(14.40 hodin)
(pokračuje Schillerová)

Je spousta složitých témat, která se dají v politice překroutit, zrelativizovat, hodit na politického konkurenta. Dnešní hlasování se však mezi ně neřadí. Naopak, bude to jedno z nejčitelnějších hlasování: hlasovat pro, hlasovat proti, zdržet se. Každý volič si udělá obrázek velmi jednoduše, a tak je to dobře.

Vážené dámy, vážení pánové, dovoluji si vás požádat o jednoznačnou podporu vládního návrhu poslance Andreje Babiše na zmrazení platů ústavních činitelů coby projevu solidarity a sounáležitosti se zbytkem mzdové a platové sféry v zemi. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Máme před sebou ještě dvě přednostní práva a pak si schválíme program. Takže pan místopředseda Okamura, potom paní ministryně Maláčová.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, hnutí SPD prosazuje zamrazení platů politiků a v této souvislosti bych rád připomněl, že tato mimořádná schůze na zamrazení platů politiků je svolána i hlasy poslanců SPD. Takže tato schůze je svolána hlasy poslanců ANO a poslanců SPD, protože my dlouhodobě prosazujeme zamrazení platů politiků a o stejném návrhu SPD se ve Sněmovně už hlasovalo, hlasovalo se o něm před dvěma lety a tehdy žádná z ostatních parlamentních stran náš návrh nepodpořila. Naopak, tehdy hlasy všech poslanců kromě SPD prošel návrh na navýšení platů politiků o přibližně 10 %.

Pro SPD platí, že konzistentně prosazujeme zamrazení platů politiků, které jsou tak vysoké, že je ostudné, aby se nadále navyšovaly. Je to ostudné, aby se navyšovaly! Je nepřijatelné, aby si politici určovali platy sami. Takže my jsme rádi, že i díky hlasům poslanců SPD je tato mimořádná schůze svolána, a doufám, že tedy ostatní parlamentní strany tady ve Sněmovně podpoří tento návrh na zamrazení platů politiků.

Ještě bych se rád vyjádřil k tomu, co tady říkal pan premiér Andrej Babiš. Jenom bych doplnil, že by bylo fajn říkat, že zvyšování důchodů je tady vždy i díky hlasům poslanců SPD, protože hnutí ANO má 78 poslanců, nemá tady většinu, takže je potřeba vždycky i další hlasy, další strany k tomu, aby bylo možno zvyšovat důchody. Takže my se k tomu hrdě hlásíme, že každý rok, pokaždé když se tady hlasuje o zvyšování důchodů, poslanci SPD vždy hlasují pro zvyšování důchodů a i díky našim hlasům se tady vždy každoročně zvyšují důchody a budou se díky našim hlasům vždy důchody zvyšovat, ať se jedná o starobní důchody, invalidní důchody, sirotčí důchody nebo vdovské důchody.

Ale to, co je potřeba zároveň připomenout, je hlasování, co tady proběhlo v červenci o zvyšování důchodů od 1. 1. 2022, protože ANO hlasy poslanců ANO a SPD a možná i některých dalších, to si už nepamatuji, tak tady došlo ke zvýšení důchodů tak jako každý rok, ale jsou tady čtyři strany, které hlasovaly v červenci proti zvýšení důchodů od 1. 1. 2022. A to je opravdu neuvěřitelné! Proti zvýšení důchodů od 1. 1. 2022 tady hlasovaly ODS, poslanci ODS, STAN, to jsou ti Starostové a nezávislí, dále Piráti a TOP 09. To znamená, tyto čtyři strany tady hlasovaly v červenci proti zvýšení důchodů od 1. 1. 2022. Takže je tady úplně jasné a teď je myslím vhodná příležitost si toto hlasování připomenout, protože v pátek a v sobotu jsou volby, takže je zcela jasné, co čeká občany, seniory anebo babičky a dědečky mladších občanů, pakliže bude u vlády koalice SPOLU a koalice Pirátů a STAN. Dostanou navýšení nula. Dostanou nulu, protože pro to tady ostatně přímo poslanci Pirátů, TOP 09, ODS a STAN hlasovali - odmítli valorizaci důchodů. Takže to je potřeba si říci a je potřeba si to připomenout souvislosti s tím, když tady pan premiér hovořil o zvyšování důchodů.

Samozřejmě i hnutí SPD, pakliže by bylo součástí vlády po volbách, zachová slevu na dopravu pro seniory a studenty. Já opravdu jsem byl tady nepříjemně překvapen debatou některých opozičních stran, samozřejmě kromě SPD, mimo SPD, kteří tady rozvíjí debatu, že chtějí rušit slevy na dopravu. Naopak, SPD může ubezpečit občany, že zachováme slevu na dopravu pro seniory a studenty, protože cílem SPD je v maximální možné míře prosazovat náš vlastenecký program pro slušné občany. Všichni máme možnost teď před volbami vidět špinavou volební kampaň plnou lží a dezinformací. Všechny kandidující subjekty slibují, upravují, přesouvají, přičemž žádný z nich nechce řešit jádro problému. Tím je skutečnost, že u nás záměrně dlouhodobě nepracuje velká skupina lidí, která se nechává živit systémem a parazituje na něm, a že se nám globalisté snaží ukrást naši zemi.

Nepřizpůsobiví, ti takzvaní nepřizpůsobiví jsou plně závislí na štědrých sociální dávkách a nic je nenutí začít pracovat. My všichni jim pak ze svých daní tuto pohodlnou v uvozovkách jízdu životem financujeme, a co víc, ještě si stěžují! A Piráti je dokonce podporují, protože dlouhodobě obstruují ve Sněmovně, aby nemohla být schválena novela zákona z pera SPD, která by vyplácení sociálních dávek nepřizpůsobivým neboli zneužívání sociálních dávek nepřizpůsobivými zásadním způsobem omezila - neboli ukončila - to zneužívání. Tento návrh zákona z pera SPD se tady dostal po dvou letech letos na jaře do závěrečného třetího čtení. Pár minut chybělo od toho, že už jsme mohli ukončit zneužívání dávek nepřizpůsobivými. Ušetřili bychom půl miliardy korun, které jsme mohli přesunout ke slušným lidem, a celou dobu půl roku to tady obstruuje a blokuje sourozenecké duo v řadách poslanců Pirátů, poslankyně Richterová s poslancem Ferjenčíkem. Oni a plus ještě tady byl poslanec ČSSD a poslanec lidovců Čižinský, který tady zablokoval ten zákon už definitivně, takže nadále pokračuje zneužívání dávek nepřizpůsobivými na úkor slušných občanů. Zablokovali to tady Piráti, koalice Pirátů a STAN, když to řeknu, vy se vždycky hlásíte k té své koalici, a zablokovala to tady strana koalice SPOLU, lidovci a také to tady blokoval poslanec ČSSD. Takže tyto strany podporují nepřizpůsobivé a kvůli nim budou doplácet slušní lidé zase na ty nepřizpůsobivé.

Kandiduji jako lídr v Moravskoslezském kraji a tam s tím zrovna máme problémy, s těmi nepřizpůsobivými, ale i v Ústeckém kraji, v Karlovarském kraji, na mnoha dalších místech, na Kladně a všude možně. Mně píše spousta lidí, že nemůžou v noci spát, vrací se z práce, ale Piráti, lidovci a poslanec ČSSD to tady zablokovali. Proto samozřejmě doufám, že Piráti nebudou u vlády, doufám, že tam nebude ani koalice SPOLU, byť tam to byla jenom jedna z těch stran, ta menší z té trojkoalice, která to tady blokovala, a doufám, že SPD bude tak silné v Poslanecké sněmovně, abychom to mohli se slušnými poslanci jiných stran tady prosadit. A doufám, že Piráti už to tady nebudou blokovat. Doufám, že jich bude tak málo, že tady nebudou blokovat slušné lidi.

A já říkám, že dokud konečně nenaženeme nepřizpůsobivé lidi do práce, bude mít náš stát neustále problém s penězi. A může přesouvat, upravovat a tak dál jak chce, ale nic se nevyřeší. Hnutí SPD toto, ale i jiná řešení nabízí ve svém volebním programu. Chceme referendum včetně referenda o vystoupení z Evropské unie, zachování české koruny, ne euru, vyrovnané státní rozpočty, kvalitní české potraviny za přiměřené ceny, podporu rodin a slušných lidí, slušné důchody pro slušné lidi, právo na sebeobranu, odmítnutí zeleného šílenství Evropské unie, levnou energii a energetickou soběstačnost, podporu českých živnostníků a českých firem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP