(14.50 hodin)
(pokračuje Volný)

Dneska vyšla zpráva, nebo předevčírem, teď nevím, možná i někdy mezi tím, takže včera, že pražské metro je totálně bezpečné, bezinfekční. V metru jezdí, prosím vás, bez respirátorů psi, kočky, někomu fretky. V pražském metru jezdí bez respirátorů bezdomovci, opilí cizinci tam bez respirátorů zvracejí, takových 20 až 30 % Pražanů, kteří jezdí metrem, mají buďto špatně nasazenou nebo starou nebo plátěnou přikrývku na ústech, takže jednoznačně, pokud jsou infekční, můžou ten virus šířit. A také tam jezdí stovky, možná už i tisíce lidí, kteří nerespektují nezákonná vládní nařízení. A v tomto pražském metru nebyl nalezen ani jeden aktivní virus covidu, takže my víme, je to vědecky potvrzeno třemi studiemi, že covid se nešíří v uzavřených místnostech a prostorách.

Jak to, že to nebylo v České televizi? Proč Česká televize o tomto neinformuje? Proč Česká televize neinformuje o tom, že ředitel České televize je v několikanásobném střetu zájmů? Kdy byla naposledy paní Lipovská pozvaná do televize s někým, kdo by s ní názorově souzněl, třeba do pořadu pana Moravce, tak, aby to bylo, že tam jsou buďto dvě osoby, které souhlasí s tím, že pan ředitel je ve střetu zájmu, a dvě osoby, které s tím nesouhlasí? Kdy se to stalo, prosím vás, naposledy v rámci vysílání České televize, že by tam byl poskytnut stejný prostor představitelům oponentních názorů, představitelům i protestní strany, jako je Volný blok, aby mohli informovat o vědeckých zkušenostech? Kdy tam byl naposledy pozván pan profesor Turánek, který ví, že u nás se nevakcinuje, ale, že to, co dostáváte, je genová terapie, která vám zrovna teď proudí po celém těle, zrovna teď se vám usazuje na mozku, na vnitřních orgánech, na vaječnících, na varlatech.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Prosím, veďte svoji rozpravu zpět k České televizi.

 

Poslanec Lubomír Volný: V České televizi právě toto nikdy nezaznělo a tyto věci kritizuje paní Lipovská, kritizuje hospodaření, kritizuje to, že Česká televize ztrácí majetek, odpisy přesahují investice, projedly se peníze, které byly na úsporu, nejasné zakázky, začerněné smlouvy, nesmíme znát platy zaměstnanců, nesmíme znát platy firem, které s nimi spolupracují.

Nejsem schopný dohledat, jakým způsobem se na financování nebo na odlivu financí z České televize podílí tady navrhovatelka, paní poslankyně Sommerová, protože se k těm informacím z veřejných zdrojů nemůžu dostat. A ona teď nemůže prostě poctivě říct, že dokazuje, že není finančně závislá na České televizi, protože my to nezjistíme, protože my nevíme, jestli tam někde sosá, nebo nesosá. Každopádně víme, že se podílí na filmovém průmyslu, každopádně víme, že ty vztahy tam navázané jsou, a kdyby paní Sommerová chtěla, tak určitě nějaké peníze z České televize dostane nebo dostala. Možná že je v minulosti dostala na některý ze svých filmů a možná teď jenom splácí nějaké svoje dluhy té mediální mafii. To by možná taky mělo zaznít, paní poslankyně, za posledních 10 let, 20 let. Já vím, že jste dostala cenu ministra zdravotnictví NDR, komunistické NDR za svou tvorbu. Vím, že jste dostala ocenění ministra komunistické Československé socialistické republiky za svou tvorbu, to já vím, ale zajímalo by mě, kolik peněz na svou tvorbu jste dostala prostřednictvím České televize za posledních třeba 20 let.

Také bych chtěl, abyste to dokázala tím, že odtajníte smlouvy, které mezi vámi, Českou televizí, případně nějakou servisní organizací České televize byly podepsány, protože jinak jste za mě prostě ve střetu zájmů a jste v pozici člověka, který byl zkorumpován k tomu, aby z České televize odstranil jedinou drobnou slečnu, která díky své inteligenci přes 200 bodů prostě vadí té mediální mafii, která tam každý rok v současné době rozkrádá 7 miliard korun. Já si myslím, že veřejnost si zaslouží tuto odpověď. Předpokládám, že ještě příležitost budete mít a že nám vysvětlíte, že jste úplně nestranná, protože jste za posledních 20 let od České televize nedostala ani korunu, že jste nenatočila nic účelově, že účelově nevystupujete ve prospěch současného managementu České televize, že tady účelově nešpiníte jediného člověka, který má tu odvahu veřejně kritizovat poměry v České televizi jak ekonomické, tak ty ideologické.

Za mě osobně veškeré vaše vystupování a zejména to předposlední, kdy jste nám tady sdělila, že paní Lipovská je ve střetu zájmů, protože nesouhlasí s názorem České televize, bylo něco - ono to vlastně ani z vaší strany vysvětleno nebylo. Jak může být někdo za prvé ve střetu zájmů, protože má jiný názor než Česká televize? A za druhé. Jaký má Česká televize nárok na vlastní názor? Česká televize tady není od toho, aby měla názor. Česká televize je tady od toho, aby poskytovala servis, za který si já jako koncesionář platím, a ne, aby mi vysvětlovala, že ona, Česká televize, má nějaký názor.

On už tady byl jeden takový radní, který říkal, že zpravodajství České televize je dané, protože je prostě proeurounijní, protože jsme v Evropské unii. On už tady jeden takový radní byl, který vůbec nebyl apolitický. Jak to, že nebyl tehdy odvoláván? Jak to, že ho Sněmovna neodvolala, když jasně působil ve prospěch politického celku Evropská unie? Nepůsobil ve prospěch všech koncesionářů, kteří mu přispívali na plat každý den. Jak je to možné? Tady pan Kühn vás taky nezajímá. Jak je to možné? Je to člověk, který je evidentně ve střetu zájmů. Dokonce jste nepovolali na mou žádost ani ministra kultury, aby vám to vysvětlil. Jak je možné, že zaměstnává a platí někoho, kdo je radní ČT? To je radní ČT, ovlivňuje politicky ministra kultury, člena ČSSD, a vy to necháte být. Nehledě na ten seznam mnoha radních, který jsem tady předčítal, kteří už kdysi kandidovali. Kandidovali za ODS, kandidovali za ČSSD, kandidovali za jiné strany a zároveň vykonávali funkci radního. I v jejich případě to byla úplně stejná situace jako dnes s paní Lipovskou.

Takže já žádám všechny o podporu tohoto mého usnesení, a zejména, prostřednictvím pana předsedajícího, žádám tebe, Tomio, abys nedovolil díky svým přednostním právům a díky možnosti obstruovat Hanku Lipovskou, ženu - hrdinku, která se postavila mediální mafii, z funkce radní odvolat. Žádám každého jednotlivého, nebo prosím každého jednotlivého poslance SPD, abyste měli tu odvahu, až mě bude policie vyvádět, abyste stáli po mém boku, protože já tady zůstanu stát, protože se bude opakovat ta situace z minula. A vy přece víte, že i když se Tomio rozhodne, že nebude obstruovat, tak máte přece to svoje svědomí. Máte vlastní svědomí, vy jste pro tu Hanku hlasovali, vy jste přece hlasovali pro to, aby se poměry v České televizi změnily. Prosím. Prosím tě, Radku Rozvorale, udělej to. Moniko -

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Znovu vás prosím, oslovujte své kolegy prostřednictvím předsedajícího. Je to v jednacím řádu.

 

Poslanec Lubomír Volný: Prostřednictvím předsedajícího, Radku a Moniko, udělejte tu správnou věc.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Váš čas. Děkuji, pane poslanče. Váš čas uplynul.

 

Poslanec Lubomír Volný: Já vím.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Ptám se, zda se někdo hlásí do rozpravy? Pan předseda Michálek s přednostním právem. Prosím. Pane kolego Volný, umožněte vystoupení svého kolegy.

 

Poslanec Lubomír Volný: Neumožním.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vás vyzývám, abyste uvolnil řečniště. Vy víte, že tohle, co děláte, sem nepatří.

 

Poslanec Lubomír Volný: Patří, je třeba, aby lidé v České republice věděli, že tady mafie odvolává jedinou ženu, která odvážně bojovala proti mafii v ČT.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Pane poslanče, vy víte, jaký je můj postoj k tomuto vašemu chování. Považuji ho za nepřístojné. Ještě to zkusíme jednou. Uvolněte řečniště, probíhá debata. (Poslanec Michálek mimo mikrofon: Všichni máme právo vystupovat.)

 

Poslanec Lubomír Volný: Máte právo vystupovat, určitě si vystupujte. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP