(13.30 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Výkladu čl. 32 v tom smyslu, že se jedná o ustanovení o neslučitelnosti, nikoliv o nevolitelnosti, svědčí také ustanovení čl. 2 odst. 4 a čl. 2 odst. 3 Ústavy. Podle nich co není výslovně zakázáno, je občanům povoleno a naopak státní moc lze vykonávat pouze v mezích a způsobem stanoveným zákonem. Výklad čl. 32 ve smyslu nikoliv neslučitelnosti, ale nevolitelnosti by byl výkladem rozšiřujícím, který by překročil meze citovaných ustanovení. Tedy kandidatura místopředsedy vlády docenta Karla Havlíčka na funkci předsedy Poslanecké sněmovny není čl. 32 vyloučena." Konec citace.

Obdobná situace je mimochodem s ustanovením klubů, kdy taky jednací řád, tedy zákon, hovoří zdánlivě jasně. Říká, že k ustanovení poslaneckého klubu na začátku nového volebního období jsou oprávněni poslanci zvolení do Sněmovny za samostatně kandidující politickou stranu. K ustanovení klubu podle věty první je třeba nejméně tří poslanců. Koalice se ale po volbách rozpadly na pět samostatných klubů. A já se ptám, je tedy v rozporu se zákonem, jak se opakovaně vyjádřil třeba ústavní právník pan Hasenkopf, nebo budou koalice tvrdit, že to je jen jeden z právních názorů na tuto skutečnost?

Další podobnost můžeme hledat při volbách do kolegia NKÚ. Je poměrně častou praxí, že se členy stanou poslanci, přestože výkon funkce je podle zákona také neslučitelný. A jak se to řeší? Vzdávají se kandidáti svých mandátů ještě před samotnou volbou? Nevzdávají. Naprosto běžnou praxí je, že mandátu se vzdávají až po jejich zvolení.

My jsme nicméně přesvědčeni, že kandidatura Karla Havlíčka a jeho účast ve volbě je přípustná, a myslím si, že hlavně i zdravá, protože výběr ze dvou kandidátů je jednoduše lepší a demokratičtější.

Pokud se ještě vrátíme k volbám do Poslanecké sněmovny, je dobré si uvědomit, že i s ohledem na propadlé hlasy, kterých bylo přes milion, zhruba 57 % lidí nevolilo ani koalici SPOLU, ani koalici PirSTAN. Chápu, že ten pocit 108 hlasů může být opojný a vyvolává dojem, že je možné díky sněmovní většině všechno, na druhou stranu to také směřuje k tomu, že se dostáváme do určité ústavní nerovnováhy, kdy tři ze čtyř ústavních činitelů budou ze stran, kterým většina občanů svůj hlas nedala. Z obou koalic jsme před volbami slýchali o té nové a lepší politické kultuře. Zatím ale realita vypadá zcela opačně. Najeli jste na nás parním válcem a pokoušíte se zválcovat, co jde. Mluvím samozřejmě o rozdělování výborů, kdy jste se rozhodli vyšachovat opozici ze všech klíčových výborů. Mluvím o vedení Sněmovny, kde i přes proklamace o respektování parity to v tuto chvíli vypadá jinak. Namísto tří postů nám velkoryse nabízíte dva a do médií tvrdíte, že rozšíření počtu místopředsedů je kvůli hnutí ANO, a navíc naše kandidáty kádrujete. Jestli takto vypadá ta nová a lepší politika, a tedy i dodržování slibů, tak se máme na co těšit.

Předseda Poslanecké sněmovny by měl být především člověk, který je schopen kompromisu, dokáže se při řízení schůzí povznést nad stranickou příslušnost, schůzi vede nestranně a respektuje zvyklosti Sněmovny. Já musím říct, že ve vší úctě k paní předsedkyni Pekarové Adamové, kterou považuji za velmi tvrdou političku, je Karel Havlíček na tuto funkci mnohem vhodnějším kandidátem, a prosím tedy o jeho podporu. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk v řadách poslanců ANO.)

 

Předsedající Radek Vondráček: Děkuji. Další přednostní právo - pan ministr Metnar.

Já se strašně omlouvám, je tady faktická poznámka paní poslankyně Karly Maříkové. Nevím, jestli je to jenom omylem zmáčknuté? Takže ji ruším, dobře.

Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr obrany ČR Lubomír Metnar: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já se nebudu vyjadřovat k právním otázkám, já se vyjádřím k docentu Havlíčkovi jako ke svému vládnímu kolegovi, se kterým jsem na Úřadu vlády a při vládních jednáních trávil celou řadu času.

Nejdřív mi na úvod dovolte věci, na kterých se určitě shodneme: předseda Poslanecké sněmovny je funkce důležitá a odpovědná. Je třeba tuto funkci svěřit někomu s dostatečným a silným charakterem a klidnou povahou, protože jak se jistě shodneme, občas není jednoduché uřídit a uklidnit vyeskalované nálady a emoce na půdě Poslanecké sněmovny. Zároveň je třeba svěřit tuto funkci osobě s reprezentativními dovednostmi, protože zde stále hovoříme o někom, komu je svěřen jeden z klíčů k přístupu ke korunovačním klenotům. Pro předsedu Poslanecké sněmovny jakožto zástupci Poslanecké sněmovny navenek je také nezbytné zvládnutí etického protokolu a jazyková vybavenost, což Karel Havlíček naplňuje beze zbytku.

Nejlepším kandidátem pro funkci předsedy Poslanecké sněmovny je docent Havlíček. Své odborné a manažerské dovednosti nám naprosto a přesvědčivě prokázal nejen při vedení dvou ministerstev. Jeho zkušenosti jsou pro mě důvodem, proč ho v této kandidatuře podporuji. Je jen málo schopných manažerů a energických lidí, kteří umí rozdělit svůj čas tak, aby zvládli velké množství úkolů, zároveň tyto úkoly správně vyhodnotili a byli schopni se díky své rozhodnosti posouvat rychle kupředu.

Dovolte mi připomenout pár věcí, které se Karlu Havlíčkovi podařily. Ministerstvo průmyslu a obchodu pod vedením pana docenta Havlíčka připravilo v době covidu programy, které se posléze v praxi osvědčily a staly se vhodným nástrojem. Dovolte mi uvést praktický příklad, kdy státní podnik LOM Praha, jehož zřizovatelem je Ministerstvo obrany, uzavřel s UniCredit Bank smlouvu o revolvingově využitelné úvěrové lince v maximální výši 360 milionů, kdy tento úvěr do výše 80 % nesplacené částky je zajištěn zárukou EGAPu. Jedná se o mimořádné opatření, jehož cílem je zmírnění ekonomických a sociálních dopadů pandemie covid. Nejen státní podnik LOM Praha, ale i mnohé další podniky díky tomuto instrumentu mohly za výhodných podmínek překlenout náročné období.

Dále z mé oblasti Ministerstva obrany a podpory válečných spolků: pan docent Havlíček se velmi aktivně zapojil do podpory projektu Československé obce legionářské, do projektu Legiovlak, který připomíná slavnou anabázi našich legionářů a mimo jiné vlčí máky to v současné době mimo válečných veteránů i legionáři připomínají. Díky podpoře Karla Havlíčka má tento projekt, který je unikátní vzdělávací aktivitou, jasnou vizi ve spolupráci s Ministerstvem dopravy a jeho organizacemi, a tím pádem i deklarované pokračování v příštích letech.

Uvědomme si prosím i kroky Karla Havlíčka z posledních hektických dní, kdy se mu podařilo s dodavateli energií poslední instance dohodnout snížení záloh za energie až o 50 %. Ačkoliv se někteří nechali slyšet, že tento krok není dlouhodobým řešením, byl to krok krizového řízení, který zasluhuje totožně jako další ocenění. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP