(15.30 hodin)

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji. Já se nebudu vyjadřovat ani k tomu, kdo to komu nandá v Praze, anebo kdo se řídí jakými deníčky. Ale řeknu jedinou věc, která je prostě pravdivá. Ať už by měla být budoucnost této strany v koalici Pirátů, STANu a tady po té pravé straně, anebo pokračovat v nějaké koalici s ANO, tak ta budoucnost pro běžného občana je jednoduchá. Bude chudší, bude zadluženější, bude žít v méně suverénní zemi, bude žít podle množství dalších nových pravidel a zákonů, které budou omezovat jeho osobní svobody i možnost vybrat si zdravotní péči, vybrat si, jak se dostane do práce a dřív nebo později také co bude jíst a jak se bude oblékat. Protože obě tyto skupiny reprezentují každá jiné globalizační křídlo, ale obě tyto skupiny mají zájem jenom na jednom: zlikvidovat suverenitu této země pomocí dluhové pasti, do které nás všichni uvrhnete.

Vy jako Piráti to zdůvodníte nějakými sociálními programy, nějakým nastavováním rovné startovací čáry pro lidi, kteří nikdy nemůžou mít rovnou startovací čáru, ale vy se ji budete snažit co nejvíc pokřivit, aby vypadala co nejvíc zrovna z vašeho úhlu pohledu, a tady tato skupina (Ukazuje na poslance ANO.) bude dělat všechno pro to, aby jejich majitel nebohatl tempem jedna miliarda korun měsíčně, ale protože to je správný korporátní maniak, tak aby to byly dvě miliardy korun měsíčně. A ať už to bude tady v rámci soukromého majetku velkopodnikatele, který vlastní své vlastní poslance, anebo jestli to bude kvůli vaší naivistické pseudobrotě, tak budoucnost této země je pod vámi v ekonomickém kolapsu a absolutní totalitě. A proto musí zvítězit Volný blok!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Patrik Nacher, připraví se Robert Králíček. Prosím o klid Sněmovnu! Zejména i vaše stranické kolegy, nechtějte, abych jmenoval. Ještě chvilku, pane poslanče. Tak, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Dámy a pánové, a pánové, děkuji. Já jsem nechtěl, ale musím. Nejprve reakce na Jana Čižinského. On tím naznačil tedy, že předchozí vedení se řídilo zřejmě podle diáře pana Faltýnka. V tom případě se podle něho řídil i on, protože připomínám, že on byl také v té předchozí koalici. Takže to je takový oportunismus. Jenda Čižinský je jediný člověk, který byl v koalici předchozí, v této, který tady je za jinou stranu než je v Praze a ještě zakládal nějakou třetí. Když už jsme teda u toho.

A pokud jde o kolegy z pirátské strany, tak tady bych chtěl připomenout to, co se v Praze děje nebo neděje. Když byly kolony v předchozím volebním období, tak vy jste nás kritizovali, že to nebylo koordinované, že to je amatérismus. Teď máte kolony mnohem větší a říkáte, že to je elegantní způsob, jak lidi přimět jezdit MHD. To je přesně ten úhel pohledu. To je ten dvojí metr, který vy tady máte. To je na straně jedné. Na straně druhé, když se podíváme, co jste všechno slibovali, když už sem taháte tu Prahu. Já určitě nebudu říkat, kdo co komu nandá v Praze, protože by měl člověk být pokorný a to vy evidentně nejste. Tak jste slibovali všechno, že budete dělat výběrová řízení a podívejte se, jak se zvýšila cena rekonstrukce Libeňského mostu. Z původních 600 milionů na tři miliardy. Jak budete vybírat ředitele na základě výběrového řízení. Ředitelé tří největších městských firem jsou bez výběrového řízení! A vy ještě řeknete, že jste rádi, že jste někoho sehnali. To je ten dvojí metr. A to, že se to neobjeví v televizi, jasně, to je vaše výhoda pro tuto chvíli.

A jinak bych chtěl říct poslední větu. Možná paní ministryně nemá pravdu, že dálnice D1 je ukončena. Protože pokud to tady vezmou do ruky Piráti, tak ji otevřou a po celé trase udělají cyklopruh. Děkuji. (Potlesk a smích z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Já se pokusím uklidnit situaci. Než dám slovo panu poslanci Králíčkovi, poté Jan Čižinský a Stanislav Grospič, přečtu omluvy došlé předsedovi Sněmovny. A to od Jana Skopečka, od 14 hodin dále. Jana Černochová také na odpolední jednání. A dále je to pan poslanec Václav Votava, který se omlouvá z pracovních důvodů. Pan poslanec Králíček má slovo. Prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Já bych jenom doplnil Patrika, že to metro, kterým se tu oháníte, tak jste vysoutěžili dvakrát dráž než bylo za Adriany. To za prvé. Za druhé, o IT zakázkách v Praze se můžete dočíst v novinách a na ÚOHSu. A panu Čižinskému bych vzkázal: Možná, kdybyste deníček pořídil svému bratrovi, nemusel jste ho řídit po telefonu a jeho radu. (Tleskají poslanci ANO.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka Jana Čižinského, poté Stanislav Grospič. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Čižinský: Tak nejdřív faktické reakce. Libeňský most je soumostí šesti mostů. Je naprosto absurdní porovnávat jednu část šesti mostů, srovnávat cenu za jednu část šesti mostů s cenou za těch šest mostů. To jsem skutečně nečekal, že je něčeho takového kolega Nacher schopen.

Co se týče reakce na pana poslance Králíčka, tak si řekněme, co v těch denících pana poslance Faltýnka bylo napsáno. Tam bylo napsáno, že hnutí ANO bude vydělávat na těch nejchudších, na exekucích lidí, které chytnou revizoři v Dopravním podniku, a jak se to bude řešit. Pane poslanče Králíčku, prostřednictvím pana předsedajícího: Mezi mnou a mým bratrem a panem poslancem Faltýnkem je taková propast, že si to nedovedete vůbec představit!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka poslance Stanislava Grospiče. Poté pan kolega Králíček, poté pan předseda Faltýnek. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji, pane místopředsedo. A dovolil bych si vaším prostřednictvím zareagovat na své předřečníky. To je úplně krásná a úžasná debata. Asi nikdo z nás tady nepochybuje o tom a nebude hlasovat proti tomu, aby se zamrazily platy nás politiků Sněmovny a Senátu na déle než tento rok, na delší volební období, i když samozřejmě Sněmovna je suverén a příští Sněmovna o tom bude muset hlasovat znovu. To bych tady chtěl podotknout. Ale nemám s tím problém, budu pro to hlasovat. Ta debata, která se tady vede a rozvířila se kolem dopravy, tak jen s obdivem se dívám na současnou třeba vládní koalici na Středočeském kraji, kde se aktivně účastní tady kolegové Piráti, kteří přišli s obrovským úžasným nápadem, že zlikvidují železniční tratě, že zlikvidují umělecké školy a všechno převedou na obce, ať si to platí, ať si to platí občané a oni uspoří 55 milionů korun. To je obrovská úspora například z těch jedné miliardy dvou set milionů, které vydávají na železnice. To ať slyší občané, koho volí, pro koho se rozhodují a kdo to s nimi myslí vážně. Protože dostupnost dopravy, přehlcenost silnic a zrušíme železniční dopravu, zrušíme lidem možnost vzdělávat se v uměleckých školách a to je ta pravá deviza, se kterou oni přicházejí do Poslanecké sněmovny a se kterou předstupují před lidi. Tady odhalují svou pravou tvář.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Já chápu, že jsou to reakce na jednotlivá vystoupení, ale přesto bych chtěl připomenout, že projednáváme zákon o platu ústavních činitelů a nikoliv dopravu v Praze nebo ve Středočeském kraji. Kolega Faltýnek má slovo k faktické poznámce. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Děkuji za slovo. Hezké odpoledne, kolegyně, kolegové. Tak jsem se konečně nechal vyprovokovat k reakci na ten můj ukradený diář, který koluje republikou. Nebo diářů, ono jich je více za několik let. Ale chtěl bych odpovědět nebo říct panu kolegovi Čižinskému, prostřednictvím pana předsedajícího, jak velký je ten rozdíl mezi námi. On je velký, on je 220 milionů korun, pane kolego. A víte proč? Je to velmi jednoduché. Vaše neziskovky vašeho bratra, vašich rodinných příslušníků v letech 2009 až 2013 čerpaly 220 milionů korun. (Potlesk z lavic ANO.) Dvě stě dvacet milionů korun! Na podporu migrace! Na podporu migrace, to jsou dohledatelné údaje. A je to obecně známá informace. Bohužel o tom nikdo nepíše. Takže to je velký rozdíl mezi námi. Tak to prostě je, 220 milionů korun v letech 2009 až 2013 pro vaše neziskovky na podporu migrace. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP