(14.30 hodin)
(pokračuje Babiš)

Na superhrubé mzdě jste se nedokázali dohodnout, a to jste v opozici. Tak si prosím už v té pětikoalici konečně ujasněte, co vlastně chcete, jestli chcete euro, nebo nechcete euro, měli byste to říct lidem, Chcete dobrovolně přijímat migranty, nebo nechcete dobrovolně přijímat migranty, chcete zvedat daně, nebo nechcete zvedat daně? Takže zatím jedině to, že hlas pro ODS a SPOLU je hlasem pro Piráty ve vládě, to je jediné jasné, to deklarujete, sto jednička, a jediný cíl je zbavit se Babiše.

Takže pokud by se do vlády dostala ODS, TOP 09, STAN, Piráti a lidovci, tak tato fialovo-zelená revoluční fronta způsobí naší zemi a našim dětem nedozírné škody, ze kterých se možná nikdy nedostaneme. Zmrazí důchody, sníží platy, zvýší daně, zavedou euro, zaškrtí ekonomiku, přivedou zemi do recese a začnou lidem sahat na majetek. A to nemluvím o privatizaci toho, co nám zbylo, jako Budvaru, České pošty, českých lesů, Českých drah, ČEZu, Čepra, Mera, a to nemluvím o privatizaci nemocnic a zavádění zdravotnických poplatků. A to také nemluvím o zavádění školného, a vůbec nemluvím o tom, že by v Evropské unii pětikoalice, jak do deklaroval pan Bartoš, zrušila právo veta, předala naši svrchovanost Bruselu a dobrovolně přijímala ilegální migranty. Dopad vlády takové pětikoalice pocítí na vlastní kapse úplně každý, staří i mladí, samoživitelky i rodiny s dětmi, zaměstnanci i živnostníci, střední třída i sociálně slabší, státní zaměstnanci i lidi v privátní sféře, důchodci i podnikatelé, prostě všichni. Pětikoalici nejde o lidi nebo o naši zemi, kromě antiBabiše nemají žádný program.

Takže všichni vědí, že já nejsem zdatný rétor, jak to teď slyšíte, ale za mě mluví výsledky, a opozice vždy slibovala před volbami něco a po volbách na sliby zapomněla, a my svoje sliby, hnutí ANO svoje sliby plní. Já myslím, že jsme udělali pro to maximum, abychom navýšili životní úroveň našich občanů. A věřte mi, že ten boj až do roztrhání těla bude naše země potřebovat. Takže na jedné straně tu máme hnutí ANO a na druhé straně pětikoalici SPOLU a PirátoSTAN. To bude zásadní volba za tři dny. O tom si lidé rozhodnou, jestli budou chtít pokračovat cestou investic do našich občanů a do České republiky, jako to poslední čtyři roky dělalo hnutí ANO, nebo si zvolí utahování opasků, zvyšování daní a snižování životní úrovně. Ano, to je ta změna, o které tu oni mluví. Jejich plán změny je jaký? Je to návrat do minulosti, kterou si všichni dobře pamatujeme, protože byli u vlády do roku 2013, a PirátoSTAN, to je ještě horší, odevzdá naši suverenitu do Bruselu, rozvrátí naši kulturu a ukradne naší zemi budoucnost. A hlas pro SPOLU znamená hlas pro PirátoSTAN.

Takže vážení spoluobčané, tyto volby jsou nejdůležitější od vzniku samostatné České republiky a rozhodnou o budoucnosti naší země. Jediný program pětikoalice, SPOLU a PirátoSTANu je odstranit Babiše z politiky. Žádný jiný program nemají. Chápu, že plno lidí mě po té trvalé mediální masáži nemá rádo, ale pokud vám záleží na budoucnosti našich dětí a budoucnosti naší země, která je tím nejlepším místem na život v Evropské unii, a na naší úrovni a naší kultuře, tak si myslím, že ta vaše volba je jasná, je to hnutí ANO, a já vám samozřejmě slibuji, že se za vás budu rvát každý den až do roztrhání těla. Děkuji. (Potlesk z řad ANO.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Přečtu dvě omluvy. Omlouvá se pan poslanec Benda z dnešní schůze z pracovních důvodů, omlouvá se pan poslanec Zbyněk Stanjura z dnešního dne z pracovních důvodů.

Další přednostní právo tady mám - paní ministryni Schillerovou, připraví se pan místopředseda Okamura, poté paní ministryně Maláčová. To jsou zatím všechna přednostní práva, co tu mám. (Reakce na otázku mimo mikrofon:)Ano, paní ministryně financí má první slovo. Náhradní kartou číslo 24 hlasuje paní poslankyně Aulická Jírovcová. Pan předseda vlády se omlouvá po zbytek dnešního jednacího dne z pracovních důvodů. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane předsedo. Dámy a pánové, dovolte mi, abych z pozice vicepremiérky pro ekonomiku vysvětlila, proč považuji vládní návrh novely zákona o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci, jehož předkladatelem je poslanec a zároveň předseda vlády Andrej Babiš, za naprosto nezbytný, oprávněný a správný. (Hluk v sále, paní ministryně vyčkává.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Poprosím všechny přítomné o klid, případně své debaty přeneste do předsálí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji, pane předsedo. Za normálních okolností by nebyl nejmenší důvod odchylovat se od ustálené a dobré praxe, podle které se platy veřejných činitelů odvíjejí od stanoveného automatu. Je to praxe, kterou já osobně považuji za správnou, neboť znovu a znovu otevírat téma vlastních platů, diskutovat o nich a v neposlední řadě i hlasovat, je zkrátka pro většinu lidí pochopitelně pod úroveň. My se ale nacházíme v mimořádné situaci, kdy se naše ekonomika teprve probouzí z náročného období, kdy celá řada sektorů musela být v rámci boje s pandemií uzavřena, mnoho podnikatelů zůstalo zcela bez tržeb. Poptávka po zboží a službách klesla nebo byla lockdownem dramaticky ochromena a to se samozřejmě promítlo do platů a mezd v celé naší ekonomice. Firmy tváří tvář ekonomickým nejistotám, nově i zvyšování úrokových sazeb, si nemohou dovolit zvyšovat výplaty svých zaměstnanců tak, jak bylo v minulosti běžné. Ostatně právě proto většina z vás souhlasila s naším návrhem na zrušení superhrubé mzdy a souvisejícím snížením daňového zatížení práce o 7 %. Společně se zvýšením slevy na poplatníka celkem o 6 000 Kč, 3 000 letos, 3 000 příští rok, se tak čistá mzda mezi roky 2020 a 2022 i bez čehokoliv dalšího zvýší přibližně o 9 %. To jen na připomenutí. Efekty zrušení, snížení zdanění práce se totiž samozřejmě vztahují i na zákonodárce.

V situaci, kdy platy ve veřejné sféře porostou o 1 400 Kč, je zkrátka nepřípustné, aby platová základna politiků vzrostla o 6,1 %, jak by se bez této novely od 1. ledna stalo. Jsem přesvědčena, že se s tímto mým návrhem ztotožníte. Netvrdím, že zmrazení platů ústavních činitelů do roku 2026 představuje zásadní finanční úsporu z hlediska státního rozpočtu, protože kumulativně hovoříme o 727 milionech Kč. Ale stojím si i za mimořádným psychologickým a symbolickým rozměrem tohoto kroku, nebo lépe řečeno, nad mimořádným symbolickým rozměrem toho, kdybychom k tomuto kroku nepřistoupili.

Říká se, že pokud je člověk jediným, kdo něco dobrého udělat může, tak to prostě udělat musí. Tedy pokud tím jediným, kdo může nezřízený růst platů poslanců, ministrů nebo i senátorů od 1. ledna zastavit, jste právě vy a právě dnes, tak je namístě to udělat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP