(11.10 hodin)
(pokračuje Fiala)

Nyní se budeme věnovat bodu číslo

 

28.
Návrh poslanců Stanislava Grospiče, Hany Aulické Jírovcové, Daniela Pawlase
a Pavla Kováčika na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb.,
zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 317/ - třetí čtení

Projednávání tohoto bodu jsme opětovně přerušili v rozpravě ve středu 21. dubna 2021 na 99. schůzi Poslanecké sněmovny.

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal zástupce navrhovatele, pan poslanec Stanislav Grospič popřípadě jiný, ano, paní poslankyně Aulická Jírovcová jako zástupkyně navrhovatele, a zpravodaj garančního výboru, pan poslanec Petr Beitl, který zde není přítomen a je omluven, takže budeme muset požádat jiného poslance z výboru pro sociální politiku, aby se ujal úlohy zpravodaje. Prosím o nějaké operativní řešení, potřebujeme... Ano, prosím, paní poslankyně Pastuchová se ujme role zpravodaje, je to tak? Ano. Já jenom, aby nedošlo k nějakým nesrovnalostem formálním, pro jistotu odhlasujme v tuto chvíli změnu zpravodaje, aby nemohl nikdo vznášet nějaké námitky.

 

Takže místo omluveného pana poslance Petra Beitla bude zpravodajkou garančního výboru paní poslankyně Jana Pastuchová.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Hlasujeme o změně zpravodaje. Kdo je proti?

Hlasování číslo 157, přihlášen 101 poslanec, pro 74, proti nikdo. Takže změna zpravodaje je schválena.

 

Připomínám, že návrh na zamítnutí a pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 317/6, který byl doručen dne 12. února 2021, a usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 317/7.

Budeme pokračovat v přerušené rozpravě. Rozprava byla přerušena ve chvíli, kdy se měl slova ujmout pan poslanec Stanislav Grospič. Ten není přítomen, takže požádám dalšího přihlášeného, to je pan poslanec Pavel Juříček, připraví se pan poslanec Vojtěch Munzar. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Juříček: Děkuji, pane předsedající, za slovo. Dámy a pánové, rozumím tomu, že někdy - (Odmlka pro silný hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Dámy a pánové, prosím o klid, ať může pan poslanec hovořit.

 

Poslanec Pavel Juříček: Rozumím tomu, že někdy se Sněmovna chová, jako kdyby byla na jiné planetě, omlouvám se všem ve vší úctě, což v řadě případů si naši občané skutečně takto myslí o nás, a toto je zrovna jeden z těchto případů.

Dovolte, abych řekl, že za ty dva roky krize, kterou tady máme, která nakonec se ukazuje na výsledku státního rozpočtu a na budgetech roku 2021 a na budgetech i roku 2022, tak je potřeba si uvědomit, kdo v České republice vůbec tu ekonomiku držel, a to byl průmysl, zemědělci, před všemi klobouk dolů, samozřejmě, vysoká míra podílu lékařů, kteří zachraňovali životy a pracovali imrvére, ale je nutné si uvědomit, že vůči lékařům jsme se všichni chovali s velkou úctou a respektem, ale vůči podnikatelům, vůči průmyslu, vůči zemědělcům tady nikdo neřekl ani slovo děkuji. A teď se tady přichází, a přiznávám, že to není jenom záležitost krátkého času, přichází s něčím, což není střelba jenom do jedné nohy, ale to je střelba opravdu už do nohou obou.

Já jsem před časem tady hovořil, že podnikatelé a firmy a organizace, kteří na to mají, tak to dělají, ten pátý týden dovolené. Někteří mě obviňovali, že chci být nějaký novodobý otrokář. Jenom pro vaši zajímavost dávám ve své firmě po dohodě s odbory sedm dní dodatečné dovolené, ale ne jen tak zadarmo. Většina z nás podnikatelů, firem má vždycky něco za něco. Má to podmíněno různými odkládacími podmínkami, motivačními a stimulačními, proto, abychom se zaměstnanci měli dobré dohody, aby se zaměstnanci samozřejmě dělili i na ty, kteří si to víc zaslouží a kteří si to zaslouží méně. Proto říkám, různé typy odkládacích podmínek máme ve firmách. A to, že Česká republika tímto směrem už dlouhodobě jde a firmy jdou tímto směrem, svědčí o tom, že podle různých analýz někde mezi 80 až 90 procenty firem to dělá. A je to přesně tak, jak to máte i často doma. Když někdo děláte dobrovolně, tak to motivuje i vás, a nikoliv to, že to budeme někomu nařizovat ze zákona. A že budeme rozdělovat cizí peníze. Chcete rozdělovat ne svoje peníze, ale chcete rozdělovat cizí peníze! Jak si to vůbec můžeme dovolit? A jak si to můžeme dovolit v době, kdy podnikatelé mají zhruba dvojnásobné materiálové náklady, kdy cena elektrické energie včera na spotovém trhu byla 120 eur za megawatthodinu, a v roce 2019 byla 24 eur za megawatthodinu. Takže ona narostla šestinásobně a pravděpodobně poroste dál. To je to, co jsem už tady signalizoval asi před rokem, že ceny elektrické energie pod vlivem všech okolností, které zavedla Evropa a zavedli jsme je i my sami, a ještě jsme blokovali různé možnosti nakoupení jádra, tak samozřejmě narůstá už s očekáváním jednak ze současnosti, ať už povolenky a všechny ostatní Green Dealy a podobně.

A to si myslíte, že firmy, které drží českou ekonomiku, což je průmysl, který dělá zhruba 35 % HDP, tak že my jim budeme ještě opravdu takovým způsobem komplikovat život? My jim to budeme nařizovat? To máme opravdu takovou arogantní odvahu říct, že tohle budeme dělat? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP