. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP