(15.40 hodin)
(pokračuje Faltýnek)

Taková je pravda, pane kolego, prostřednictvím pana předsedajícího. (Potlesk řad ČSSD, ANO.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. A stejně jako jsem upozornil Stanislava Grospiče, Jaroslava Faltýnka, upozorním i pana poslance Čižinského, že jednáme o platech ústavních činitelů, ale jste přihlášen k faktické poznámce. Máte slovo. (Poslanec Faltýnek z lavice: Parazit.)

 

Poslanec Jan Čižinský: Pokládám za velmi smutný fakt, že tady několik desítek poslanců tleská tady panu poslanci Faltýnkovi, který teď tady na mě pokřikuje něco o parazitech, měl by se podívat do zrcadla. A který... (Neklid v lavicích hnutí ANO.) Prosím o klid... (Slabé bouchání do lavic.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Tak já samozřejmě klid zjednám, ale beru vám tím čas, protože jste k faktické poznámce přihlášen, a já čas nebudu prodlužovat. Máte slovo.

 

Poslanec Jan Čižinský: Já jsem vás zažádal jenom, abyste... (Předsedající: Já jsem vám zjednal klid, pane poslanče.) Děkuji, děkuji. A který tady naznačuje, že někdo vlastní nějakou neziskovku nebo že z toho má nějaký prospěch. Ani já, ani můj bratr, ani nikdo jiný žádnou neziskovku nevlastní. Kdo tady pere peníze přes daňový ráj, je váš šéf, prostřednictvím pana předsedajícího, pane Faltýnku, ale myšlenka, že někdo má nějaký prospěch z nějaké neziskovky z mé rodiny, je úplně absurdní.

Můj bratr je advokát, který pomáhá lidem v otázkách občanství, a vy sečtete všechny finance, které jdou na všechny neziskovky v republice, a řeknete, že to patří mému bratrovi. Za prvé je to lež a za druhé - a opět se vrátím k vašim deníčkům, prostřednictvím pana předsedajícího, pane poslanče - tak tam najdete skutečně rozkradené miliardy, a vy víte, kde ty peníze skončily. A vy tady máte tu drzost něco říkat o parazitech.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka Lubomíra Volného, poté faktická poznámka Jana Birkeho. Opět opakuji, že diskutujeme o platech ústavních činitelů. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Lubomír Volný: Tak já tu debatu přenesu tedy zpět k platům ústavních činitelů, u kterých má být úspora za těch - já nevím - šest let 700 milionů korun, tuším, že jsem to slyšel dobře. A vzpomenu si tady na plamenný projev pana Faltýnka, vaším prostřednictvím, pane předsedající, a možná bych se zeptal pana Faltýnka a pana premiéra, i paní ministryně financí, kolik set milionů korun, nebo možná kolik miliard korun, jste škrtli v rozpočtu na podporu neziskových organizací, které podporují migraci v České republice za posledních osm let, co jste ve vládě? Kolik set milionů korun jste jim škrtli, nebo respektive kolik miliard jste těmto neziskovkám škrtli? Mě by to zajímalo. Možná vám teď dávám do ruky velký volební klacek, takže, paní ministryně, podívejte se, o kolik set milionů, anebo o kolik miliard jste snížili podporu neziskových organizací, které tady pracují jako agenti zahraničního vlivu, zároveň berou peníze ze zahraničí, působí proti budoucnosti našich dětí na našich školách, učí děti nesmysly, jako je genderismus, učí je nesmysly, jako je to, že mají obětovat budoucnost svou i budoucnost svých dětí ve prospěch dětí, které se v současné době rodí v Africe, anebo dalších podobných nesmyslů, které ten nový kulturní neomarxismus, nebo říká se tomu progresionismus, přináší z toho takzvaného Západu, kam patříme.

Kolik set milionů korun, pane Faltýnku, prostřednictvím pana předsedajícího, jste jim škrtli, a kolik set milionů korun a kolik miliard korun těmto politickým neziskovým organizacím ovlivňujícím politickou situaci v České republice mimo dohled Úřadu na kontrolu financování politických stran a hnutí jste škrtli? A kolik jste toho škrtli těm neziskovkám, které podporují migraci do České republiky? A kolik toho škrtnete v letošním rozpočtu? To by mě opravdu zajímalo. A já vám to číslo řeknu: je to nula. Je to nula. Protože vy jste také globalisté a vy také podporujete migraci. (Předsedající: Skončil váš čas k faktické poznámce.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní pan poslanec Jan Birke, připraví se Tereza Hyťhová, všechno faktické poznámky. Stále jsme v jediném bodu této schůze - platy ústavních činitelů. Máte slovo.

 

Poslanec Jan Birke: Děkuji mockrát za slovo, pane místopředsedo. Já jsem osm let poslanec a osm let si kladu neustále otázku, proč je tohleto řemeslo, které tady všichni děláme, je nás 200, u veřejnosti tak nepopulární. Teď jsme to předvedli. Teď jsme to předvedli všichni. Prosím vás, jestli někteří z vás - a já, věřte tomu, já tady možná za tři dny nebudu, tak budu mít jedno velké přání, a jestli máte trošku respektu vůči mně, protože si myslím, že nejsem ten, který jsem někomu z vás tady ublížil, anebo dokonce možná jsem něco i dokázal, pojďme se vrátit zpátky, kvůli čemu jsme se sešli, pojďme hlasovat, protože ta debata nikam nepovede. Jenom se tady zurážíme, poblijeme, s prominutím, omlouvám se za ten výraz, dámy především, a nikam to nepovede. Nikam, věřte tomu. A jenom se možná rozejdeme s tím, kdo bude morální vítěz, že někdo někoho porazil v nějaké rétorice. Neporazíte nikoho, jenom si uděláte možná lehčí a možná hezký večer.

Takže jestli můžu mít jedno poslední přání před touto Sněmovnou, tak moje přání je: ukončeme tuhletu nedůstojnou debatu, prosím, a dívám se na všechny strany levicového, pravicového, středopravicového spektra, a pojďme se vrátit k hlasování. Pojďme odhlasovat, co stejně všichni odhlasujeme. Děkuji za pozornost a děkuji, že jste vyslyšeli moji prosbu. Děkuji. (Potlesk z řad ANO, ČSSD, KSČM.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Kolegyně Hyťhová a kolega Lubomír Volný vás nevyslyšeli, takže jim uděluji slovo. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Vážení přátelé, vážení kolegové a kolegyně, pro mnohé z nás je to jistě dneska poslední den - to se uvidí za tři dny, nebudu říkat pro koho, věřím, že pro zástupce Trikolóry ne - ale prosím, neříkejte nám tady svoje volební programy, přestaňte se tady hádat, občané se na to dívají a je to obrovská ostuda. Dneska jsme sem přišli proto, abychom zmrazili platy (Nesouhlasná stanoviska z lavic hnutí ANO.) všech ústavních činitelů, všech politiků.

A jestli opravdu chcete ty platy zmrazit, tak o tom pojďme hlasovat, a nepředstavujte nám tady svoje volební programy, kdo je nebo není pro migraci, kdo kolik co nakradl nebo nenakradl, kdo si co odvádí do daňových rájů. Mě a občany to nezajímá! Je zajímá, co uděláte po volbách. Tak přestaňte si dneska tady dělat kampaň, jděte si natáčet videa, běžte si do všech debat, klidně tam si debatujte, pohádejte se... (Nesouhlasná stanoviska z lavic ANO.) Dejte... nekřičte na mě!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Klid, prosím.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Dělejte si, co chcete, ale prosím, pojďme odsouhlasit zmrazení platů politiků a vraťme k tomu nějakou štábní kulturu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan poslanec Lubomír Volný, a ještě než dojde k pultu, konstatuji došlé omluvy: od 14 hodin paní kolegyně Matušovská z pracovních důvodů a pan kolega Jurečka, také z pracovních důvodů se omlouvá. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji. Asi nikoho nepřekvapí, že prosbu pana kolegy Birkeho nevyslyším ani napřímo, ani prostřednictvím pana předsedajícího, protože pana Birkeho jsem si přestal vážit v okamžiku, kdy mě vyzýval k fyzické konfrontaci, jak je zaznamenáno ve stenozáznamu, a potom se k tomu zbaběle postavil zády.

Nicméně ano, občané si politiků neváží, a proto budou rádi, když si zmrazíme nebo snížíme platy. Oni by byli dokonce rádi, kdybychom se zmrazili obecně (se smíchem), ale zrovna z úst politika ČSSD jak může zaznít něco, proč si lidi neváží politiků? Proboha, vždyť vy jste stoprocentně korupční strana. Vy máte odsouzené starosty, hejtmany, vy už vlastně neexistujete, dlužíte skoro půl miliardy korun dědicům pana Altnera. Vy už byste tady za normálního fungování justice vůbec nebyli, tak se nedivte, že si lidé neváží politiků, jako jste vy. No a samozřejmě ti lidé vědí, že jdou do obchodu, všechno se zdražuje, všechno je špatně, že na vliv na to, co se děje v této zemi, nemají vůbec žádný vliv, tedy na to, co se děje v této zemi, přestože vy jste jim slibovali referendum, ANO jim slibovalo referendum, SPD jim slibovalo referendum, Piráti jim slibovali referendum. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP