(14.50 hodin)
(pokračuje Okamura)

SPD prosazuje také dále protikorupční zákony s jasným řešením, nulovou toleranci nelegální migrace a islamizace, zestátnění exekutorů a konec exekučních mafií, konec financování politických neziskovek - to je to, co tak rádi podporují Piráti. Dále prosazujeme zrušení pandemického zákona, ochranu svobody slova, odmítáme povinnou covid vakcinaci a chceme uznávání protilátek jako doklad bezinfekčnosti. Chceme návrat do normálního života. Chceme, aby děti mohly chodit do škol bez omezení a bez podmínek.

To je v kostce to, co prosazujeme, a hlavně, slušný člověk musí být na prvním místě. Chceme zvyšovat podporu pracujícím rodinám s dětmi. Chceme snižovat daňové zatížení živnostníkům, malým českým firmám. Je taky prostě neuvěřitelné, že státní zakázky dostávají firmy, které nedaní potom v České republice, vyvádí zisky. SPD připravuje zákon, aby státní zakázky, veřejné zakázky, dostávaly pouze firmy, pouze firmy, které daní v České republice. To všechno je potřeba udělat. Co se týče podpory živnostníků a menších podnikatelů: prosazujeme tady dlouhodobě a budeme v tom tlaku znovu pokračovat, aby se DPH odvádělo pouze ze skutečně zaplacených faktur. To je hrozně důležité podpůrné opatření pro živnostníky a menší firmy. Prostě chceme, aby se DPH platilo pouze z faktur, které jsou už zaplaceny, proplaceny. No a stručně řečeno, pro nás je Česká republika a slušný a pracující občan na prvním místě. Nenechme si ukrást naši zemi! Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Tak děkuji. S přednostním právem paní ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Máte slovo.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji, pane předsedo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, jestlipak víte, jaký je rozdíl mezi sociální demokracií a hnutím ANO? Ten rozdíl je zásadní, protože sociální demokracie navrhuje zmrazení platů politiků včas a průběžně a hnutí ANO to dělá pouze před volbami. To je ten zásadní rozdíl. Když jsem chtěla zmrazení politiků k 1. 1. příštího roku řešit v květnu (smích v sále)... zmrazení platů politiků k 1. 1. řešit v květnu, tak pan premiér ten vládní návrh nezařadil na pořad schůze. A teď, před volbami, ejhle na devadesátku s doufáním nebo s nadějí, že to dva poslanecké kluby zablokují, tak se to na poslední chvíli několik málo dnů před volbami projednává. To je ale náhodička! Když jsem navrhovala, aby se to řešilo včas v květnu, tak to nešlo, a teď několik málo dnů před volbami to najednou strašně hoří.

Já si ale myslím, že podstata toho problému je úplně někde jinde. Myslím si, že vrchol pokrytectví se ukazuje na zmrazení platů politiků u jiné politické strany, je to zejména v tom pravém spektru, vpravo od nás, protože když jsme chtěli přidat důchodcům tři stovky, tak jste byli proti, když jsme navrhovali jako sociální demokracie, aby se minimální mzda zvýšila na 18 000, tak jste byli proti, když jsme navrhovali, aby platy státním zaměstnancům vzrostly i 3 000, policistům, hasičům, ošetřovatelkám, pečovatelkám, ale také úřednicím na úřadu práce nebo na České správě sociálního zabezpečení, protože tito lidé mají nejnižší platy ve státní sféře a protože si pandemii odmakali v první linii, tak jste byli proti. Ale když vám mají vzrůst platy minimálně o 5 500, tak slyším argumenty: Vždyť jde jenom o 650 milionů, státní rozpočet stejně neušetří, nějakých 650 milionů, to nás nevytrhne.

V době extrémního zadlužení je zmrazení platů politiků, dámy a pánové, jasný signál těch, kteří to myslí se státní kasou a také s platy a mzdami ostatních vážně, takže je to symbol a je to jasný příklad toho, že si uvědomujeme, v jaké jsme ekonomické situaci. Proto sociální demokracie tento návrh zákona, ačkoliv jde na poslední chvíli, jasně, před volbami, podporuje, i když kdyby bylo po našem, tak už jsme to schválili v létě a nemusel z toho být předvolební cirkus.

Takže ještě jednou, prosím, podpořte tento návrh zákona. Poprosím pak i senátory, protože je to jasný signál státu, že šetříme každou korunu a že jdeme jako politici příkladem. Velmi děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji, paní ministryně. S přednostním právem si přeje vystoupit pan místopředseda Okamura.

Než přijde k mikrofonu, přečtu dvě omluvy. Omlouvá se pan poslanec Martin Kupka z dnešního jednacího dne od 14 do 17 hodin z pracovních důvodů a omlouvá se pan poslanec Václav Klaus dnes od 18 hodin do konce z osobních důvodů. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: No, vážené dámy a pánové, to, co tady předvádí paní ministryně Maláčová, že prý ČSSD podporuje zamrazení platů politiků... Vždyť já si přesně pamatuji, když se hlasovalo o návrhu SPD na zamrazení platů politiků před dvěma roky, tak to poslanecký klub ČSSD nepodpořil. Já si dobře pamatuju, že jediný poslanecký klub, který to podpořil, jsme byli sami, SPD, náš vlastní návrh. To tady nikdo jiný nepodpořil. Tak teď nevím, co to tady paní ministryně Maláčová vykládá. To teda ČSSD tady zase... To jsou lži na lži, to snad ani není možný. Já přece... Mě, jak víte, já mám dost dobrý přehled o hlasování tady, mám účast ve sněmovně téměř 90 %, paní Maláčová není ani poslankyně, takže já bych byl rád, aby si ČSSD tady přestala vymýšlet. Když měli hlasovat o zamrazení platů politiků - na celé volební období jsme to navrhovali - tak poslanecký klub ČSSD pro to nehlasoval, takže to je ta realita. No a teď když tedy měli ty zvýšené platy a už je konec volebního období, tak tady zase něco vykládá.

Takže realita je, že když jste mohli podpořit, tak jste nepodpořili, a teď samozřejmě, no tak dobře, teď máme dva dny před volbami, tři dny, že jste se jakoby verbálně přidali, ale stále platí, že ta schůze je svolána hlasy poslanců ANO a SPD, a to je prostě fakt a s tím se nic nedá udělat. Ale je potřeba říkat hlavně pravdu, protože když se o tom hlasovalo, tak jste přece pro to nehlasovali. To je fakt a můžete se tady tisíckrát vymlouvat, ukázaná platí. (Potlesk z řad SPD.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji a paní místopředsedkyně Valachová má přednostní právo za klub ČSSD. Prosím, máte slovo. Jinak připomínám, ještě jsme si neschválili program. Prosím.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Ano, děkuji, pane předsedo. To bude skutečně jenom rychlá reakce. Pan předseda Tomio Okamura toho má hodně před volbami, tak zapomněl, že poslanecký klub sociální demokracie před rokem skrze návrh Ministerstva práce a sociálních věcí opět navrhoval včas zamrazení platů politiků. Podotýkám politiků, ono se rádo zapomíná, že nejde jenom o poslance a senátory, ale i o ministry, o předsedu vlády, o pana prezidenta a podobně. A také zapomněl na to, že jsme samozřejmě podpořili minulý rok zamrazení, a byl to návrh, který jsme podpořili a který tehdy zpracovali Piráti. Takže beru to jako žárlivost, že zkrátka příště máme podporovat návrh SPD. My bychom ovšem byli nejraději jako sociální demokrati, že by Sněmovna hlasovala přímo naše původní návrhy a přestalo se nám to každý rok blokovat.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan místopředseda Okamura si přeje reagovat s přednostním právem.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: No tak přece ten návrh Pirátů a hnutí ANO tenkrát před dvěma lety nebyl na zamrazení, ten návrh, který tady prošel, bylo zvýšení platů cca o 10 % s tím, že kdyby nebyl přijat, tak by se ty platy politiků zvýšily ještě o něco více. A právě v rámci tohoto hlasování, to vy jste si podpořili, takže ne zamrazení, ale to bylo zvýšení cca o 10 % ten návrh, kompromisní návrh Pirátů a hnutí ANO, takže uvádějme to po pravdě, pro co jste hlasovali. A právě v rámci tohoto hlasování tady byl pozměňovací návrh SPD, který navrhoval zamrazení na celé volební období, teď až do konce tohoto volebního období, a tam pro to právě nikdo nehlasoval. Takže pojďme si říct přesně, jak to bylo.

A to, že jste něco diskutovali a navrhovali třeba před rokem, tak to přece je stále ten problém, který tady říkám. My jsme to navrhovali jako první, už jsou to téměř tři roky, kdy to skutečně mělo smysl zamrazit si na celé volební období, a tenkrát nás nikdo nepodpořil. To znamená, náš návrh byl ten, který tady mohl poslance, když to řeknu v uvozovkách, připravit o co nejvíce peněz, protože my jsme chtěli od počátku zamrazit platy. A tenkrát jste nás v tom nechali všichni osamocené.

Takže to řekněme: tenkrát jste to mohli podpořit, nepodpořili, a to, že až potom později jste třeba s nějakým návrhem přišli, ale stejně neprošel, protože jste si nedokázali získat podporu, tak to je další problém ČSSD, že vždycky něco řekne paní Maláčová verbálně, a pak skutek utek, protože ČSSD si není schopna vyjednat nikde podporu. Tak to je fakt, že když jste tak slabí, si nedokážete získat podporu. Podívejte se, my jsme dokonce opoziční strana a domluvili jsme se tady s hnutím ANO, že spolu podepíšeme tu schůzi, a vy jste přitom vládní strana. To znamená, to jsou věci, kdy my konstruktivně pracujeme, ale problém je, když třeba paní Maláčová jenom mluví a jsou to jenom slova, a ne činy. Tak to je přece ta potíž. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP